Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Процењено је да су глобални издаци за наоружање 2008. укупно износили преко 994 милијарде евра. То је пораст... за 45 посто у односу на 1999.“ (СТОКХОЛМСКИ МЕЂУНАРОДНИ ИНСТИТУТ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ МИРА, ШВЕДСКА)

„Према компанији Гугл, неколико милијарди веб страница свакодневно се додаје [на Интернет]“ (NEW SCIENTIST, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

Процењивало се да ће „2009. глад широм света достићи рекордне размере и да 1 020 милиона људи свакодневно неће имати довољно хране“ (ОРГАНИЗАЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ЗА ИСХРАНУ И ПОЉОПРИВРЕДУ, ИТАЛИЈА)

Прва клонирана камила

Од када су научници 1996. први пут клонирали овцу, на исти начин је добијено неколико других сисара — између осталог краве, козе и коњи. Сада су научници из лабораторије за ветеринарска истраживања у Дубаију први пут клонирали камилу. Женско младунче добило је име Инџаз, што на арапском значи „успех“. „Клонирање животиња... већ је постало нешто далеко више од пуког експериментисања“, каже се у новинама The National из Абу Дабија. „Убудуће ће се у оквиру овог програма испитивати да ли се клонирањем могу очувати гени елитне расе камила које се користе за трке и добијање млека.“

„Судар“ сателита

„На путевима у орбити око Земље током година долази до све веће гужве, али тек у фебруару [2009.] дошло је до првог већег судара два сателита“, извештава се у часопису Science News. На висини од око 800 километара изнад Сибира сударили су се амерички комуникациони сателит који је био у функцији и неактивни руски војни сателит. У судару се распршило око 700 великих делова отпада. Што више отпада постоји у орбити, то су веће шансе да дође до новог судара. Станице за праћење сателита тренутно надгледају кретање око 18 000 делова космичког отпада чији је пречник већи од 10 центиметара. Па ипак, судар с било којим објектом већим од зрна грашка при великим орбиталним брзинама може бити погубан за сателите, па чак и за летелице с људском посадом.

Уређаји за блокирање аутомобила

„Готово сви плаћају рачун за мобилни телефон пошто знају да би им у супротном био искључен“, каже се у новинама The Wall Street Journal. Сада исто правило важи и за аутомобиле. „Продавци половних аутомобила уграђују уређаје на даљинско управљање који блокирају паљење мотора ако купци сувише закасне с плаћањем рате“, наводе поменуте новине. Ове направе које се уграђују у уређај за паљење део су уговора с купцима који добијају кредите без покрића и могу бити уклоњене када се дуг исплати. Међутим, уређаји за блокирање возила ретко се морају активирати, каже се у тим новинама. Углавном је довољно да њихова блештећа светла и звучни сигнали „подсете муштерије да треба на време да исплате рату“.