Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је заједнички живот пре брака прави корак?

Да ли је заједнички живот пре брака прави корак?

Гледиште Библије

Да ли је заједнички живот пре брака прави корак?

ДА ЛИ бисте купили одело или хаљину а да их претходно нисте пробали? Вероватно не бисте. На крају крајева, ако касније установите да вам та одећа не пристаје, то би значило да сте изгубили време и новац.

Многи људи на сличан начин размишљају о браку. Они сматрају да је боље да мушкарац и жена живе заједно пре него што ступе у брак. ’Уколико се испостави да нису једно за друго‘, кажу они, ’њих двоје се једноставно могу разићи и тако поштедети себе компликоване и скупе бракоразводне парнице.‘

Можда неки тако мисле јер имају пријатеље који трпе малтретирање у браку или су видели колико је страшно када међу супружницима више нема љубави. Због тога можда сматрају да је заједнички живот пре брака мудра мера предострожности.

Какво је библијско гледиште о овој теми? Да бисмо одговорили на то питање, најпре треба да осмотримо шта Божја Реч каже о браку.

„Једно тело“

У Светом писму се о браку говори као о нечему што треба високо ценити. То је сасвим разумљиво јер је брачно уређење одобрио и утемељио лично Јехова Бог (Постанак 2:21-24). Од самог почетка, Јехова је намеравао да муж и жена буду „једно тело“ (Постанак 2:24). Након што је цитирао библијске стихове који говоре о томе, Исус је додао: „Што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Матеј 19:6).

Додуше, неки бракови ће се завршити разводом. * Међутим, то се не дешава зато што брак као уређење није добар већ због пропуста једног или оба супружника да живе у складу са својим брачним заветом.

Прикажимо то примером: Претпоставимо да мушкарац и жена имају аутомобил, али га не одржавају према упутствима произвођача. Уколико се ауто због тога поквари, кога треба кривити? Произвођача или власнике који су занемарили редовно одржавање?

Исто начело важи и за брак. Када муж и жена одржавају јаку везу и одлучни су да проблеме решавају примењујући библијска начела, мала је вероватноћа да ће доћи до развода. Брак им пружа осећај сигурности због тога што су се обоје заветовали на међусобну верност и оданост. Такав брак је темељ за везу у којој владају присност и љубав.

’Уздржавајте се од блуда‘

И поред тога, неки би могли да се питају: ’Зашто не бисмо живели заједно пре венчања и тако испитали своју везу? Зар тиме не бисмо показали да поштујемо светост брака?‘

Библија пружа јасан одговор на то. Павле је написао: ’Уздржавајте се од блуда‘ (1. Солуњанима 4:3). Израз „блуд“ се односи на све полне односе изван брака. То укључује и односе између парова који живе невенчано, чак и ако планирају да ступе у брак. Према томе, Библија не одобрава заједнички живот пре брака, чак ни ако пар намерава да се венча.

Да ли је ово библијско гледиште застарело? Неки можда мисле да јесте. Уосталом, у многим земљама се сматра нормалним да парови живе заједно, било да намеравају да ступе у брак или не. Али размислите о последицама. Да ли су они који живе невенчано открили у чему је тајна успешне породице? Да ли су срећнији од парова који су се венчали? Да ли су парови који су живели заједно пре венчања вернији једно другом након што ступе у брак? Истраживања показују да није тако. Заправо, међу паровима који су раније живели заједно чешће долази до брачних проблема и већа је стопа развода.

Неки стручњаци би рекли да су резултати таквих истраживања нетачни. „Људи који одлуче да се венчају, иако претходно нису живели заједно, унапред имају другачији став од људи који одлуче да у почетку живе невенчано“, написала је једна жена која је психолог. Према њеним речима, да ли ће брак опстати зависи од тога колико супружници „цене то што су у браку“, а не од тога да ли су пре венчања живели заједно или не.

Чак и да је тако, тиме се поново истиче да је важно прихватити Божје гледиште о браку. Библија каже: „Брак нека буде частан код свих“ (Јеврејима 13:4). Када се мушкарац и жена заветују да ће бити једно тело и затим покажу да цене брак, они развијају блиску везу која се не може лако прекинути (Проповедник 4:12).

Ако се осврнемо на поређење из увода, можемо рећи да има смисла пробати одело или хаљину пре куповине. Међутим, то поређење не значи да треба живети заједно пре брака већ да треба издвојити довољно времена да се добро упозна будући брачни друг. Тај веома важан корак који се често превиђа јесте једна од многих тајни успешних породица.

[Фуснота]

^ Библија дозвољава развод и поновно ступање у брак уколико један од супружника почини прељубу (Матеј 19:9).

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ Због чега се у Библији каже да су интимни односи дозвољени само унутар брака? (Псалам 84:11; 1. Коринћанима 6:18)

◼ Које су особине важне код будућег брачног друга? (Рута 1:16, 17; Пословице 31:10-31)

[Оквир на 29. страни]

’ГРЕХ ПРОТИВ СВОГ ТЕЛА‘

У Библији се каже: „Ко чини блуд, греши свом телу“ (1. Коринћанима 6:18). Истинитост ових речи је посебно дошла до изражаја у протеклим деценијама. Милиони људи су умрли од сиде и других полно преносивих болести. Али то није све. Истраживања показују да су депресија и покушаји самоубиства чешћи међу младима који су сексуално активни. Осим тога, слободно упуштање у полне односе води до нежељене трудноће и абортуса, што у неким случајевима проузрокује велику патњу. С обзиром на чињенице, можемо закључити да библијска морална начела нису застарела.