Пређи на садржај

Пређи на садржај

Гледиште Библије

Шта је Судњи дан?

Шта је Судњи дан?

У Библији се каже да је Бог „одредио дан у ком намерава да суди целој настањеној земљи“ (Дела апостолска 17:31, фуснота). Помисао на било какво суђење многим људима делује одбојно. Да ли је то и с вама случај?

АКО је тако, можете се утешити чињеницом да је Судњи дан у ствари израз Божје љубави који ће донети велике благослове људима — укључујући и оне који су умрли (Матеј 20:28; Јован 3:16). Зашто је Судњи дан потребан? Шта ће се заправо десити током тог „дана“?

Судњи дан — зашто је потребан?

Када је Бог створио људе на земљи, није намеравао да то буде само место на ком ће бити тестирани за живот у неком другом подручју. Његова намера је била да људи вечно живе на земљи. Иако су имали савршен ум и тело, први људски пар се побунио против Бога. Због тога су изгубили могућност вечног живота и пренели грех и смрт на све своје потомке (Постанак 2:15-17; Римљанима 5:12).

Судњи дан ће бити период од хиљаду година током ког ће људи имати прилику да поново добију оно што су Адам и Ева изгубили. * Запазите да се у Делима апостолским 17:31 каже да ће Судњи дан задесити ’целу настањену земљу‘. Они који приме повољну пресуду живеће на земљи и вечно уживати у савршеним условима (Откривење 21:3, 4). То значи да Судњи дан има важну улогу у испуњењу Божје првобитне намере за људе и земљу.

Од Бога постављени Судија је Христ Исус. У Библији се каже да ће он ’судити живима и мртвима‘ (2. Тимотеју 4:1). Ко су „живи“ којима ће се судити? Како ће мртви поново живети на ’настањеној земљи‘?

Исус суди „живима“

Ми сада живимо близу прореченог краја овог света, када ће Бог уништити све елементе исквареног људског друштва и уклонити зле. Они који ће преживети крај света представљају „живе“ којима ће се судити (Откривење 7:9-14; 19:11-16).

Током периода суда који ће трајати хиљаду година, над земљом ће владати Христ Исус и 144 000 мушкараца и жена ускрснулих за живот на небу. Они ће бити краљеви и свештеници који ће верним људима помоћи да извуку корист из Исусове откупне жртве и постепено их довести до савршенства ума и тела (Откривење 5:10; 14:1-4; 20:4-6).

Током Судњег дана, Сатана и демони неће имати утицаја на збивања на земљи (Откривење 20:1-3). Међутим, на крају Судњег дана Бог ће Сатани допустити да испита верност сваке особе. Они који остану верни Богу положиће испит на ком су Адам и Ева пали. Биће просуђени као они који су достојни да добију вечни живот на обновљеној рајској земљи. Они који се побуне против Бога биће заувек уништени, што очекује и Сатану и демоне (Откривење 20:7-9).

Суђење „мртвима“

У Библији се каже да ће током Судњег дана мртви ’устати‘ (Матеј 12:41). Исус је рекао да „долази час у који ће сви који су у гробовима чути његов глас и изаћи ће — они који су чинили добро у ускрсење живота, а они који су чинили зло у ускрсење осуде“ (Јован 5:28, 29). То се не односи на душе које су напустиле тело након смрти. Мртви нису свесни ничега и немају душу која преживљава смрт (Проповедник 9:5; Јован 11:11-14, 23, 24). Исус ће оне који спавају смртним сном поново вратити у живот на земљи.

Да ли ће се ускрснулима судити на основу онога што су чинили пре него што су умрли? Не. Према Библији, онај „ко је умро, ослобођен је од свог греха“ (Римљанима 6:7). Као и онима који преживе крај овог света, ускрснулима ће се током Судњег дана такође судити „према њиховим делима“ (Откривење 20:12, 13). У зависности од њихових дела, то ће на крају бити или ускрсење које доноси вечни живот или ускрсење које доноси уништење. Многи од оних који се врате у живот први пут ће сазнати ко је Јехова и шта очекује од њих. Они ће имати прилику да живе у складу с његовом вољом и добију вечни живот на земљи.

Нема разлога за страх

Судњи дан неће бити само период током ког ће Бог поучавати људе, већ и време када ће они моћи да примењују ту поуку и радују се благословима које то доноси. Замислите какву ће нам радост донети поновни сусрет с вољеним особама које ће ускрснути, док заједно с њима будемо напредовали ка савршенству!

Замислите какву ће нам радост донети поновни сусрет с вољеним особама које ће ускрснути

На крају Судњег дана, Бог ће дозволити Сатани да испита верност свих људи. Међутим, нема разлога да будемо претерано забринути нити да страхујемо. До краја Судњег дана сви људи ће у потпуности бити спремни за завршни испит. На тај начин, Судњи дан ће имати важну улогу у испуњењу Божје намере да уклони све последице првобитне побуне против Бога у еденском врту.

^ У Библији се реч „дан“ може односити на периоде различите дужине. Видети на пример Постанак 2:4.