Пређи на садржај

Пређи на садржај

Будимо задовољни својом бојом коже

Будимо задовољни својом бојом коже

Будимо задовољни својом бојом коже

● Неки људи из Африке, јужне Азије, са Кариба и Блиског истока светао тен повезују с благостањем и високом модом. Због тога прилично велики број мушкараца и жена с тих подручја користи препарате за избељивање коже — понекад по цену свог здравља.

Неке креме за избељивање садрже хидрокинон, агенс за депигментацију који спречава стварање меланина и тако слаби природну заштиту коже против штетних ултраљубичастих (UV) зрака. Хидрокинон продире у кожу и може трајно оштетити везивно ткиво. Последица је превремено старење. Ова хемикалија такође може изазвати рак. Други препарати садрже живу која је такође токсична.

Поред тога, стална употреба ових производа може изазвати ружан осип и пеге, а кожа може толико ослабити да се не може ушити ако дође до посекотина. Ако супстанце које се налазе у неким од ових препарата доспеју у крвоток, оне могу оштетити јетру, бубреге или мозак — па чак довести и до отказивања унутрашњих органа.

Права је иронија што неки тамнопути људи желе да избеле свој тен, док други који су светле пути чине све што могу како би што више поцрнели. Нема сумње да умерено излагање сунцу може бити корисно по здравље. На пример, оно омогућава стварање витамина Д. Али претерано излагање сунцу, нарочито када је оно у зениту, може бити опасно. Препланули тен заправо је показатељ да је кожа већ оштећена и да покушава да се заштити од штетног утицаја UV зрака. Међутим, заштита коју таман тен пружа особи светле пути ограничена је, јер не прелази заштитни фактор 4. Иако честа употреба крема за сунчање може бити корисна, не може у потпуности спречити оштећење коже и појаву одређених врста рака, као што је меланом.

Због тога Светска здравствена организација препоручује да се „популаризује идеја да сви треба да буду задовољни својом природном бојом коже“, јер ће то бити „важан корак ка прихватању исправног гледишта о излагању сунцу“. Међутим, онима који су заиста мудри најважније је оно што Библија назива ’тајном особом срца‘ која, за разлику од коже која стари, с временом може постати све лепша! (1. Петрова 3:3, 4; Пословице 16:31).