Пређи на садржај

Пређи на садржај

Родитељи, поучите своју децу

Родитељи, поучите своју децу

Родитељи, поучите своју децу

„У прошлости нам је једина брига била да деца не проводе превише времена уз ТВ. Сада постоје видео-игрице, компјутери и мобилни телефони. То претерано окупира децу и доводи до понашања које је слично понашању зависника... Њихов мозак се навикне на превише звучних и визуелних стимулација и када тога нема, она не знају шта да раде са собом“ (Др Мали Мен)

У СВЕТУ у ком живимо, напредак технологије и Интернета допринео је стварању „мреже“ која повезује све више људи. Многи млади не могу да изађу из куће без својих медија плејера или мобилних телефона. Пошто ови и други уређаји имају све веће могућности, све више намена и све су јефтинији, садашња поплава комуникационе технологије ће се вероватно само појачати. Родитељима ће бити још теже да надзиру своју децу, да их поучавају и пружају им дисциплину.

Ти изазови се могу савладати ако родитељи предузму два важна корака. Као прво, имајте на уму истините речи које су забележене у Библији, у Пословицама 22:15: „Лудост је привезана детету за срце; прут поуке уклања је од њега.“ Као друго, немојте занемарити чињеницу да технологија може имати и позитиван и негативан утицај на вашу децу. Настојте да он буде позитиван.

Почните што раније!

У многим породицама, упознавање деце с технологијом почиње од телевизије. У ствари, ТВ често служи као замена за дадиљу. Међутим, неки стручњаци на пољу менталног здравља сматрају да прерано и претерано гледање телевизије може довести до незаинтересованости за физичку активност, замаглити разлику између стварности и фантазије, створити емоционалне проблеме и касније отежавати концентрацију током наставе. Према речима докторке Мали Мен, нека деца чак могу „грешком добити дијагнозу да пате од поремећаја пажње [ADD] или од поремећаја пажње с хиперактивношћу [ADHD] или се чак погрешно може закључити да имају биполарни поремећај“. Због тога неки стручњаци не препоручују да деца млађа од две године гледају телевизију.

„Оно што је најважније у првим годинама живота јесте успостављање снажне везе између детета и родитеља“, каже др Кенет Гинсбург, представник Америчке педијатријске академије. Та веза се учвршћује када родитељи разговарају с децом, играју се с њима и читају им. Као што су многи родитељи увидели, деца којој се редовно чита с временом и сама заволе читање, што је још једна додатна предност.

Нема сумње да је за милионе деце познавање компјутера и сличне технологије важно, чак неопходно. Али, ако приметите да ваша деца постају опседнута компјутерима, компјутерским игрицама, Интернетом и сличним, било би мудро да проширите њихова интересовања. Како? Зашто их не бисте подстакли да се баве неким занимљивим хобијем или свирањем неког музичког инструмента — било чиме што је корисно и може унети разноликост у њихов живот, заокупити им пажњу и испунити их одушевљењем?

Добро изабрана активност представља више од разоноде која окрепљује. Она уједно може помоћи вашем детету да развије стрпљење, истрајност, самоконтролу и креативност — што су особине које су неопходне за успех у животу, где се проблеми не решавају само једним кликом миша.

Деци је потребна „мудрост и способност просуђивања“

Библија подстиче и одрасле и децу да користе свој разум, то јест да развијају способност просуђивања (Римљанима 12:1; Пословице 1:8, 9; 3:21). То нам за узврат омогућава да разликујемо не само добро од лошег већ и оно што је мудро од онога што је немудро. Примера ради, није забрањено провести сате играјући компјутерске игрице или гледајући ТВ, али да ли је то мудро? Није забрањено куповати најновије уређаје или компјутерске програме, али опет се треба питати — да ли је то мудро? Како онда можете поучити своју децу да доносе мудре одлуке када је реч о технологији?

Укажите им на опасности. Деца брзо науче да користе електронске уређаје и Интернет али им недостају мудрост и искуство, због чега често наивно поступају. Зато им објасните које опасности треба да избегавају и како да их избегавају. На пример, поразговарајте о друштвеним мрежама на Интернету. Оне додуше омогућавају младој особи да изрази своју личност и упозна друге младе, али ти вебсајтови су такође попут „мегамаркета“ за сексуалне напаснике и друге злонамерне особе * (1. Коринћанима 15:33). Зато разборити родитељи упозоравају своју децу да не откривају личне податке на Интернету. *

Наравно, деца имају право на приватност сразмерно свом степену зрелости. Али Бог вам је као родитељима дао право и одговорност да поучавате и надзирете своју децу (Пословице 22:6; Ефешанима 6:4). Верујемо да ће она увидети да ваша забринутост није непотребна наметљивост већ показатељ да их искрено волите.

Међутим, можда кажете: „Како да помогнем својој деци када се не разумем у уређаје које користе?“ Зашто не бисте научили бар оно најосновије? Мелба, која има више од 90 година, први пут се сусрела с компјутером када је имала око 80 година. Она каже: „Када сам тек почињала да га користим, више пута ми је дошло да га бацим кроз прозор. После неколико месеци сам научила доста тога и сада прилично лако шаљем мејлове и обављам друге ствари.“

Поставите деци разумне границе у погледу коришћења технологије. Ако се ваше дете изолује и сатима гледа ТВ, сурфује на Интернету или игра компјутерске игрице, зашто се не бисте договорили да у одређено време и на одређеним местима у кући нема коришћења електронских уређаја? То вашем сину или ћерки може помоћи да увиди колико је корисно следеће библијско начело: „Све има своје време.“ То значи да постоји време за породицу, за пријатеље, време за домаће задатке, за узимање оброка, за физичку активност и друго (Проповедник 3:1). Када се доследно спроводе, разумна правила уносе ред у породични живот и помажу деци да стекну лепе манире, буду дружељубива и обзирна према другима.

У закључном чланку ове серије осмотрићемо нека начела која свима нама — и одраслима и деци — могу помоћи да обзирно и штедљиво користимо технологију.

[Фусноте]

^ Родитељима ће бити од помоћи информације из чланка „Деца и Интернет — шта родитељи треба да знају“, у издању Пробудите се! од октобра 2008. Такође им могу користити чланци у издањима од марта и децембра 2007. и јануара 2008, где се говори о порнографији, видео-игрицама и Интернету.

^ Неки тинејџери користе и мобилне телефоне да би једни другима слали своје слике на којима су у оскудној одећи или потпуно наги. То није само понижавајуће већ и неразумно јер се, без обзира на намеру пошиљаоца, те фотографије често прослеђују другима.

[Слика на 7. страни]

Деци су потребне разноврсне активности које ће им проширити видике и помоћи да развију стрпљење и истрајност