Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је неко добар а неко зао?

Зашто је неко добар а неко зао?

Гледиште Библије

Зашто је неко добар а неко зао?

СТРАНИЦЕ историје пуне су извештаја о мржњи и крвопролићу. Па ипак, након сваке трагедије обично се појаве и изузетна дела људске доброте и самопожртвованости. Због чега једна особа постаје хладнокрвни убица, док друга постаје добротвор који искрено воли друге? Зашто се људи понекад зверски понашају?

Несавршеност и савест

У Библији се јасно каже: „Човеково срце [је] склоно злу од његове младости“ (Постанак 8:21). Због тога су деца склона несташлуцима (Пословице 22:15). Сви ми од рођења нагињемо ка томе да грешимо (Псалам 51:5). Да би се чинило добро, неопходно је уложити труд, као што је потребно напрезање да би се веслало узводно.

Па ипак, ми смо такође обдарени савешћу. Овај урођени осећај за исправно и погрешно углавном све нас покреће да поступамо у складу са оним што већина људи сматра племенитим. Из тог разлога, чак и они који нису поучени моралним вредностима могу бити познати по томе што чине добро другима (Римљанима 2:14, 15). Међутим, као што је већ речено, ми имамо склоност ка злу, због чега се у нама води борба између добра и зла. Шта још може утицати на нас у тој борби?

Лош утицај средине

Камелеон мења боју да би се стопио са околином. Слично томе, они који се друже с криминалцима вероватно ће усвојити њихове особине. Библија упозорава: „Не поводи се за мноштвом да чиниш зло“ (Излазак 23:2). С друге стране, ако се дружимо са онима који су поштени, честити и морални, бићемо подстакнути да чинимо добро (Пословице 13:20).

Међутим, не можемо сматрати да смо заштићени од лошег утицаја само зато што се лично не дружимо са онима који неисправно поступају. Будући да смо несавршени, склоност ка злу може се скривати у неком делу нашег ума и чекати повољну прилику како би испливала на површину (Постанак 4:7). Осим тога, зло може доспети у наш дом путем медија. Видео-игрице, телевизијски програми и филмови често величају насиље и освету. Чак и редовно гледање или читање вести, било из света или из наше земље, може нас учинити неосетљивима на људски бол и патњу.

Због чега је средина у којој живимо толико лоша? Библија одговара: „Цео свет је у власти Злога“ (1. Јованова 5:19). Тај Зли, Сатана Ђаво, у Библији је разоткривен као лажов и убица људи (Јован 8:44). Он користи утицај овог света како би ширио зло.

Узимајући у обзир све те чиниоце који обликују наше ставове и поступке, неки могу сматрати да нису одговорни за своја зла дела. Али, шта је заправо истина? Баш као што волан регулише правац у ком се аутомобил креће, и као што кормило усмерава кретање брода, тако и мисли управљају нама.

Добро или зло — избор је на нама

Сваком намерном поступку, било добром или лошем, претходи нека мисао. Када се сеју позитивне и честите мисли, тада се добија добар плод. И обратно, ако се допусти да се себична жеља развија у уму, плод ће сасвим сигурно бити лош (Лука 6:43-45; Јаков 1:14, 15). Стога, да ли ће човек бити добар или зао зависи од тога шта он изабере.

На срећу, Библија показује да се можемо научити доброти (Исаија 1:16, 17). Љубав је сила која нас покреће да чинимо добро, пошто „љубав не чини зло ближњем“ (Римљанима 13:10). Када развијамо љубав према људима, онда нећемо ни помислити на то да некоме нанесемо зло.

То је научио Реј из Пенсилваније у Сједињеним Државама. Одмалена је био окружен насиљем и убрзо је и сам добио надимак по томе што се често тукао. Такође је био нагле нарави. Међутим, захваљујући примени библијских начела он се мало-помало мењао. Али то није увек било лако. Понекад се осећао попут библијског писца Павла који је рекао: „Кад желим да чиним добро, у мени је зло“ (Римљанима 7:21). Након дугогодишњег труда, Реј сада успева да ’надвлада зло добрим‘ (Римљанима 12:21).

Зашто се исплати да се трудимо да ’идемо путем добрих људи‘? (Пословице 2:20-22). Зато што ће на крају добро победити зло. У Библији стоји: „Јер ће се истребити они који зло чине... Још мало, и злога више неће бити... А кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:9-11). Бог ће уклонити сваки траг зла. Каква предивна будућност очекује оне који се марљиво труде да чине добро!

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

● Ко је одговоран за наше поступке? (Јаков 1:14)

● Да ли можемо променити свој начин поступања? (Исаија 1:16, 17)

● Да ли ће злу икада доћи крај? (Псалам 37:9, 10; Пословице 2:20-22)

[Слике на 21. страни]

Да ли ће човек бити добар или зао зависи од тога шта он изабере