Пређи на садржај

Пређи на садржај

Благослов или проклетство?

Благослов или проклетство?

Благослов или проклетство?

Возач губи контролу над аутомобилом и удара у бандеру, при чему његова сапутница бива тешко повређена. Он одмах узима мобилни телефон да би позвао помоћ. Али због чега је изгубио контролу над возилом? На тренутак је скренуо поглед с пута да би одговорио на телефонски позив.

КАО што овај пример показује, савремена технологија може бити благослов али и проклетство, што зависи од тога како је користимо. Нема сумње да би мало људи волело да се врати релативно примитивним уређајима из прошлости. Примера ради, компјутери уместо нас обављају монотоне послове и омогућавају нам да без великог труда електронским путем купујемо ствари и користимо банкарске услуге. Такође нам помажу да будемо у контакту с другима путем мејлова, говорне поште или видео везе.

Не тако давно, чланови породице су ујутро одлазили свако на своју страну и до вечери нису имали прилику да разговарају једни с другима. Али сада „70% брачних парова који имају мобилне телефоне зову једно друго више пута на дан само да би изменили пар речи, 64% телефонира да би ускладили обавезе, а 42% родитеља свакодневно користи мобилни телефон да би били у контакту са својом децом“, наводи се у извештају који је објављен у новинама USA Today.

Узмите у обзир и предности и недостатке

Може ли претерана или неприкладна употреба технологије бити штетна у менталном и физичком погледу? Осмотримо пример тек венчаног пара из једне западне земље. Према новинском извештају, њих двоје су „непрестано телефонирали — у аутомобилу, у теретани, чак су звали једно друго из различитих соба у властитој кући“. Понекад се дешавало да у телефонском разговору месечно проведу чак 4 000 минута — више од 66 сати. Они су рекли да не би могли да замисле живот без телефона. Њих двоје имају „класичне симптоме зависности“, запазио је др Харис Стрејтнер, стручњак за ментално здравље. „То је као да један предмет одржава повезаност међу њима.“

Премда овај пример делује екстремно, он је показатељ једног забрињавајућег тренда. Многим људима је неподношљива помисао на то да само сат времена не буду у контакту с неким. „Имамо потребу да сваки час проверавамо да ли смо добили неки мејл, стално смо на Интернету и непрестано размењујемо инстант поруке са својим друштвом“, рекла је једна 20-годишњакиња.

Уколико вам средства комуникације „одузимају све више времена и постају главна преокупација, потискујући све остало, то је озбиљан знак упозорења да нешто није како треба“, каже др Брајан Јоу за електронско издање новина The Business Times of Singapore. Поред тога, људи који се осамљују проводећи сате уз своје електронске уређаје често се скоро уопште не баве физичком активношћу, због чега им прети опасност од кардиоваскуларних обољења, дијабетеса или других озбиљних здравствених проблема.

Друге последице су одмах приметне. На пример, вреди запазити шта је показала једна студија о коришћењу мобилних телефона — ако возач разговара телефоном, било да га држи у руци или не, његове реакције су успорене исто као кад би возио у пијаном стању! И слање порука током вожње може бити кобно, а једна анкета је показала да око 40 посто возача млађих од 27 година прима и шаље поруке док је за воланом. Ако сте у искушењу да користите мобилни телефон да бисте разговарали или слали поруке док возите, имајте на уму да ће у случају незгоде полиција и ваше осигуравајуће друштво вероватно проверити да ли сте непосредно пре удеса користили телефон. Један телефонски позив или обична порука могу вас скупо коштати! * Након што је 2008. у једној железничкој несрећи у Калифорнији живот изгубило 25 особа, спроведена је истрага која је открила да је машиновођа послао поруку неколико секунди пре судара. Није чак ни почео да кочи!

Будући да све више деце користи мобилне телефоне, компјутере и друге електронске уређаје, потребно је да науче да их мудро и одговорно употребљавају. Како им можемо помоћи? Позивамо вас да одговор потражите у наредном чланку.

[Фуснота]

^ Сви који се труде да живе у складу с библијским учењима треба посебно да воде рачуна о томе да их ништа не омета у било којој ситуацији која носи одређену меру ризика (Постанак 9:5, 6; Римљанима 13:1).

[Слика на 5. страни]

Да ли вам средства комуникације одузимају све више времена?