Пређи на садржај

Пређи на садржај

Користите технологију обзирно и штедљиво

Користите технологију обзирно и штедљиво

Користите технологију обзирно и штедљиво

Кетрин има нешто више од 20 година и користи компјутер на послу. Али и код куће је стално сурфовала на Интернету, куповала електронским путем и примала безбројне мејлове. Међутим, њене млађе колеге су на тај начин проводиле неупоредиво више времена од ње. „Због чега ме непрестано засипају шашавим порукама?“, пита она. „Ја сам људско биће! Зашто ме не позову телефоном?“

ПОСТОЈИ доза ироније у Кетринином питању, јер ни телефон не служи за директну комуникацију. Па ипак, она је у праву: многи уређаји који су осмишљени да би повезивали људе могу их заправо емоционално удаљити. Осмотримо следећа библијска начела која ће нам помоћи да уравнотежено користимо технологију.

„Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима“ (Матеј 7:12). Када примењујемо овај савет Исуса Христа приликом коришћења мобилних телефона и компјутера, показујемо поштовање према другима и лепе манире. „Мој супруг и ја смо били у ресторану“, прича Ен. „За суседним столом су седела друга два госта. Један од њих је током јела непрестано разговарао мобилним телефоном. Било нам је жао његовог пријатеља који је јео ’сам‘.“ Како бисте се осећали да сте били на месту другог човека? Да ли бисте били повређени или можда љути? Чињеница да можемо да користимо мобилни телефон скоро на сваком месту и у свако доба не значи да то и треба да радимо. У том погледу, добро је да нас води начело које налазимо у Исусовим речима.

„Добро пазите како живите — не као немудри, него као мудри. Искупљујте време“ (Ефешанима 5:15, 16). Време је драгоцени поклон од Бога и зато га не треба траћити. Руку на срце, технологија нам може уштедети време. На пример, Интернет омогућава брже проналажење информација, коришћење банкарских услуга и куповину. Међутим, изгубићемо време ако сатима бесциљно претражујемо вебсајтове.

Време можемо изгубити и уколико упоредо обављамо низ послова као што су рад на компјутеру, гледање телевизије и телефонирање, или балансирамо између мејлова и рада на другим компјутерским програмима. Зашто се тиме постиже супротан ефекат?

„Скоро је немогуће добро овладати нечим уколико се више ствари ради одједном“, каже неуролог др Џордан Графман. Једноставно се не можемо усредсредити на неколико ствари истовремено; нешто мора да трпи. Према томе, ако се бавимо са више активности у исто време, нећемо добро запамтити оно што учимо нити ћемо темељно урадити неки задатак. Осим тога, док се сваки час пребацују с једног посла на други, људи чешће греше и тако утроше „далеко више времена — понекад чак и више него дупло — од онога које би им било потребно да су обављали послове један за другим“, наводи се у часопису Time. Зато добро размислите пре него што започнете неколико послова одједном — можда вам дан неће бити довољно дуг за све!

„Чувајте се сваког лакомства, јер чак и кад неко има обиље, његов живот не произлази из онога што има“ (Лука 12:15). Колико год биле скупоцене и квалитетне, материјалне ствари не могу дати живот нити донети праву срећу — то може учинити само Бог. „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“, рекао је Исус (Матеј 5:3). С друге стране, трговачки свет изједначава срећу с материјалним благостањем. Он поручује: ’Купујте, купујте, купујте! Морате имати све најновије!‘ Немојте се повести за тим већ мудро поступајте. Пажљиво размислите о својим мотивима и потребама пре него што потрошите тешко зарађени новац. Такође, имајте на уму да многим производима високе технологије цена брзо пада. Уколико вам је потребан неки уређај, запитајте се: ’Морам ли имати најновији модел? Да ли ми је потребан онај с много скупих додатних функција које можда никада нећу употребити?‘

Благослов или проклетство — избор је на вама

Кетрин, коју смо споменули на почетку, била је у паници када јој се покварио кућни компјутер. „У први мах ме је то страшно узнемирило“, каже она, „али одлучила сам да одложим куповину новог. После месец дана сам била опуштенија и више сам читала. Пошто имам компјутер на послу, након радног времена га користим да бих остала у контакту с пријатељима. Али сада не осећам потребу да стално будем на Интернету. Технологија више не управља мојим животом.“

Нема сумње да су многи уређаји који су резултат научног и технолошког напретка корисни и могу нам уштедети много времена и енергије. Зато их свакако користите ако су вам неопходни, али чините то одговорно и обзирно. Како? Нека вам људи буду важнији од технологије. Пазите да не губите драгоцено време и новац на уређаје или компјутерске програме који вам нису потребни. Немојте користити Интернет и друге медије да бисте гледали неморал и насиље. И немојте постати „зависник“ од технологије. Једном речју, будите мудри — примењујте поуздана начела која су под Божјим надахнућем записана у његовој Речи, Светом писму. Јехова је тај који „даје мудрост, из његових уста долази знање и разборитост“ (Пословице 2:6).

[Оквир на 9. страни]

МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ, КОМПЈУТЕРИ И ЛЕПИ МАНИРИ

Како можете показати обзирност док користите мобилни телефон и компјутер? Имајте на уму следеће предлоге:

◼ Немојте телефонирати нити примати позиве у време и на месту где то може сметати другима. Ако је потребно, искључите телефон.

◼ Немојте због телефона прекидати важне разговоре лицем у лице уколико то није преко потребно.

◼ Током телефонског разговора, поклоните свом саговорнику пуну пажњу.

◼ Немојте тек тако сликати некога мобилним телефоном јер та особа може сматрати да је то непристојно или јој може бити непријатно.

◼ Одуприте се искушењу да проследите сваки „занимљив“ мејл који добијете. Другима се он можда неће свидети као вама.