Пређи на садржај

Пређи на садржај

Преузмите контролу над својим временом

Преузмите контролу над својим временом

Преузмите контролу над својим временом

„Све има своје време“ (Проповедник 3:1)

ДА БИСТЕ имали времена за оно што је важно, најпре морате да знате шта је то. Биће вам лакше да то утврдите ако јасно разумете који је ваш систем вредности, који су ваши циљеви и шта је то што доприноси остварењу тих циљева.

Прво, дакле, утврдите ваш систем вредности. Можете записати шта је то што сматрате вредним као што су на пример породица, пријатељи, марљив рад, образовање, успех, добар изглед, новац, срећа, брак, доброта, здравље, вера. Затим се питајте: Шта је од свега тога мени лично најважније?

Затим размислите које бисте циљеве у животу волели да остварите. Која је разлика између система вредности и циљева? У овом контексту можемо рећи да је систем вредности нешто што траје, док се циљеви у једном тренутку могу постићи и сматрати нечим што је завршено.

Које бисте циљеве себи могли поставити? Да ли желите да проводите више времена са својом породицом? Да пронађете посао који вам више одговара? Да савладате неку вештину? Развијете неку особину? Одете на одмор? Прочитате неку књигу?

Затим одредите који од тих циљева су вама најважнији. Требало би да се они уклапају у ваш систем вредности. Рецимо, ако вам је циљ да постанете изузетно богати, а у исто време сматрате да породица треба да вам буде на првом месту, онда ћете вероватно довести себе у неку незгодну ситуацију.

Сада за сваки од циљева који сте себи поставили размислите шта треба да урадите да бисте их остварили. На пример, ако вам је циљ да изгубите који килограм, оно што треба да урадите да бисте то и постигли јесте да, између осталог, и вежбате.

Како вам овакав приступ може користити?

Ако се ваши циљеви слажу с вашим системом вредности и ако радите на њиховом остварењу, ваш живот ће имати један правац. Тако ћете трошити више времена на оно што вам је важно. Наравно то не значи да треба да будете неосетљиви на жеље и потребе других (Филипљанима 2:4). То само значи да ћете моћи да процените на шта од онога што вам се нуди није вредно трошити време.

Истина, то није тако лако. Неке обавезе су прилично неважне, али их је ипак неопходно обавити. Оне вам могу одузети добар део дана остављајући вам мало или нимало времена за оно што вам је важно. Можда вам искрсне нешто хитно. И промене које вас задесе у животу могу пореметити ваш распоред. Али ако нешто конкретно предузмете да бисте посветили више времена важним стварима, боље ћете располагати својим временом и имати већу контролу над својим животом.

[Оквир/Слика на 6. страни]

ДА ЛИ ЕЛЕКТРОНСКИ ПЛАНЕРИ ШТЕДЕ ВРЕМЕ?

Некима штеде, а некима расипају. На пример, уређај познат као PDA (personal digital assistant) има календар, списак телефонских бројева и адреса, листу обавеза, могућност уношења текстова, подсетник, камеру и приступ електронској пошти и Интернету. Тај уређај вам може уштедети време ако је увек ажуриран и ако га носите са собом. Међутим, лако се може десити да вам он краде време ако га без стварне потребе стално прегледавате, подешавате или купујете додатну опрему која вам није неопходна или му посвећујете више времена него људима који вам значе и обавезама које имате.

Предлог: Распитајте се пре него што га купите. Ако се већ зна да неки уређај често не ради како треба, много времена ће вам отићи на стална подешавања. Сваки електронски уређај је добар онолико колико га његов власник мудро користи. Зато, ако га имате, користите га тако да уштедите време, а не да га расипате.

[Слика на странама 4, 5]

Да ли налазите време за оно што је важно?