Пређи на садржај

Пређи на садржај

Самохрани родитељи могу бити успешни

Самохрани родитељи могу бити успешни

Самохрани родитељи могу бити успешни

ПОРОДИЦЕ с оба родитеља су толико ретке да би се могле упоредити с неком угроженом врстом из животињског света. На пример, само у Сједињеним Државама има више од 13 милиона самохраних родитеља, од којих огромну већину чине жене. Истраживања показују да ће око половине све деце у тој земљи провести барем део детињства само с једним родитељем.

Ако сами подижете децу, будите уверени да ваша породица може бити срећна и успешна. Покушајте да примените следеће предлоге.

Избегавајте негативан став. У Библији пише: „Сви су дани невољнику лоши, а ко је веселог срца, на гозби је без престанка“ (Пословице 15:15). Додуше, можда се ваш живот не може упоредити с гозбом. Али, као што овај библијски стих показује, радост више зависи од нашег става него од околности у којима се налазимо (Пословице 17:22). Нећете постићи много добра ако мислите да ваша деца никад неће бити срећна или да вам је породица трајно разорена. Такво гледиште ће вас само обесхрабрити и отежати вам да испуњавате своје одговорности као родитељ (Пословице 24:10).

Предлог: Направите списак негативних изјава које користите када описујете своју ситуацију и поред сваке од њих запишите позитивну изјаву којом ћете је заменити. Примера ради, изјаву „Ово је претешко за мене“ замените изјавом „У стању сам да испуним своје одговорности као родитељ и имам коме да се обратим за помоћ“ (Филипљанима 4:13).

Пажљиво располажите новцем. Многим самохраним родитељима, нарочито самохраним мајкама, највећи проблем представља недостатак новца. Па ипак, у неким случајевима се стрес због финансија може ублажити уколико се мудро располаже новцем. Једна библијска пословица каже: „Паметан човек види зло и склања се“ (Пословице 22:3). Да би се избегло „зло“ у финансијском погледу, важно је добро планирати и бити промишљен.

Предлог: Направите план потрошње. Месец дана водите евиденцију о својим трошковима и пратите на шта вам одлази новац. Анализирајте како га трошите. Да ли и сувише често узимате кредит? Да ли деци купујете ствари да бисте им надокнадили одсуство другог родитеља? Ако су ваша деца довољно одрасла, седите заједно и покушајте да смислите начине да уштедите новац. То ће бити корисно за њих. Осим тога, можда ће она имати неке добре идеје!

Будите у добрим односима с бившим супружником. Ако делите старатељство, немојте говорити пред дететом лоше о свом бившем супружнику нити користити дете као шпијуна да бисте сазнали шта се дешава у његовом животу. * Далеко је боље да сарађујете с бившим супружником у погледу дисциплине и свих осталих питања која се тичу добробити вашег детета. Библија каже: „Колико од вас зависи, будите у миру са свим људима“, што укључује и бившег брачног друга (Римљанима 12:18).

Предлог: Када следећи пут дође до неслагања, опходите се с бившим супружником као да је у питању неко од ваших колега. На радном месту бисте се трудили да будете у пријатељским односима са свима, па и са онима које нарочито не цените. Поступајте на исти начин према бившем супружнику. Можда се вас двоје нећете сложити око свега, али не мора свака варница да изазове пожар (Лука 12:58).

Пружите деци добар пример. Запитајте се: ’Које вредности и ставове желим да усвоје моја деца? Да ли те вредности и ставове могу да виде у мом животу?‘ На пример, да ли сте углавном ведрог духа упркос томе што сте самохрани родитељ? Или допуштате да околности бацају тамну сенку на ваш став према животу? Да ли сте још увек огорчени због начина на који се бивши супружник односио према вама? Или имате унутрашњи мир упркос неправедним поступцима на које не можете да утичете? (Пословице 15:18). Мора се признати да то нису једноставне ствари и да нећете увек идеално реаговати. Међутим, имајте на уму да ће ваша деца вероватно усвојити исти став према животу који виде код вас.

Предлог: Запишите три особине које бисте волели да свако од ваше деце има кад одрасте. * Поред сваке од њих напишите шта већ сада можете учинити да бисте својим примером помогли деци да развију ту особину.

Брините о себи. С обзиром на ужурбани темпо живота, врло је лако запоставити своје физичко и емоционално здравље. Немојте упасти у ту замку! Неопходно је да бринете о својим ’духовним потребама‘ (Матеј 5:3). Имајте на уму — аутомобил без горива неће далеко стићи. Нећете ни ви уколико не издвојите време да „допуните гориво“.

Осим тога, постоји „време кад се смеје“ и „време кад се игра“ (Проповедник 3:4). Рекреација није губљење времена. Она вас освежава и обнавља снагу да бисте и даље могли да испуњавате обавезе које имате као самохрани родитељ.

Предлог: Разговарајте с другим самохраним родитељима о томе шта они чине за себе. Док ’просуђујете шта је најважније‘, можете ли такође сваке седмице посветити бар мало времена нечему што вам причињава задовољство? (Филипљанима 1:10). Запишите шта бисте волели да радите и када бисте то могли да чините.

[Фусноте]

^ Додатне информације можете наћи у чланку „Распад породице — како развод утиче на адолесценте“, на странама 18-21 овог часописа.

^ Неке од тих особина су поштовање, разумност и спремност да се опрости. О њима је више речено на странама 6-8 овог часописа.