Пређи на садржај

Пређи на садржај

Лет на моторни погон

Лет на моторни погон

Лет на моторни погон

ЉУДИ су од давнина сањали о летењу. Али, човечји мишићи нису довољно снажни да подигну његову тежину у ваздух. Џејмс Ват је 1781. изумео парну машину која је омогућавала ротационо кретање, а Николаус Ото је отишао корак даље и 1876. направио мотор с унутрашњим сагоревањем. Човек је тако добио мотор који би могао да покреће летећу машину. Али, ко ће је конструисати?

Браћа Вилбур и Орвил Рајт су желели да лете још откако су као дечаци пуштали змајеве. Касније су стекли техничко умеће правећи бицикле. Када су започели с конструисањем летелице, увидели су да је најтеже решити проблем управљања. Авион који у ваздуху не би могао да задржи равнотежу бескористан је као и бицикл који се не може усмеравати у жељеном правцу. Вилбур је посматрао голубове у лету и запазио да се они приликом скретања нагињу, што чине и бициклисти. Закључио је да птице приликом скретања задржавају равнотежу тако што извијају врхове крила. Дошао је на идеју да направи крила чији ће крајеви моћи да се подижу и спуштају.

Вилбур и Орвил су 1900. направили летелицу са савитљивим крилима. Најпре су је пуштали као змаја, а затим као једрилицу којом су управљали са земље. Установили су да су потребне три основне команде да би се регулисали висина, нагиб и правац кретања летелице. Међутим, разочарали су се када су видели да крила не пружају довољан узгон. Зато су изградили ваздушни тунел и испробали на стотине крила док нису пронашли идеалан облик, величину и угао. Године 1902. направили су нову летелицу и успели да је задрже у ваздуху упркос ветровитом времену. Да ли ће моћи да ставе мотор у њу?

Прво су морали да направе одговарајући мотор. Користећи знање које су стекли током експеримената у ваздушном тунелу, решили су сложен проблем конструкције елисе. Коначно су 17. децембра 1903. покренули мотор, елисе су почеле да зује и летелица се подигла изнад земље по леденом ветру. „Остварили смо наш дечачки сан“, рекао је Орвил. „Научили смо да летимо.“ Браћа Рајт су постала славна у целом свету. Али како су успели да узлете? Нема сумње да је природа имала свој удео у томе.

[Слика на 4. страни]

„Флајер“ браће Рајт, Северна Каролина, САД, 1903. (замишљени приказ догађаја)