Пређи на садржај

Пређи на садржај

Стубови ветра над морем

Стубови ветра над морем

Стубови ветра над морем

◼ Да ли сте некад видели „водену пијавицу“? Један такав феномен виђен је 25. децембра 2005. недалеко од обале Тахитија. Дугачак левак усковитланог ветра и воде између мора и неба трајао је око 30 минута. Затим је полако побелео и ишчезао.

Пијавице се понекад називају водена торнада, али су обично слабије од торнада на копну. Углавном трају око десет минута, иако су се неке задржавале и до сат времена. Пошто се појављују на мору, њихово уочавање је најчешће ствар случајности. Из тог разлога их метеоролози не могу у потпуности објаснити. Према неким извештајима, стварају велику буку, сличну оној коју ствара теретни воз.

Када је описивао свој душевни немир, древни библијски псалмиста је написао: „Водени бездан довикује воденом бездану шумом слапова твојих“ (Псалам 42:7). Према неким речницима, хебрејска реч преведена са „слапови“ може се односити на водени торнадо. У том случају, овај феномен сасвим прикладно описује осећања псалмисте. Он је рекао да му је душа „очајна“ и „немирна“. Ипак, утеху је проналазио код Бога. „Чекај Бога“, тешио се, „јер ћу га ја још хвалити као великог спаситеља свога и Бога свога“ (Псалам 42:11).

Попут псалмисте, и ми можемо доживети невоље које се могу упоредити с торнадом на мору. Али, ако чекамо Бога, он ће се показати као наш велики спаситељ.