Пређи на садржај

Пређи на садржај

Немани из морских дубина

Немани из морских дубина

Немани из морских дубина

Неман изненада израња из мора, обавија брод својим пипцима и одвлачи га заједно с посадом на морско дно. Овакав сценарио се понавља у многим легендама које се вековима препричавају. Али да ли та велика створења заиста постоје?

ГОДИНЕ 2007, рибари су у Росовом мору на Антарктику случајно ухватили колосалну лигњу. Заједно с пипцима, била је дугачка око 10 метара и тешка скоро 500 килограма! Стручњаци верују да ова врста лигње може нарасти још више.

Слично морско створење познато као џиновска лигња има тело облика торпеда, очи које могу бити велике попут људске главе, кљун налик папагајском који је толико снажан да може пресећи челичну жицу, осам пипака са низовима сисаљки и два дужа пипка којима приноси храну до уста. Може се кретати кроз воду брзином од 30 километара на сат — и чак се лансирати у ваздух!

Прошлог века су ови дивови виђени скоро 50 пута, али никада нису проучавани у свом природном окружењу.

Џиновски китови

Међутим, и колосалне и џиновске лигње само су храна једног још већег бића, главате уљешуре, која може нарасти 20 метара у дужину и тежити чак 50 тона. Само један њен зуб тежак је скоро килограм! У стомаку угинулих главатих уљешура проналажени су делови џиновске лигње. На огромним, затупљеним главама ових китова такође су виђени кружни ожиљци од лигњиних сисаљки који указују на то да се она снажно опирала. Посада совјетског брода-китоловца тврдила је да је 1965. видела борбу између џиновске лигње и главате уљешуре од 40 тона. Ниједна није преживела. Задављени кит је пронађен како плута на води, с главом лигње у стомаку.

Заиста су огромне и џиновска лигња и главата уљешура, али их плави кит, највећи сисар, надмашује у величини. Најдужи плави кит за ког се зна била је 33 метара дугачка женка ухваћена на Антарктику. Плави кит може бити тежак чак 150 тона! Само његов језик је тежак колико и одрастао слон! Можете ли замислити — овај кит на свет доноси младунче од три тоне, дугачко између седам и осам метара! Као омиљена мета китоловаца, ова животиња је скоро истребљена до 1960-их и данас је на листи посебно угрожених врста.

Окрутне и нежне

С три хиљаде застрашујућих зуба, велика бела ајкула је по свему судећи најопаснија риба месождер. Највећа позната бела ајкула била је дугачка 7 метара и тешка 3 200 килограма. Ова ајкула са изузетним чулом мириса може да осети једну кап крви у сто литара воде!

Кит-ајкула је највећа риба на свету, у просеку дугачка 7,5 метара. Међутим, неки примерци могу бити скоро двоструко већи. Њене чељусти су широке и до 1,4 метра и њима лако може прогутати човека. Али ова неман није окрутни ловац на друга морска створења, већ нежни див који се храни сићушним планктоном и малим рибама.

„Кит-ајкула се због необичне структуре пробавног система“, наводи часопис National Geographic, „уклапа у приче о Јони“, то јест у библијски запис о пророку Јони кога је прогутала велика риба. Ова ајкула се на „ненасилан начин ослобађа великих предмета које је случајно прогутала а не може лако да свари“ (Јона 1:17; 2:10).

Стидљиви див

Још једно велико морско биће је џиновска хоботница, која може бити тешка до 250 килограма. За ову хоботницу, некада познату као ђавоља риба, веровало се да може потопити брод. Међутим, она је у ствари стидљива и скрива се у јазбинама између стена и пукотинама на дну мора. Има осам пипака чији распон може бити до 10 метара и поседује највећи мозак од свих бескичмењака. Веома је интелигентна и може савладати тешке задатке, на пример пронаћи излаз из лавиринта и одврнути поклопац на тегли!

Као и џиновска лигња, џиновска хоботница се камуфлира тако што мења боју, користи млазни погон за кретање кроз воду и брани се испуштањем густог облака мастила. Чак може накратко изаћи из воде како би пронашла храну на копну!

Ова створења из морских дубина заиста славе име свог Створитеља, Јехове. У складу с тим, псалмиста је певао: „Хвалите Јехову са земље, велике животиње морске и сви бездани водени“ (Псалам 148:7).

[Дијаграм на 17. страни]

КОЛИКО МОГУ БИТИ ВЕЛИКЕ?

(За комплетан текст, види публикацију)

велика бела ајкула

џиновска хоботница

кит-ајкула

џиновска лигња*

колосална лигња*

*процењена дужина

главата уљешура

плави кит

стопа 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0

метара 30 25 20 15 10 5 0

[Слика на 15. страни]

Велика бела ајкула

[Слика на 15. страни]

Џиновска хоботница

[Слика на странама 16, 17]

Главата уљешура

[Слика на 16. страни]

Кит-ајкула

[Слика на 17. страни]

Плави кит с младунцем

[Извори слика на 15. страни]

Ајкула: © Steve Drogin/SeaPics.com; цртеж: Getty Images; хоботница: © Brandon Cole

[Извори слика на 17. страни]

Главата уљешура: © Brandon Cole; плави китови: © Phillip Colla/SeaPics.com; кит-ајкула: © Steve Drogin/SeaPics.com