Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пасји трн — веома корисне бобице

Пасји трн — веома корисне бобице

Пасји трн — веома корисне бобице

◼ Путујући кроз сеоско подручје у Русији у рану јесен, посетиоци могу наићи на пасји трн, мали грм или дрво огрнуто бобицама налик на бисере јарконаранџасте боје. Бобице не расту у гроздовима, већ дословно прекривају сваку грану и изданак својом упадљивом бојом.

Бобице су јестиве, али се приликом брања треба чувати оштрих трнова. Сваку бобицу морате посебно убрати и пазити да је не згњечите. Овој биљци погодује хладна клима и успева у планинским подручјима од северозападне Европе до Алтајских планина у централној Азији, као и у западној и северној Кини и на северу Хималаја. Њене бобице се већ вековима цене у Кини, Русији и на Тибету.

Пасји трн се помиње у класичним тибетанским медицинским записима, као и у древним грчким списима. Његово име на грчком, ипофаи (Hippopha), значи „блистави коњ“. Сматра се да оно указује на древни грчки обичај коришћења бобица или лишћа овог грма како би тркачки коњи имали сјајну длаку.

Овај грм је у Северну Америку доспео почетком 20. века, када су га руски имигранти из Сибира донели у Канаду и Сједињене Државе ради узгајања у комерцијалне сврхе. Данас се у многим земљама узгаја због употребе у исхрани и медицини.

Пасји трн између осталог садржи витамине Ц и Е, фолну киселину, каротеноиде, масне киселине и флавоноиде. Недавна медицинска истраживања испитивала су да ли се пасји трн може користити у лечењу рака, као и у смањивању кардиоваскуларних фактора ризика и лечењу гастроинтестиналних чирева, кожних обољења и обољења јетре. Од бобица се такође може направити освежавајуће пиће оштрог укуса и средство за јачање организма које се примењује код различитих болести.

Код овог грма се највише цене његове мале црне семенке. Уље из тих семенки садржи већину хранљивих састојака бобице. Према неким истраживањима, уље из бобица пасјег трна јача имунитет. Оно се такође користи у козметици и прављењу препарата за негу коже пошто се верује да утиче на подмлађивање.

Ако икада посетите Русију, можда ћете имати прилику да се дивите лепоти наранџастозлатних бобица овог грма. Међутим, као што смо видели, ова биљка је уз то и веома корисна. Заиста, она је једно од многих дела стварања која сведоче о мудрости и доброти нашег Створитеља!