Пређи на садржај

Пређи на садржај

Идеја из природе (3)

Идеја из природе (3)

Идеја из природе (3)

„Чак и рода на небу зна своје време“ (Јеремија 8:7)

ПРОРОК Јеремија је пре више од 2 500 година споменуо сеобу рода. Људи се и дан-данас диве створењима која се селе, као што су лосос и кожаста корњача. Лосос може прећи хиљаде километара на путу од океана до речице у којој се излегао. Кожаста корњача такође прелази невероватне раздаљине — једна од њих је превалила 20 000 километара од свог гнезда у Индонезији до обале Орегона у Сједињеним Државама. Ове корњаче се често враћају на исто подручје у Индонезији да би се поново гнездиле.

Поједина створења поседују вештину да се врате кући где год да се нађу, што је још необичније од навигације коју користе селице. Примера ради, истраживачи су авионом пребацили 18 албатроса с једног малог острва усред Тихог океана на више места удаљених хиљадама километара. Неке птице су пустили близу западне обале океана, а друге недалеко од његове источне обале. Већина птица се за неколико седмица вратила кући.

Голубови су преношени на непозната места удаљена преко 150 километара од њиховог пребивалишта, под дубоком анестезијом или у бурадима која су се окретала. Па ипак, након што би направили неколико кругова, успевали су да прорачунају где се налазе и запуте се право кући. Пошто голубови могу да нађу пут до куће чак и када им се на очи ставе замагљена сочива, истраживачи верују да они рачунају свој положај у односу на одредиште тако што препознају из ког правца стижу информације које су им неопходне за сналажење у простору.

Лептири монарси, који живе на великим пространствима у Северној Америци, лете више хиљада километара до једног малог подручја у Мексику. Премда никада раније нису били у Мексику, они успевају да нађу пут и често слећу на исто дрвеће на ком су претходне године били њихови преци. Научници још не могу да објасне како им то успева.

Док наши уређаји за аутоматску навигацију у потпуности зависе од сателита, многе животиње налазе пут користећи различите методе — од посматрања оријентира и сунца до праћења магнетног поља, специфичних мириса и чак звукова. Професор биологије Џејмс Гулд пише: „Све животиње чији живот зависи од прецизног проналажења циља изузетно су добро опремљене... Оне обично користе различите методе навигације — имају више помоћних метода којима прибегавају у зависности од тога која им пружа најпоузданије информације.“ Прецизна и сложена навигација у живом свету још увек изненађује и збуњује научнике.