Пређи на садржај

Пређи на садржај

Каква је то звезда водила „мудраце“ до Исуса?

Каква је то звезда водила „мудраце“ до Исуса?

Каква је то звезда водила „мудраце“ до Исуса?

Популарне божићне приче приказују ту звезду као добар знак с неба. Да ли је заиста тако?

◼ Библијски писац Матеј извештава да је „мудрацима“ са истока необична звезда привукла пажњу и водила их до малог Исуса (Матеј 2:1-12Даничић-Караџић). Популарне божићне приче описују ту звезду као добар знак с неба. Једно дело указује на њу као на „божанско провиђење којим је... детету Исусу указана част и којим је Отац показао да га признаје као свог вољеног Сина“. Чак се и у божићним песмама исказује част тој звезди. Каква је она заправо била?

Неки претпостављају да је у питању природни небески феномен. Неколико изучавалаца сматра да је то био сусрет планета. Међутим, као што је у делу The New Bible Dictionary истакнуто „такав феномен се природно не би могао назвати ’звездом‘“. Мноштво планета које се налазе једна близу друге сигурно би изгледале као појединачне светле тачке а не као једна звезда. Неки мисле да су то били други небески феномени, као што су комете и супернове. Међутим, оне се не би могле кретати по небу тако да воде људе у одређени град и онда се зауставити изнад одређене куће.

Да ли је појављивање те звезде био природни феномен или знак од Бога? Осмотримо неке чињенице: „Мудраци“ нису били људи које бисмо данас назвали академицима, нити су били краљеви. Као што се у једном савременом преводу Библије може прочитати, они су били „астролози“. Бавили су се оним што Свето писмо осуђује (Поновљени закони 18:10-12). Запазите да се у извештају каже да су само астролози „видели“ ту звезду. Да је она заиста била права звезда, била би видљива свим људима. Али, чак је и краљ Ирод морао да пита астрологе за детаље о њеном појављивању. Та звезда је астрологе водила прво до Јерусалима, до Ирода, заклетог непријатеља будућег Месије. Он је намеравао да убије Исуса. Затим је звезда променила правац и водила их на југ у Витлејем где је био Исус, доводећи тиме његов живот у опасност.

Ове чињенице пружају доказ да је појављивање звезде проузроковала зла сила, највероватније Сатана Ђаво. Библија говори о томе да се он служи „лажним чудесним знаковима и знамењем“ (2. Солуњанима 2:9). Зато праве хришћане не треба да изненади то што је Сатана могао да проузрокује да само астролози виде „звезду“ и управља њом како би их водила до Божјег Сина коме је желео да науди. Наравно, нико не може надмудрити Јехову Бога. Стога, није никакво чудо што је пропао Ђаволов план да проузрокује прерану смрт Исуса.

Међутим, вредно је запазити да Бог ипак јесте на чудесан начин обзнанио рођење Исуса. У ноћи његовог рођења, један анђео се појавио групи пастира и објавио им да се родио „Спаситељ“. Анђео је такође пружио упутства како би пастири могли да посете Исуса. Затим се појавило мноштво анђела које је хвалило Бога (Лука 2:8-14). Дакле, Бог је преко анђела, а не преко звезде објавио Исусово рођење.