Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Људи који не пуше, физички су активни, умерено конзумирају алкохол и барем пет пута дневно једу воће и поврће живе у просеку 14 година дуже од оних који немају те навике.“ До овог закључка се дошло након 11-годишњег истраживања које је обухватало 20 000 људи (UC BERKELEY WELLNESS LETTER, САД)

„Читање је најбољи начин опуштања... Чак и само шест минута је довољно да се ублажи стрес за око 70 посто“ (INDIA TODAY INTERNATIONAL, ИНДИЈА)

Одбачене „играчке“

„Због економске кризе настаје читава флотила напуштених бродића“, каже се у новинама The New York Times у вези са ситуацијом у Сједињеним Државама. Власници шмирглом уклањају имена и регистарске бројеве својих пловила а затим их напуштају или потапају, понекад да би тражили новац од осигурања. Шта је узрок томе? „Неки су... у истој ситуацији као и власници кућа с превеликим издацима: они морају издвајати велику своту новца за отплату имовине која губи своју вредност и зато одлучују да одустану“, пише Times, који те бродиће назива „играчкама превише скупим за одржавање које су изгубиле своју драж“. У новинама се објашњава: „Власници не могу да их продају зато што је тржиште презасићено. Они немају стотине долара за месечни закуп места у марини, нити за одржавање бродића. А немају ни хиљаде долара које су потребне како би их прописно уклонили.“

Предшколска деца пазе на линију

Деца од само четири године „покушавају да промене свој изглед како би постигла савршену фигуру коју промовише друштво“, извештавају сиднејске новине Sunday Telegraph. Једно истраживање о навикама исхране и вежбања код деце предшколског узраста открило је да су и дечаци и девојчице забринути за своју фигуру — девојчице за то како да изгубе килограме, а дечаци како да добију мишиће. „Изгледа да се код деце огледа став њихових мајки које су углавном незадовољне својом линијом“, наводе аутори овог истраживања.

Деца купују преко Интернета

„Свако пето дете [у Великој Британији] купује преко Интернета без дозволе родитеља, а половина те деце при куповини користи и њихове кредитне картице“, наводе лондонске новине The Daily Telegraph. Многа деца знају које сајтове и лозинке за електронску куповину користе њихови родитељи — што им такође омогућава лак приступ броју кредитне картице. Мало родитеља је свесно тога да деца могу куповати преко Интернета без њиховог знања. Постоји „огромна разлика“ између онога што они мисле да њихова деца знају и онога што деца заправо знају, запажа се у овом извештају. Због таквог понашања родитељи су, између осталог, изложени ризику од преваре. Родитељима који купују преко Интернета саветује се: „Избегавајте да податке с кредитне или платне картице чувате на Интернету“, користите само проверене вебсајтове и „одјавите се са сајта када завршите куповину“.