Пређи на садржај

Пређи на садржај

Идеја из природе (1)

Идеја из природе (1)

Идеја из природе (1)

„Питај, молим те... птице небеске, и рећи ће ти... да је све то рука Јеховина начинила“ (Јов 12:7-9)

СВАКИ део птичјег тела изгледа као да је створен за летење. Примера ради, средишњи делови, то јест бадрљице пера на крилима током летења носе целу тежину птице. Како та лагана крила истовремено могу бити и тако снажна? Уколико бисте засекли бадрљицу, видели бисте шта је разлог. Она је изнутра сунђераста а споља храпава. Инжењери су проучавали бадрљице пера и по узору на њихову структуру направили материјал који се користи при конструкцији летелица.

И птичје кости су изванредно обликоване. Већина је шупља, а неке су ојачане унутрашњим потпорним пречкама, у облику који инжењери називају Воренов носач. Занимљиво је што се слична конструкција користи у крилима спејс-шатла.

Пилоти управљају савременим летелицама мењајући положај одређених закрилаца на крилима и репу авиона. С друге стране, птица користи око 48 мишића у крилима и раменима да би променила спољашњи облик и кретање крила, као и положај појединих пера, чинећи то више пута у секунди. Сасвим је разумљиво што конструктори авиона завиде птицама на њиховим маневарским способностима!

Током лета, посебно приликом полетања, троши се много енергије. Зато је птицама потребан снажан „мотор“ са брзим сагоревањем. Птичје срце куца брже и обично је веће и јаче од срца сисара приближне величине. Поред тога, њихова плућа имају другачију грађу и ваздух у њима тече у једном смеру, тако да су ефикаснија него плућа сисара.

Колику снагу има „мотор“ који птице користе? Снага неке летелице процењује се на основу тога да ли може да узлети носећи одговарајућу количину горива. Када боинг 747 креће на десеточасовни лет, близу трећине његове тежине чини гориво. Слично томе, приликом сеобе дрозд може изгубити око половине телесне тежине током десеточасовног лета. Међутим, када се лапонска муљача запути са Аљаске ка Новом Зеланду, више од половине њене тежине чине залихе масти. Просто је невероватно што ова птица непрекидно лети скоро 190 сати (осам дана). То не може ниједан путнички авион.