Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

◼ „Деведесет посто данашњих природних катастрофа проузроковано је климатским променама. У протекле две деценије број катастрофа се удвостручио, и то са 200 на преко 400 годишње.“ (ЏОН ХОЛМС, ПОДСЕКРЕТАР УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ЗА ХУМАНИТАРНА ПИТАЊА И КООРДИНАТОР ЗА ПРУЖАЊЕ ПОМОЋИ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА)

Људска права за домородачке народе

Декларација Уједињених нација о правима домородачких народа, која је усвојена 2007. године, сада је преведена на мајански и нахуатл, два најраспрострањенија домородачка језика у Мексику. „Најмање десет милиона људи [у Мексику] не зна која су њихова права“, каже се у новинама El Universal. „Они зато често и не знају да су жртве искоришћавања.“ У том чланку се каже да ће превод те декларације допринети томе да се поштују основна права тих људи.

Невиност на продају

Спремност неких младих у Пољској да продају своју невиност шокира социологе, извештава се у новинама Newsweek Polska. „Млади на сваком кораку наилазе на следећу поруку: ’Све је на продају‘, каже психолог Јацек Куженпа са Зеленогорског универзитета. Све више младих чак продаје своју невиност на лицитацији преко Интернета. Међутим, ти млади скупо плаћају такву одлуку. „Она ће утицати на њихов даљи живот, као и на однос с будућим партнером“, каже Куженпа.

Некада су на тлу Амазоније постојали градови

Огромна пространства јужне Амазоније за која се донедавно веровало да су нетакнуте шуме, изгледа да су некада биле урбане средине „окружене огромним зидинама“. До овог закључка је дошла група антрополога која је вршила истраживања у бразилској држави Мато Гросо. Они су тамо открили читаву „мрежу градова опасаних зидинама и мањих села“ која можда обухвата површину од 30 000 квадратних километара, а сада је обрасла тропском шумом. Неки од тих градова су заузимали 60 хектара. У извештају Флоридског универзитета, чији су антрополози и дошли до овог открића, каже се да та насеља „датирају из периода између отприлике 1250. и 1650. године, када су европски колонисти и болести које су донели са собом покосили већину становништва“.

Биљке убрзавају постоперативни опоравак

Већ дуже време се претпостављало да боравак у природи може умањити стрес, подстаћи на позитивно размишљање и ублажити болове. Недавна истраживања то и потврђују. Часопис Science Daily извештава: „Након операције пацијенти су били смештани у различите собе. У некима од њих је било биљака, а у некима није.“ Пацијенти који су добили собе у којима је било биљака имали су мање болова, много ређе су тражили лек против болова, имали су нормалнији пулс и бољи крвни притисак, и били су много задовољнији својом собом од оних који су били смештени у собама без биљака. Око 93 посто оних који су били у собама с биљкама изјавило је да су оне биле „најлепши детаљ“ у соби.