Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да боље упознам своје родитеље?

Како да боље упознам своје родитеље?

Млади питају

Како да боље упознам своје родитеље?

Софија вечера с родитељима и породичним пријатељима. Током вечере, пријатељица каже Софијиној мами: „Замисли кога сам срела пре неки дан — оног Марка с којим си се забављала у средњој школи!“

Софија је толико изненађена да јој виљушка испада из руке. Никада до сада није чула за Марка!

„Мама, ти си се забављала с неким пре тате? То уопште нисам знала!“

ДА ЛИ си се и ти попут Софије изненадио када си сазнао нешто ново о својим родитељима? Ако јеси, можда си почео да се питаш постоји ли још нешто што не знаш о њима!

Како је могуће да не знаш неке ствари о својим родитељима? Зашто је добро да их боље упознаш? И како то можеш учинити?

Ствари које не знаш

Шта може бити разлог што не знаш неке ствари о родитељима? Понекад је у питању даљина. „Моји родитељи су се развели када сам имао осам година“, каже 22-годишњи Јован. * „После тога сам виђао оца само неколико пута годишње. Постојало је много тога што сам желео да знам о њему.“

Чак и ако годинама живиш с родитељима, они ти вероватно нису испричали све о себи. Зашто? Као и свима нама, и њима може бити непријатно због грешака које су направили у прошлости (Римљанима 3:23). Такође, можда се прибојавају да ћеш их мање поштовати ако буду говорили о својим грешкама или да ћеш то искористити као оправдање да тражиш већу слободу.

Међутим, често се дешава да родитељи нешто не кажу деци јер се никад није повео разговор о тој теми. Младић по имену Карло каже: „Просто је невероватно да пуно тога не знаш о својим родитељима иако већ годинама живиш с њима!“ Зашто не би преузео иницијативу да сазнаш нешто више о родитељима? Осмотримо четири разлога зашто је то добро.

1. разлог: Родитељи ће вероватно ценити што ти је стало до њих. Нема сумње да ће им бити драго што си заинтересован за њих и њихов живот. Можда ће баш због тога показати више разумевања за тебе и твоја осећања! (Матеј 7:12).

2. разлог: Боље ћеш разумети њихов начин размишљања. На пример, да ли су твоји родитељи некада живели у оскудици? То би могао бити разлог што су сада толико штедљиви, иако ти се чини да понекад претерују.

Ако се потрудиш да разумеш своје родитеље, то ће и теби користити. Младић по имену Кристијан каже: „Пошто сада разумем начин размишљања мојих родитеља, могу да предвидим како ће оно што кажем утицати на њих“ (Пословице 15:23).

3. разлог: Биће ти лакше да говориш о себи. „Стидела сам се да кажем тати да ми се свиђа један дечко“, прича 18-годишња Бригита. „Али када сам то учинила, он ми је причао о времену када се он први пут заљубио и како је то био сјајан осећај. Чак ми је испричао шта се десило оног дана када је раскинуо с девојком и колико му је било тешко. Због тога сам имала слободу да му кажем још неке појединости.“

4. разлог: Моћи ћеш да научиш нешто. Оно што су твоји родитеља доживели може ти помоћи да се избориш са својим разочарањима и изазовима. „Желим да сазнам како моји родитељи успевају да брину о великој породици с бројним физичким, емоционалним и духовним потребама“, каже 16-годишњи Јосип. „Сигуран сам да ћу добити неке важне поуке.“ У Библији се поставља питање: „Зар нема мудрости међу старцима, и зар дуг живот не доноси разборитост?“ (Јов 12:12).

Преузми иницијативу

Ако би волео да боље упознаш родитеље, како то можеш учинити? Ево неких предлога.

Изабери право време. То не мора бити формалан разговор. Уместо тога, бирај опуштене прилике — док играте неку игру, радите заједно, док сте у шетњи или се возите. „Имао сам лепе разговоре с родитељима током дугих путовања колима“, каже Кристијан ког смо раније цитирали. „Наравно, лакше је ставити слушалице у уши или заспати, али увидео сам да је започињање разговора увек вредно труда!“

Постављај питања. Не заборави: Чак и у идеалним околностима, твоја мама неће одмах почети да прича о томе како се први пут заљубила, а твој тата неће споменути да је једном слупао породични ауто. Али можда ће ти то рећи ако их питаш! Нека питања која би могао да им поставиш налазе се у  оквиру на 12. страни.

Буди прилагодљив. Често ће одговор на једно питање отворити неку нову тему или причу. Можда ћеш доћи у искушење да се вратиш на првобитно питање, али одупри се томе! Упамти да твој циљ није само да прикупиш информације већ да се још више зближиш с родитељима. Један од најбољих начина за то је разговор о ономе што је њима важно (Филипљанима 2:4).

Буди разборит. „Дубоке су воде размишљања у срцу човечјем, али разборит човек зна да их црпи“ (Пословице 20:5). Разборитост ти је посебно потребна када започињеш разговор о осетљивим темама. На пример, можда желиш да чујеш у какве је неприлике упадао твој отац када је био твојих година и како би поступио ако би му се то поново догодило. Али пре него што се дотакнеш таквих тема, можеш да кажеш: „Могу ли да те питам...“

Буди тактичан. Док твоји родитељи говоре о себи буди ’брз да чујеш, а спор да говориш‘ (Јаков 1:19). Када ти испричају неки догађај, немој их исмевати или рећи нешто увредљиво. Коментари попут „Не могу да верујем да си то урадио!“ или „Значи, зато сте толико строги према мени!“ неће подстаћи твоју мајку или оца да ти и други пут нешто отворено испричају. То ћеш им отежати и ако личне ствари будеш откривао некоме ван породице.

Никад није касно!

Наведени предлози ти могу помоћи да боље упознаш родитеље док још живите заједно. Али шта ако си се већ одселио? Исти савети могу ти помоћи да обновиш блискост с њима или да се зближиш с родитељем ког раније ниси добро познавао. То је увидео Јован, ког смо поменули на почетку чланка. Иако сада живи сам, он каже: „У последње време сам боље упознао свог оца и срећан сам због тога.“

Према томе, било да живиш с родитељима или не, никад није касно да их боље упознаш. Можда би ти неки предлози из овог чланка могли користити.

Више чланака из серије „Млади питају“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фуснота]

^ Имена у овом чланку су промењена.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ О којим темама из овог чланка би волео да разговораш с родитељима?

◼ Ако боље упознаш родитеље, како ће ти то помоћи да боље разумеш себе?

[Оквир/Слика на 12. страни]

  Питања која би могао поставити родитељима

БРАК: Како сте се ти и мама (или тата) упознали? Шта вас је привукло једно другом? Где сте живели након венчања?

ДЕТИЊСТВО: Где си рођен? Како си се слагао с браћом и сестрама? Да ли су твоји родитељи били строги или попустљиви?

ОБРАЗОВАЊЕ: Који предмет ти је најбоље ишао у школи? Који ти је био најтежи? Да ли си имао омиљеног наставника? Због чега си га волео?

ЗАПОСЛЕЊЕ: Који је био твој први посао? Да ли ти се свиђао? Кад би могао да бираш запослење, чиме би се бавио?

ИНТЕРЕСОВАЊА: Ако би могао да посетиш било које место на свету, где би отишао? Којим хобијем би волео да се бавиш и коју вештину би волео да развијеш?

РЕЛИГИЈА: Да ли си одмалена одгајан као Јеховин сведок? Ако ниси, шта те је заинтересовало за Библију? С којим потешкоћама си се суочавао док си настојао да ускладиш живот с библијским начелима?

ВРЕДНОСТИ: Шта је по твом мишљењу најважније за добро пријатељство? За срећан живот? За успешан брак? Који је најбољи савет који си икада добио?

Покушај следеће: Изабери нека од ових питања и пробај да предвидиш одговоре твојих родитеља. Постави им затим та питања и упореди њихове одговоре са оним што си претпостављао да ће рећи.

[Оквир на 13. страни]

САВЕТ РОДИТЕЉИМА

Вечерате са својим супругом, ћерком и породичним пријатељима. Током разговора, ваша пријатељица помиње младића с којим сте се забављали и раскинули пре него што сте упознали супруга. Ваша ћерка то сада први пут чује и жели да зна више о томе. Шта ћете урадити?

Обично је најбоље да позитивно реагујете на питања деце. Уосталом, сваки пут када вам дете постави неко питање и слуша ваш одговор, ви комуницирате с њим — а то је жеља већине родитеља.

Колико тога треба да откријете сину или ћерки о својој прошлости? Нормално је да бисте неке непријатне појединости радије задржали за себе. Па ипак, вашој деци може користити ако им, када је то на месту, испричате нешто о својим грешкама и ономе с чим сте се борили. Зашто је то добро за њих?

Осмотримо један пример. Апостол Павле је ис­крено признао: „Кад желим да чиним добро, у мени је зло... Јадан сам ти ја човек!“ (Римљанима 7:21⁠-24). Те речи су записане под надахнућем од Јехове Бога који се побринуо да буду сачуване у Библији за наше добро (2. Тимотеју 3:16). Нама оне заиста користе јер се сви ми понекад осећамо попут Павла.

Слично томе, када говорите деци о добрим одлукама које сте доносили, као и о својим грешкама, продубљујете међусобно разумевање и блискост. Наравно, доба у ком сте ви одрасли је било другачије. Међутим, иако су се времена променила, људска природа није а нису ни библијска начела (Псалам 119:144). Разговор о изазовима које сте имали и о томе како сте их савладали може помоћи вашој деци да се ухвате у коштац са својим проблемима. „Када сазнаш да су твоји родитељи наилазили на сличне потешкоће као и ти, схваташ да су умногоме слични теби“, каже Карло. Он додаје: „Следећи пут кад искрсне неки проблем, питаш се да ли су твоји родитељи и то доживели.“

Реч опреза: Не мора се свака прича завршити давањем савета. Истина, можда се плашите да ће ваше дете извући погрешан закључак или чак сматрати да има право да направи сличне грешке. Али уместо да износите оно што бисте желели да ваш син или ћерка научи из тога („Зато ти никада не треба да...“), укратко реците како се ви осећате. („Кад се осврнем на прошлост, волела бих да нисам урадила то и то, зато што...“) Дете ће тако добити вредну поуку из вашег искуства и неће при том имати осећај да му држите придику (Ефешанима 6:4).

[Оквир на 13. страни]

„Једном сам признала мами да ми је лепше с друштвом из школе него са сухришћанима. Следећег дана сам на столу пронашла писмо које ми је мама написала. У њему ми је рекла да је и њој некада било тешко јер је међу суверницима било мало оних с којима је могла да се дружи. Подсетила ме је на библијске личности које су служиле Богу иако нису имали никог ко би био уз њих и храбрио их. Такође ме је похвалила што се трудим да склапам пријатељства која позитивно утичу на мене. Изненадила сам се када сам схватила да се нисам само ја суочила с таквим проблемом. Сазнање да се и моја мама борила с тим толико ме је дирнуло да сам се расплакала. Њене речи су ме веома охрабриле и била сам још одлучнија да чиним оно што је исправно“ (Џунко, 17, Јапан)

[Слика на 11. страни]

Замоли родитеље да ти покажу фотографије и друге ствари из њихове прошлости. То често може водити до занимљивих разговора