Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

◼ Резултати једне немачке анкете којом је било обухваћено око 2 000 особа показали су да скоро 40 посто тинејџера од 14 до 19 година мисли да је сасвим у реду прекинути везу путем текстуалне поруке или мејла. Више од 80 посто испитаника старијих од 50 година сматрало је то потпуно неприхватљивим (FRANKFURTER NEUE PRESSE, НЕМАЧКА)

◼ Процењено је да је током 2008. године широм света послато 2,3 билиона текстуалних порука (HITU NEWS, ТАХИТИ)

◼ „Колико пушење скраћује живот? У просеку од пет до десет година“ (UC BERKELEY WELLNESS LETTER, САД)

◼ Процењује се да у Сједињеним Државама до 60 посто канцеларијских компјутера остаје укључено преко ноћи. Услед тога, електране сваке године беспотребно испуштају у атмосферу око 14,4 милиона тона угљен-диоксида (WORLD WATCH, САД)

Аутобуси „рекламирају“ атеизам

„Бог вероватно не постоји. Зато будите без бриге и уживајте у животу.“ Тај рекламни натпис се налазио на 200 лондонских аутобуса и још 600 аутобуса широм земље, као и на два велика екрана у улици Оксфорд у Лондону, извештавају новине The Guardian. Зачетници те идеје кажу да је њихова кампања одговор на религиозну пропаганду у којој су неверници осуђени на пакао. Реч „вероватно“ је коришћена због британских правила рекламирања будући да није могуће доказати да Бог не постоји. Један од циљева ове кампање био је да се што више атеиста подстакне да отворено говоре о својим веровањима.

Ризици повезани с прераним заказивањем порођаја

У Сједињеним Државама се све више деце рађа превремено — путем изазваног порођаја или царског реза — јер се на то одлучују породиља или лекари. Међутим, „последње седмице трудноће су много важније него што се то раније сматрало“, каже се у новинама The Wall Street Journal. Једно истраживање којим је било обухваћено око 15 000 новорођенчади показало је да свака седмица коју беба проведе у мајчином стомаку између 32. и 39. недеље трудноће за 23 посто смањује могућност појаве изненадних напада, жутице, дисајних проблема и излива крви у мозак. Код беба које су рођене између 32. и 36. недеље постоји већи ризик да ће имати блаже поремећаје понашања и менталне проблеме. Амерички колеџ за акушерство и гинекологију зато препоручује да се порођај не обави „пре 39. недеље уколико не постоји медицински оправдан разлог за то“, каже се у поменутим новинама.

Пењање уза степенице побољшава здравље

„Редовно коришћење степеница је једноставан и практичан начин да се побољша здравље“, каже се у британском медицинском часопису The Lancet. Истраживачи су замолили 69 радника чији посао не подразумева физичку активност да на радном месту уместо лифта користе само степенице. Након 12 седмица, код тих радника се аеробни капацитет (потрошња кисеоника у организму) повећао за 8,6 посто, што је „за 15 посто смањило ризик од свих узрока смрти“. Радници су такође приметили позитивне промене у погледу „крвног притиска, нивоа холестерола, телесне тежине, смањења масних наслага и обима струка“.