Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да се обучем?

Како да се обучем?

Млади питају

Како да се обучем?

Хедер се спремила да изађе из куће, а њени родитељи не могу да верују својим очима. „У томе ћеш да изађеш?“, шокирано је пита отац. „Што да не?“, одговара она помало зачуђено. „Само идем да се видим с друштвом.“ „Тако обучена нећеш моћи!“, каже мама. „Али мама“, каже Хедер плачним гласом, „тако се сви млади облаче... и осим тога, то је начин да изразим своју личност!“ „Али, нама се не допада такво изражавање!“, строго каже отац. „Сада се врати у своју собу и пресвуци се, млада дамо, или нигде нећеш ићи!“

„РАТОВИ“ око одевања нису ништа ново. Када су били у твојим годинама, твоји родитељи су вероватно водили сличне битке са својим родитељима. И вероватно су се осећали исто као ти сада! Али, они су сада у другој улози и због твог избора одеће избија сукоб за сукобом. *

Ти кажеш: То је удобно.

Они кажу: То је немарно.

Ти кажеш: Предивно је!

Они кажу: Превише је изазовно.

Ти кажеш: То је упола цене.

Они кажу: И треба да буде... Пола недостаје!

Постоји ли неки начин да склопите примирје? Да! Меган која има 23 године зна у чему је тајна. „Нема потребе да се свађате“, каже она. „Можете се сложити.“ Сложити? Да ли то значи да треба да се облачиш као нека „тетка“? Наравно да не! Можете се сложити тако што ћете разговарати о разликама и пронаћи решења која ће се допасти и њима — и теби. Зашто је то корисно?

1. Изгледаћеш супер чак и у очима вршњака.

2. Родитељи ће те мање критиковати због одеће.

3. Након што се увере да си одговорна на овом подручју, вероватно ће ти и у другим стварима давати већу слободу.

Хајде да почнемо. Сети се одеће коју „мораш да имаш“ а видела си је на Интернету или у продавници. Најпре...

Узми у обзир библијска начела

Библија не говори много о облачењу. Заправо, да би наглас прочитала све савете који говоре директно о томе довољно ти је неколико минута! Па ипак, у њој можеш наћи поуздане и вредне савете. На пример:

◼ Библија саветује жене да „буду скромне и разборите“ када је у питању одевање (1. Тимотеју 2:9, 10).

Можда те брине реч „скромне“. ’Морам ли да навучем џак на себе?‘, питаш се. Наравно да не! У овом контексту, скромност значи да својим одевањем покажеш да имаш самопоштовање и обзир према осећањима других (2. Коринћанима 6:3). Да би испунила тај критеријум имаш мноштво разноврсне одеће на располагању. „Можда није увек лако“, каже 23-годишња Данијела, „али можеш бити модерно обучена а да не идеш у крајности.“

◼ Када се ради о изгледу, Библија каже да треба да се усредсредиш на ’тајну особу срца‘, то јест на своје ’унутрашње биће‘, као што стоји у Савременом српском преводу (1. Петрова 3:4).

Упадљивом одећом можеш накратко привући пажњу других али, дугорочно гледано, унутрашња лепота ће ти донети поштовање и одраслих и вршњака. Поштовање вршњака? Да, јер чак и они увиђају бесмисленост неких екстремних модних стилова. „Грозно је видети како се девојке својим начином облачења практично набацују мушкарцима!“, каже 16-годишња Британи. Кеј се слаже с њом. Говорећи о једној бившој другарици, она каже: „На свему што је носила као да је писало: ’Примети ме.‘ Желела је да привуче пажњу младића и облачила је најизазовнију одећу да би то постигла.“

Модни савет: Избегавај стилове којима се наглашава сексуалност. Уколико их усвојиш, могла би деловати као неко ко је егоцентричан или очајнички тражи пажњу. Такође можеш доживети узнемиравање — или нешто још горе. С друге стране, ако се пристојно облачиш изгледаћеш лепше и твоје добре особине ће доћи до изражаја.

Саслушај родитеље

Ношење неприкладне одеће у ранцу и пресвлачење у школи није најбоље решење. Стећи ћеш веће поверење родитеља ако отворено и искрено разговараш с њима чак и о ономе за шта мислиш да можеш да одлучиш без њиховог знања. У ствари, било би добро да их питаш за мишљење када се ради о одевању (Пословице 15:22).

Али зашто би желела да то чиниш? Можда мислиш да родитељи само хоће да те ограниче у погледу модних трендова. Не мора да значи. Истина је да твоји мама и тата можда гледају на ствари из другог угла. Али понекад ти је управо то потребно. „Ценим савете родитеља“, каже 17-годишња Наталин, „зато што не желим да се ван куће бламирам или да људи лоше говоре о мени због мог изгледа.“

Сем тога, мораш да прихватиш чињеницу: све док су одговорни за тебе, твоји родитељи заслужују да им будеш послушна (Колошанима 3:20). Ипак, када схватиш њихово гледиште — и они схвате твоје — вероватно ћеш се изненадити кад будеш видела да се слажете у многим стварима. Уследиће крај „ратова“ око одевања!

Модни савет: Када нешто пробаш, узми у обзир више од онога што видиш у огледалу. Наизглед пристојна одећа може деловати другачије када седнеш или се сагнеш да нешто дохватиш. Уколико је могуће, питај за мишљење родитеље или зрелог пријатеља.

Више чланака из серије „Млади питају“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фуснота]

^ Иако су савети у овом чланку првенствено упућени девојкама, начела која су осмотрена важе за оба пола. Видети оквир  „Шта рећи за момке?“

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

Размисли о одећи коју би волела да купиш. Затим се питај:

◼ Коју „поруку“ она шаље другима?

◼ Какву реакцију би могла изазвати?

◼ Да ли заиста желим такву реакцију и њене последице?

[Оквир/Слике на 19. страни]

Како да одабереш одећу

Упутство: Копирај ову страницу. Нека твоји родитељи попуне десну а ти леву колону. Затим замените листове и разговарајте о вашим одговорима. Да ли вас је нешто изненадило? Да ли сте сазнали нешто ново једни о другима?

ЗА ТЕБЕ ЗА ТВОЈЕ РОДИТЕЉЕ

Покажи својим родитељима Размислите о одевном предмету

нешто што би желела који би ваша ћерка волела

да носиш или купиш. да носи или купи.

◼ Зашто ти се баш то свиђа? ◼ Због чега јој се по вашем

Поређај доле наведене факторе мишљењу баш то свиђа?

по реду важности. Поређајте доле наведене

факторе по реду важности,

онако како мислите да би

она учинила.

․․․․․ Марка ․․․․․ Марка

․․․․․ Привлачно је супротном полу ․․․․․ Привлачно је супротном полу

․․․․․ Свиђа се твојим другарицама ․․․․․ Свиђа се твојим другарицама

․․․․․ Удобност ․․․․․ Удобност

․․․․․ Цена ․․․․․ Цена

․․․․․ Друго ․․․․․ ․․․․․ Друго ․․․․․

◼ Моји родитељи би вероватно ◼ Наша прва реакција је:

одмах рекли:

„Не долази у обзир!“ „Не долази у обзир!“

„Можда.“ „Можда.“

„Може!“ „Може!“

◼ Као примедбу би ◼ Као примедбу бисмо навели:

највероватније навели:

„Сувише је изазовно.“ „Сувише је изазовно.“

„Сувише је немарно.“ „Сувише је немарно.“

„Превише је помодно.“ „Превише је помодно.“

„Даје лошу слику о нама „Даје лошу слику о нама

као родитељима.“ као родитељима.“

„Прескупо је.“ „Прескупо је.“

Друго ․․․․․ Друго ․․․․․

МОЖЕМО ЛИ ДОЋИ ДО ЗАЈЕДНИЧКОГ РЕШЕЊА?

◼ Зашто је корисно мишљење ◼ Да ли нам се ова одећа

мојих родитеља? не допада само зато што

није по нашем укусу?

․․․․․ Да Можда Не

◼ Да ли се ишта може ◼ Да ли се ишта може учинити

учинити како би та одећа како би та одећа

постала прикладна? постала прикладна?

․․․․․ ․․․․․

ОДЛУКА

․․․․․

[Оквир/Слике на 20. страни]

ШТА КАЖУ ТВОЈИ ВРШЊАЦИ

„Сасвим је у реду да имаш свој ’стил‘ облачења све док се он не коси с библијским начелима. У продавницама има много ствари које су лепе и прикладне“ (Дерик)

„Када сам била тинејџерка, хтела сам да будем независна. Нисам никоме дозвољавала да ми говори шта да обучем. Међутим, касније сам схватила да сам задобила поштовање које сам желела тек кад сам почела да узимам у обзир мишљење својих родитеља и других који су старији од мене“ (Меган)

„Када видим изазовно обучене девојке, мање их поштујем. С друге стране, када видим пристојно а ипак модерно одевене особе, помислим: ’Управо тако бих волела да други виде мене‘.“ (Наталин)

[Оквир/Слика на 21. страни]

 ШТА РЕЋИ ЗА МОМКЕ?

Библијска начела која су осмотрена у овом чланку важе и за момке. Буди пристојан. Нека до изражаја дође твоја тајна особа срца — оно што си ти заиста. Када размишљаш да ли да нешто обучеш, питај се: ’Шта ова одећа открива о мени? Да ли ће ме приказати у правом светлу?‘ Немој заборавити да је одевање начин изражавања. Нека твоја одећа увек одражава оно у шта верујеш!

[Оквир на 21. страни]

САВЕТ РОДИТЕЉИМА

Сетите се ситуације која је описана у уводу овог чланка и замислите да је у питању ваша ћерка. Примећујете на њој врло оскудну одећу, која по вашем мишљењу више открива него што покрива. Одмах реагујете: „Врати се у своју собу и пресвуци се, млада дамо, или нећеш нигде ићи!“ Нема сумње да ћете тиме постићи оно што желите. На крају крајева, ваша ћерка нема другог избора него да вас послуша. Али како да је поучите да промени и начин размишљања а не само одећу?

◼ Прво, имајте на уму да о последицама неприкладног одевања ваша ћерка треба да размишља исто колико и ви, па чак и више. Дубоко у себи, она не жели да изгледа смешно нити да привуче непожељну пажњу. Стрпљиво јој објасните да неприкладни стилови облачења уопште нису за похвалу. * Препоручите јој неки други стил.

◼ Друго, „нека ваша разумност буде позната“ (Филипљанима 4:5). Питајте се: ’Да ли се неки начин одевања коси с библијским начелима или је само ствар укуса?‘ (2. Коринћанима 1:24). Ако је у питању лични укус, можете ли учинити неки уступак?

◼ Треће, немојте само рећи ћерки шта није прихватљиво. Помозите јој да пронађе одећу која је прикладна. Ваш труд и време ће се и те како исплатити.

[Фуснота]

^ Тинејџери су често осетљиви када се ради о изгледу, зато пазите да не наведете своју ћерку на помисао да у њеном изгледу постоји неки недостатак.