Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто смо овде?

Зашто смо овде?

Зашто смо овде?

БИБЛИЈА нам открива да Бог, који се зове Јехова, поседује ненадмашну интелигенцију. Он је Извор целокупне космичке енергије и Створитељ свемира (Псалам 83:18; 92:5). У првом поглављу Библије стоји: „У почетку створи Бог небеса и земљу.“ После тога је створио човека „по својој слици“, то јест са особинама попут Божјих, и рекао му да напуни земљу својим потомством (Постанак 1:1, 26, 28).

Да ли то значи да је Бог створио свемир и земљу с мноштвом животиња и биљака, само да би човечанство имало дом? Да ли смо овде само да бисмо живели неколико деценија, јели, пили и имали потомство?

Зашто нас је Бог створио?

Јехова Бог је створио човечанство из љубави — желео је да с људима дели живот и срећу. Нема сумње да је био веома радостан док је стварао разнолика жива бића како би човек био окружен лепотом и обиљем. Што је најважније, требало је да људи постану блиски са својим Створитељем, да га упознају и комуницирају с њим. Били су створени да живе заувек, у савршеним условима и непомућеном спокојству (Постанак 3:8, 9; Псалам 37:11, 29).

Јехова је такође поверио људима важан и смисаон посао. Он је првом људском пару рекао: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите, и владајте над морским рибама и створењима која лете по небу и над свим створењима што се мичу по земљи“ (Постанак 1:28). Требало је да они и њихово потомство претворе целу земљу у рај.

Нажалост, у почетку се ствари нису одвијале како је Јехова намеравао. * Па ипак, његова првобитна намера за човечанство ће се сигурно испунити (Исаија 46:9-11; 55:11).

У међувремену, човекова жеља — урођена потреба — да упозна Бога и приближи му се, долази до изражаја у његовој потрази за сврхом живота. Човек је створен као интелигентно биће са жељом да истражује и разуме свет око себе. Библија показује да ће људи заувек моћи да стичу знање о Богу и његовим делима стварања.

Један од писаца Библије је на следећи начин описао сврху људског постојања: „Посматрао сам посао који је Бог дао синовима људским да се њиме баве. Све је учинио да је лепо у своје време. Чак је и вечност ставио људима у срце, али они не могу у потпуности докучити дела која истинити Бог чини. Сазнао сам да за њих нема ништа боље него да се радују и да чине добро за живота свога, и да сваки човек једе и пије и ужива у добру од свег труда свога. То је дар од Бога“ (Проповедник 3:10-13). Према томе, људи никада неће престати да уче о Богу и његовим делима.

Упознајте Бога

Јехову можете упознати тако што ћете пажљиво посматрати оно што је створио. Један библијски писац је рекао да се Божја ’невидљива својства, наиме његова вечна моћ и божанство, јасно виде још од стварања света, будући да се разабиру по ономе што је створено‘ (Римљанима 1:20). Као што ове речи показују, свет природе нам много говори о Јеховиној љубави, мудрости и моћи.

Други важан извор информација о Богу је Свето писмо. Ова надахнута књига нам открива Јеховина гледишта, особине и намеру, што не можемо научити само посматрајући природу.

У погледу Божје намере, у Библији је речено: „Небеса Јехови припадају, а земљу је дао синовима људским“ (Псалам 115:16). Можемо закључити да је једино место у свемиру које је погодно за живот људи наша планета, коју је Јехова створио с том намером.

Будући да је тако, шта рећи за бескрајни свемир? Да ли звезде које нас окружују служе само томе да одржавају савршену равнотежу у Сунчевом систему и тако омогућавају живот на земљи? Да ли су небеска тела само украс на ноћном небу? Мора се признати да постоји много тога што још увек не знамо. Али, то не треба да нас брине. Због чега?

Људима ни вечност неће бити довољна да докуче сва Божја дела и замисли. Он жели да нам будућност буде испуњена небројеним открићима и бескрајном радошћу. Вечни живот на земљи биће прожет срећом и пружиће људима који су верни Богу обиље могућности да сазнају још много, много тога о свемиру.

[Фуснота]

^ Постојање зла и патње спречава многе људе да верују у Створитеља пуног љубави. О томе се говори у 11. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?; издали Јеховини сведоци.

[Истакнути текст на 9. страни]

Човек је створен као интелигентно биће са жељом да истражује и разуме свет око себе

[Слике на 10. страни]

Из Библије сазнајемо да је земља првенствено створена да би била предиван дом за човечанство