Пређи на садржај

Пређи на садржај

Култ змије — некад и сад

Култ змије — некад и сад

Култ змије — некад и сад

СТАРИ Египћани су обожавали змије, као и први становници Крита, Минојци. Неки древни Израелци приносили су жртве бакарној змији, док су други кадили пред ликовима „створења која гмижу“ (Језекиљ 8:10-12; 2. Краљевима 18:4).

Култ змије такође је био заступљен међу народима древног Мексика. Врховно божанство Маја — Ицамна — имало је лик змије. Кецалкоатл, „перната змија“, био је толтечки бог знања, културе и филозофије. Астеци су га такође сматрали богом знања и чак су га славили као створитеља човечанства. У вези с многим улогама и способностима тог божанства, часопис Arqueología Mexicana наводи: „Перната змија је попримила многа значења, можда више него било које друго божанство.“

Становници Мезоамерике су вековима обожавали пернату змију. Веровање у то божанство и данас постоји у мексичким народима Кора и Хуичоли. Током неких празника, учесници у ритуалним плесовима украшавају се перјем и опонашају покрете змије. У народу Киче изводи се обред плодности при чему се плеше са живим змијама у рукама. Народ Чорти из скупине Маја који живи у Гватемали обожава пернату змију коју доводе у везу с неким католичким свецима.

Поставља се питање: Како Створитељ људи и животиња — укључујући и змије — гледа на обожавање змијског божанства?

Божје гледиште о обожавању змија

Јехова Бог је древним Израелцима дао следећу заповест: „Не прави себи резани лик нити било шта налик ономе што је горе на небесима или доле на земљи или у водама испод земље. Не клањај им се нити им служи“ (Излазак 20:4, 5).

Јехова је забранио свом народу да се клања ликовима животиња као што су змије. Зар онда није очигледно да они који желе његову наклоност не смеју обожавати змије? Зашто је Бог забранио идолопоклонство, укључујући и обожавање змија? Разлог је једноставан: Он даје живот људима, змијама и свим другим живим створењима. Будући да је све то дело његових руку, обожавање припада њему а не ономе што је створио.

Да то прикажемо: Претпоставимо да један архитекта конструише куће и даје их породицама да живе у њима и буду срећни. Шта ако те породице захваљују кућама и величају њих а не архитекту? Зар то не би било бесмислено, чак и увредљиво за великодушног архитекту? Слично томе, обожавање животиња вређа њиховог Створитеља.

Јасно је да они који желе да угоде Богу треба да послушају упозорење апостола Јована: „Дечице, клоните се идола!“ (1. Јованова 5:21).

[Оквир/Слика на 23. страни]

ВЕРНИЦИ СА ЗМИЈОМ У РУЦИ

● У југоисточном делу Сједињених Држава, у неким харизматским црквама користе се живе отровнице. Неки их стављају на рамена, док други узимају у руке неколико змија одједном. Подизање и померање може уплашити змије и навести их да уједу. Током година, неки верници који су рукама хватали змије умрли су од њиховог уједа.

Ови хватачи змија темеље своје поступке на стиховима из Марка 16:17, 18. Тамо стоји: „Узимаће змије у руке.“ У преводу Даничић-Караџић и другим старијим преводима, те речи се признају као део изворног текста. У савременом преводу Нови свет указује се да се ови стихови не појављују у најстаријим манускриптима Марковог јеванђеља.

Библијска учења не подржавају замисао да је коришћење змија прихватљиво обележје праве религије. Библија каже: „Бог је љубав“ (1. Јованова 4:8). Сигурно ћете се сложити да Створитељ пун љубави не би захтевао од својих слугу да учествују у опасним ритуалима како би му угодили. Његов Син, Исус, упућује следећи позив: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити“ (Матеј 11:28, 29). Сигурно је да Јехова и Исус не желе да њихове слуге доживе бол, лоше здравље па чак и смрт који су последица коришћења змија у обожавању!

[Извор]

REUTERS/Tami Chappell

[Слика на 22. страни]

Глава пернате змије на зиду астечког храма

[Слика на 22. страни]

Барељеф Кецалкоатла, толтечког пернатог змијоликог божанства

[Извори слика на 22. страни]

Горе: REUTERS/Tami Chappell; доле: © Leonardo Díaz Romero/age fotostock