Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

◼ „Отприлике трећина девојака у Сједињеним Државама остане у другом стању пре него што напуни 20 година“ (ЦЕНТАР ЗА КОНТРОЛУ И ПРЕВЕНЦИЈУ БОЛЕСТИ, САД)

◼ У САД је спроведено једно истраживање о „жртвама насиља у породици“ које је обухватало 420 мушкараца. Установљено је да „скоро трећина њих добија батине или доживљава малтретирање на неки други начин“ (AMERICAN JOURNAL OF PREVENTIVE MEDICINE)

Учење више језика?

Многи родитељи се плаше да ће њихово дете слабије говорити матерњи језик ако буде учило још неки. Међутим, управо је супротно, тврди један канадски тим истраживача који је предводила Лора-Ен Петито, неуролог. Она каже: „У мозгу постоји нервно ткиво с којим се рађамо и које управља учењем језика. Захваљујући томе можемо да савладамо више језика.“ У школи, деца која говоре два језика често постижу бољи успех од деце која говоре само један језик. Међутим, у новинама Toronto Star стоји: „Родитељи треба да имају главну улогу у поучавању мале деце другом језику уколико желе да она стекну све предности које долазе уз знање два језика.“

Порнографија узнемирава децу

Деца све млађег узраста гледају порнографске и насилне видео-снимке на Интернету. Према речима Хајнца-Петера Мајдингера, председника Немачког удружења за лингвистику, многи дечаци већ са 12 година знају како и где да пронађу вебсајтове на којима се приказују екстремно насиље и порнографија. Иако на први поглед можда изгледа да децу то не погађа и не забрињава, многа од њих су заправо шокирана и узнемирена због тих сцена. Мајдингер позива родитеље да покажу интересовање за оно о чему њихова деца размишљају и шта гледају на компјутеру.

Планирање развода

Све већи број Аустралијанаца потписује предбрачни уговор који њиховог партнера обавезује да им омогући одређене животне услове, извештавају сиднејске новине Sunday Telegraph. У предбрачним уговорима се детаљно наводи како ће пар поделити имовину уколико дође до развода. У многима од њих се такође одређује које поступке и навике оба партнера морају задржати да би брак трајао. Уговором се може прописати ко ће кувати, чистити или возити, као и то да ли ће имати кућне љубимце, колико сваки партнер може имати килограма, ко ће изводити пса у шетњу и ко ће износити смеће. Адвокат Кристина Џефрес запажа да „све мање људи очекује да ће њихова веза трајати заувек“.

Родитељи не умеју да покажу наклоност

„Све је више родитеља којима су потребни приручници о томе како да се опходе према својој малој деци, будући да изгледа не умеју да им покажу наклоност“, стоји у пољском часопису Newsweek Polska. Потребно је да родитељи науче основне ствари — да загрле своју децу, да се играју с њима и да им певају. Те активности су неопходне за уравнотежен развој детета. Међутим, једно истраживање показује да су „у пољским породицама гледање телевизије и куповина на првом месту што се тиче начина на које родитељи проводе време с децом“. Играње с њима се налази тек на шестом месту.