Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта учимо посматрајући природу

Шта учимо посматрајући природу

Шта учимо посматрајући природу

„Како је много дела твојих, о Јехова! Сва си их мудро начинио“ (Псалам 104:24)

МНОГИ људи користе реч „природа“ када указују на узрок постојања живих бића. Примера ради, у часопису Scientific American од марта 2003, речено је: „Од свих телесних омотача које је природа створила, перје је најразноликије и најзагонетније.“ Премда писац тог чланка вероватно сматра да је природа само сила, он ипак каже да је природа „створила“ перје. Може ли сила да ствара?

„Створити“ значи „учинити радом да нешто постане чега пре није било“ (Речник Матице српске). Само особа може да створи или изуме нешто ново. Пошто сваки проналазач има име, логично је да и Створитељ има име. Јехова је начинио живи свет. Једино је он „Свевишњи над целом земљом“, онај који је „све створио“ (Псалам 83:18; Откривење 4:11).

Шта учимо посматрајући природу? Најзначајније поуке које нам живи свет пружа јесу поуке о Јехови и његовим предивним особинама, међу којима је и мудрост. „Његова невидљива својства, наиме његова вечна моћ и божанство, јасно се виде још од стварања света, будући да се разабиру по ономе што је створено“ (Римљанима 1:20). Из природе учимо да је Бог неупоредиво мудрији од нас. Ако су његова дела далеко боља од изума проналазача, зар то не показује да су и његови савети много бољи од оних које дају људи?

Божји савети се не налазе само у „књизи природе“ већ и у његовој писаној Речи, Библији. Шта мислите, да ли Створитељ који нас је обдарио способношћу комуникације жели да комуницира с нама? Сасвим је разумно закључити да жели, јер у Библији стоји: „Све је Писмо надахнуто од Бога“ (2. Тимотеју 3:16).

Уколико вам је занимљиво да упознајете проналазаче, увидећете да је упознавање Створитеља још занимљивије. На пример, вероватно желите да знате одговоре на питања као што су: Зашто људи пате и умиру? Да ли је то заиста Божја намера за нас? Ако није, зашто Бог допушта патњу?

Било да то признају или не, научници су од Јехове научили шта значи стварати. И ви од Створитеља можете научити пуно — како да имате чврст брак, како да изведете децу на прави пут, шта је Божја намера за земљу и још много тога што ће вам живот учинити смисаоним. Књига Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци, може вам помоћи да упознате Божју Реч и примените њене корисне савете, што ће увелико допринети вашој добробити.