Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да разговарам с родитељима?

Како да разговарам с родитељима?

Млади питају

Како да разговарам с родитељима?

„Стварно сам се трудила да објасним родитељима како се осећам, али није испало као што сам желела — једноставно су ме прекинули. Једва сам скупила храбрости да изразим своја осећања, али тај разговор је био потпуни промашај!“ (Лена) *

КАДА си био млађи, твоји родитељи су вероватно били први од којих си тражио савет. Причао си им сваку новост, велику или малу. Слободно си говорио о томе шта мислиш и осећаш, и имао си поверења у њихове савете.

Међутим, сада ти се можда чини да те они више не разумеју. „Једном сам се током вечере расплакала и почела да причам о томе како се осећам“, каже девојка по имену Аида. „Родитељи су ме слушали али изгледало је да ме не разумеју.“ Како се то завршило? „Отишла сам у собу и још више плакала.“

С друге стране, понекад се радије не би поверавао родитељима. „Разговарам с њима о многим темама“, каже дечко по имену Крис. „Али понекад више волим да они не знају баш све о чему размишљам.“

Да ли је погрешно задржати неке мисли за себе? Није увек — под условом да ниси непоштен (Пословице 3:32). Па ипак, било да ти се чини да те родитељи не разумеју или се ти устручаваш да разговараш с њима, једно је сигурно: теби је потребан разговор с родитељима — а они желе да чују оно што имаш да кажеш.

Не прекидај комуникацију!

На неки начин, комуникација с родитељима се може упоредити с вожњом колима. Ако наиђеш на препреку на путу, ти не одустајеш већ тражиш други пут. Осмотримо неке ситуације.

Прва препрека: Желиш да разговараш, али ти се чини да те родитељи не слушају. „Тешко ми је да разговарам с татом“, каже девојка по имену Леа. „Понекад му нешто причам, а онда ми он каже: ’Извини, јеси ли мени нешто рекла?‘“

ПИТАЊЕ: Шта ако је Леи заиста важно да разговара о том проблему? Она има барем три могућности.

А Б В

Бурна реакција. Прекинути разговор. Сачекати бољу прилику и

Могла би почети да Леа би једноставно поново изложити проблем.

виче: „Тата, ово је могла одустати од Могла би да разговара

важно! Слушај ме!“ сваког покушаја да с татом у четири ока

разговара с родитељима или чак да му објасни

о својим проблемима. проблем у писму.

Шта мислиш, коју могућност Леа треба да изабере? ․․․․․

Хајде да видимо шта би се могло десити у свакој од ових ситуација. Леин тата је толико заокупљен својим мислима да не примећује њену узнемиреност. Ако Леа изабере могућност под А, он можда неће разумети зашто она одједном виче на њега. То га вероватно неће подстаћи да је пажљивије слуша а она би тиме показала непоштовање према родитељима (Ефешанима 6:2). Према томе, ова могућност не би довела до жељених резултата.

Премда се на први поглед чини да је могућност под Б најлакша, она није и најмудрија. Зашто? Јер „намере пропадају где нема поверљивог разговора, а успех лежи у мноштву саветника“ (Пословице 15:22). Да би Леа решила своје проблеме, важно је да разговара с родитељима. А да би јој они могли помоћи, морају да знају шта се дешава у њеном животу. Прекидањем разговара се ништа од тога не постиже.

Међутим, уколико се определи за могућност под В, Леа неће дозволити да препрека на путу постане ћорсокак. Она ће покушати да разговара о свом проблему неки други пут. Уколико изабере да напише тати писмо, вероватно ће јој одмах бити лакше. Писање писма јој такође може помоћи да јасно изрази оно што би му рекла када би је слушао. Док чита писмо, Леин тата ће схватити шта је она желела да каже, што ће му помоћи да боље разуме њен проблем. Могућност под В би могла да помогне и Леи и њеном тати.

Које још могућности Леа има? Покушај да се сетиш неких и запиши их испод. Затим напиши шта би се тиме могло постићи.

․․․․․

Друга препрека: Твоји родитељи желе да разговарате али теби није до тога. „Нема ништа горе него када те након напорног школског дана одмах заспу бујицом питања“, каже Сара. „Једва чекам да заборавим на школу, али тата и мама ме одмах питају: ’Како ти је прошао дан? Да ли је било неких проблема?‘“ Нема сумње да Сарини родитељи то чине с најбољом намером. Па ипак, она тужно додаје: „Тешко ми је да причам о школи када сам уморна и напета.“

ПИТАЊЕ: Шта би Сара могла да уради? Као и у претходном примеру, она има барем три могућности.

А Б В

Прекинути разговор. Ипак одговарати на Одложити разговор о

Могла би рећи: питања. Иако је напета, школи али наставити

„Оставите ме на миру. могла би преко воље разговор о другој теми.

Не желим сада да разговарати с родитељима. Могла би предложити да

причам о томе!“ разговарају о школи у

неко друго време кад буде

боље расположена. Затим би

са искреним занимањем

могла питати: „Како је

вама прошао дан? Шта

се дешавало?“

Шта мислиш, коју могућност Сара треба да изабере? ․․․․․

Хајде поново да видимо шта би се могло десити у свакој од ових ситуација.

Сара је већ напета и нерасположена за разговор. Уколико би се одлучила за могућност под А, и даље би била напета. Уз то би осећала кривицу што је планула на родитеље (Пословице 29:11).

С друге стране, Сарине родитеље би вероватно повредила њена бурна реакција — или ћутање које би затим уследило. Могли би посумњати да она нешто крије. Можда би наставили да инсистирају на разговору, што би њу сигурно још више изнервирало. На крају се не би постигло ништа добро.

Могућност под Б је очигледно боља од могућности под А. На крају крајева, барем би разговарали. Али, пошто би то било усиљено, ни Сара ни њени родитељи не би постигли оно што желе — опуштену и отворену комуникацију.

Међутим, уколико би изабрала могућност под В, Сара би се боље осећала јер је разговор о школи одложен. Њени родитељи би ценили што она жели да разговара с њима па би и они били задовољни. Ова могућност ће највероватније водити до успеха јер обе стране примењују начело из Филипљанима 2:4 које гласи: „Не гледајте само на своју корист него и на корист других.“

Више чланака из серије „Млади питају“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фуснота]

^ Нека имена су промењена.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Какву улогу у доброј комуникацији има избор правог тренутка? (Пословице 25:11)

◼ Зашто је разговор с родитељима вредан сваког труда? (Јов 12:12)

[Оквир/Слика на 18. страни]

ТИ КАЖЕШ ЈЕДНО, ОНИ ЧУЈУ ДРУГО

Да ли понекад имаш неспоразуме с родитељима? Можда они другачије разумеју оно што си хтео да кажеш.

Када кажеш...

„Не желим да разговарам о томе!“

Твоји родитељи чују...

„Пријатељима отворено говорим о својим мислима и осећањима, али ви нисте довољно важни у мом животу да бих вам се поверавао.“

Када кажеш...

„Ви то не бисте разумели.“

Твоји родитељи чују...

„Сувише сте стари и старомодни. Немојте ни покушавати да разумете мој свет.“

[Оквир/Слике на 21. страни]

ШТА КАЖУ ТВОЈИ ВРШЊАЦИ

„Испричала сам родитељима за један проблем који сам имала у школи и изненадила се како су ме пажљиво слушали. Уз њихову помоћ сам лако решила тај проблем!“ (Наталија)

„Није увек лако разговарати с родитељима, али када то учиниш и повериш им се, имаш осећај да ти је пао огроман терет са срца“ (Дијана)

[Оквир на 21. страни]

САВЕТ РОДИТЕЉИМА

Као брижан родитељ, можда се питате да ли је вашем детету тешко да вам се обрати. Погледајте шта су за Пробудите се! рекли неки млади о томе зашто се устручавају да разговарају с родитељима. Затим поставите себи питања која се налазе поред сваке изјаве и прочитајте наведене стихове у Светом писму.

„Тешко ми је да приђем тати јер има посла преко главе, и на радном месту и у скупштини. Чини ми се да не постоји право време за разговор с њим“ (Андрија)

’Да ли несвесно одајем утисак да сам и сувише заузет да бих разговарао с мојом децом? Ако је то случај, како могу бити приступачнији? У које време бих могао редовно да разговарам с њима?‘ (Поновљени закони 6:7)

„Пришао сам мајци са сузама у очима и рекао јој да сам се посвађао с неким у школи. Желео сам да ме утеши, али она ме је само изгрдила. Од тада јој нисам испричао ништа важно“ (Лука)

’Како реагујем када ми деца приђу и кажу за неки проблем? Чак и ако је укор на месту, могу ли сачекати и најпре саосећајно саслушати пре него што дам савет?‘ (Јаков 1:19)

„Чини ми се да сваки пут кад кажу да можемо разговарати о нечему и да се неће наљутити, родитељи ипак постану узрујани. Млади се после тога осећају изневерено“ (Рахела)

’Ако ме узнемири нешто што ми је дете рекло, како могу остати смирен?‘ (Пословице 10:19)

„Много пута се десило да сам рекла мами неке врло поверљиве ствари, а она их је одмах испричала својим пријатељицама. Зато дуго нисам имала поверења у њу“ (Сања)

’Да ли показујем обзирност према осећањима мог детета тако што не преносим другима оно што ми каже у поверењу?‘ (Пословице 25:9)

„Има толико тога о чему бих желела да разговарам с родитељима. Само ми треба њихова помоћ да започнем разговор“ (Сашка)

’Могу ли учинити први корак и започети разговор са својим дететом? Које време је најбоље за то?‘ (Проповедник 3:7)

[Слика на 19. страни]

Препрека у комуникацији не мора да постане ћорсокак — можеш пронаћи други начин да разговараш с родитељима!