Пређи на садржај

Пређи на садржај

Спречите тровање оловом!

Спречите тровање оловом!

Спречите тровање оловом!

Недавних година су неке државе хитно повукле из продаје извесне врсте играчака и накита. Због чега? У њима је пронађена велика концентрација олова а мала деца такве предмете често стављају у уста или гризу. Олово посебно може нашкодити деци млађој од шест година јер се њихов централни нервни систем још увек развија.

РЕЗУЛТАТИ једног истраживања, спроведеног на Институту за здравствену заштиту Џонс Хопкинс Блумберг, показали су да олово блокира протеин који је важан за развој мозга и сазнајних способности. Установљено је да деца апсорбују до 50 посто олова које унесу док одрасли обично апсорбују само 10 до 15 посто.

Једно скорије истраживање је открило да је штетна чак и количина олова која је нижа од дозвољене границе прописане законом. Према америчком Савету за безбедност, код деце може доћи до „тешкоћа у учењу, поремећаја пажње, проблема у понашању, успореног раста, слабог слуха и оштећења бубрега“. Жене које би могле остати у другом стању треба да предузму додатне мере предострожности јер олово може наудити нерођеном детету. *

Олово такође може доспети у храну и пиће уколико се припремају у глиненим посудама пресвученим слојем олова, што је уобичајено у неким деловима Азије и Латинске Америке. Понекад се вода за пиће држи у глиненим крчазима како би остала хладна а топли напици се служе у глазираним шољама. У граду Мексику је било спроведено истраживање којим су обухваћена деца испод пет година. Резултати су показали да скоро половина деце старије од 18 месеци има високу концентрацију олова у крви. Установљено је да су она јела храну припреману у керамичким посудама са глазуром која садржи олово. Оно се налази у глатком, стакластом слоју којим се глазирају глинени предмети, али се може испрати, нарочито с посуђа које се загрева или у којем стоје неке врсте воћа и поврћа.

Други узроци тровања оловом

Иако је у новије доба у већини развијених земаља бензин који садржи олово постепено повучен из употребе, Светска здравствена организација извештава да се такво гориво још увек користи у скоро 100 држава широм света. Олово се не разлаже нити сагорева. Зато се ситне честице које испуштају возила задржавају у земљишту дуж аутопутева. Људи затим удишу оловну прашину или је уносе у кућу на обући.

Још један од главних узрока тровања су боје на бази олова које су некада коришћене а сада су законом забрањене. Процењено је да се само у Сједињеним Државама оловне боје налазе на 38 милиона кућа, што је 40 посто од укупног броја. Боја која се љушти или прашина која се ствара приликом уклањања старе боје представља велики ризик.

Многи старији градови и куће имају водоводне цеви од олова или бакра заварене оловом. Према препорукама чувеног америчког медицинског центра Мејо, хладну воду најпре треба пустити да тече 30 до 60 секунди пре него што се користи за пиће. Топла вода из тих цеви не треба уопште да се употребљава за пиће и кување, посебно не за спремање дечје хране.

Концентрација олова у крви се знатно смањује када се отклони узрок тровања. Они који су забринути за своје здравље могу да ураде анализу како би проверили концентрацију олова у крви. Уколико резултати покажу да је висока, треба започети с лечењем.

Сви треба да буду свесни опасности

Тровање оловом настаје услед таложења олова у телу током дужег периода. Али, ако се одједном унесе већа количина, исход може бити фаталан. Амерички центар за контролу болести извештава да је 2006. један дечак предшколског узраста умро након што је прогутао метални део накита који је садржавао велику количину олова.

Истичући потребу да се јавност упозна с овим проблемом, једна медицинска енциклопедија наводи да у Сједињеним Државама свако двадесето дете предшколског узраста има високу концентрацију олова у крви. Ако је то случај у земљи где је коришћење олова законски регулисано, шта рећи за државе где такви закони не постоје? Заиста, сви треба да буду свесни опасности!

[Фуснота]

^ Одрасли се такође могу отровати оловом, што може изазвати слабљење нерава, болове у мишићима и зглобовима или проблеме с памћењем и концентрацијом.

[Оквир/Слика на 29. страни]

НЕКИ СИМПТОМИ ТРОВАЊА ОЛОВОМ КОД ДЕЦЕ

Болови у стомаку, агресивност, анемија, губитак концентрације, затвор, исцрпљеност, главобоља, раздражљивост, заостатак у развоју, недостатак апетита и енергије, успорен раст (MEDLINE PLUS MEDICAL ENCYCLOPEDIA)