Пређи на садржај

Пређи на садржај

Брза храна за инсекте

Брза храна за инсекте

Брза храна за инсекте

● Инсекти се радо госте висококалоричном храном до које је лако доћи. Право место за такву гозбу су главице цветова. Попут ресторана брзе хране, цветови рекламирају своју понуду јарким бојама које привлаче инсекте. Када слете на цвет, они се сладе поленом или пијуцкају нектар.

Ова хладнокрвна створења су посебно успорена након хладне ноћи и зато им је сунчева топлота неопходна да би поново живнула. Многи цветови им нуде потпуну услугу — хранљив оброк и место за сунчање. Осмотримо поближе један познати пример.

Обична маргарета расте широм Европе и Северне Америке. Њен цвет је на први поглед неупадљив, али ако га пажљивије загледате, видећете да се на њему одвијају бројне активности. За инсекте, то је идеално место за почетак дана. Беле латице рефлектују сунчеву топлоту а жуто средиште је удобан кутак за одмор и упијање сунчеве енергије. *

Да би посета била још примамљивија, средиште овог цвета обилује хранљивим поленом и нектаром који су омиљена посластица многих инсеката. Постоји ли боље место на ком би могли доручковати и башкарити се на сунцу?

Зато не изненађује што, док дан одмиче, на маргарету слећу чете инсеката. Међу њима су бубе, предивни лептири, цврчци и разноврсне муве. Наравно, уколико не обратите пажњу, можда никада нећете приметити ове задивљујуће „ресторане брзе хране“ за инсекте.

Када следећи пут будете у природи, зашто не бисте пажљивије посматрали неупадљиве маргаретине екосистеме? То искуство ће сигурно продубити ваше цењење према Створитељу који је све то осмислио.

[Фуснота]

^ Научници су установили да је температура на површини неких цветова неколико степени виша у односу на околину.