Пређи на садржај

Пређи на садржај

Припремите се за препреке

Припремите се за препреке

Припремите се за препреке

„Одлучио сам да оставим цигарете због здравља наше новорођене бебе. Зато сам у кући окачио натпис ’Забрањено пушење‘. Само сат времена касније, потреба за никотином преплавила ме је као цунами и запалио сам цигарету“ (Јошимицу, Јапан)

КАО што показује овај пример, препреке су неизбежне ако желите да оставите цигарете. Осим тога, истраживања показују да се скоро 90 посто оних који једном поклекну на крају потпуно врати старој навици. Стога, ако желите да успете, имаћете веће шансе ако се припремите за препреке. Које су најчешће?

Жудња за никотином. Обично је најинтензивнија у прва три дана након задње цигарете и затим утихне након две седмице. Током тог периода „жеља није константна, већ се појављује у налетима“, каже један бивши пушач. Међутим, чак и неколико година касније можете осетити изненадну жељу за цигаретом. У том случају, не чините ништа непромишљено. Сачекајте пет минута и она ће нестати.

Други симптоми одвикавања. Многима је у почетку тешко да остану будни и да се концентришу или можда лакше добијају килограме. Такође могу имати тегобе као што су болови, свраб, презнојавање, кашаљ и промене расположења које се огледају у губитку стрпљења, раздражљивости или чак депресији. Међутим, већина симптома нестане у року од четири до шест седмица.

Неки практични кораци могу вам помоћи у овом критичном периоду. На пример:

● Више спавајте.

● Пијте доста воде и воћних сокова. Здраво се храните.

● Умерено вежбајте.

● Дубоко дишите замишљајући како чист ваздух испуњава ваша плућа.

„Окидачи“. То су активности и емоције које подстичу нагон за пушењем. На пример, можда сте имали навику да запалите цигарету уз кафу или неко пиће. Ако се одвикавате од пушења, немојте предуго испијати свој напитак. Наравно, с временом ћете поново моћи да опуштено уживате у њему.

Другим речима, психолошка зависност може трајати још дуго након што се тело очисти од никотина. „Деветнаест година након што сам оставио цигарете“, признаје раније поменути Торбен, „још увек пожелим да запалим цигарету у току паузе за кафу.“ Међутим, по правилу психолошка веза између пушења и одређених радњи с временом слаби и губи своју моћ.

Ситуација је мало другачија када су у питању алкохолна пића. Док покушавате да оставите цигарете, можда ће бити потребно да се уздржавате од алкохола и избегавате места где се служи јер се велика већина људи врати пушењу управо уз пиће. Зашто?

● Чак и мала количина алкохола повећава ужитак приликом пушења.

● Конзумирање пића у друштву често је уско повезано с пушењем.

● Алкохол искривљује моћ расуђивања и ослабљује самоконтролу. Библија с правом каже: ’Вино помућује разум‘ (Осија 4:11).

Друштво. Будите избирљиви. На пример, избегавајте беспотребно дружење са особама које пуше и позивају и вас. Такође се клоните људи који подривају ваш труд да прекинете с пушењем, можда тако што вас исмевају.

Емоције. Према једном истраживању, скоро две трећине оних који су поново пропушили били су нервозни или љути непосредно пре него што су то учинили. Ако вас одређене емоције наводе да поново запалите, скрените мисли на нешто друго — попијте чашу воде, узмите жвакаћу гуму или се прошетајте. Покушајте да испуните ум позитивним мислима, можда тако што ћете се обратити Богу у молитви или прочитати неколико страница из Библије (Псалам 19:14).

Избегавајте изговоре

Повући ћу само један дим.

Чињеница: Само један дим може на три сата задовољити и до 50 посто никотинских рецептора у мозгу. Често је последица потпуно враћање дувану.

Пушење ми ублажава стрес.

Чињеница: Истраживања показују да никотин заправо повећава ниво хормона стреса. Сваки привидан осећај олакшања углавном је резултат привременог одсуства апстиненцијалних симптома.

За мене је прекасно.

Чињеница: Песимизам убија вољу. Библија каже: „Ако се обесхрабриш у дан невоље, ослабиће снага твоја“ (Пословице 24:10). Зато немојте бити малодушни. Свако ко заиста жели да остави цигарете и предузима практичне кораке, попут оних у овом часопису, може успети.

Не могу да издржим кризу.

Чињеница: Истина, апстиненцијални симптоми су снажни, али ће нестати након само неколико седмица. Зато се немојте предати! Чак и ако се жеља за пушењем појави месецима или годинама касније, и то ће проћи, вероватно за неколико минута — ако не запалите цигарету.

Патим од психичке болести.

Чињеница: Ако се лечите од неке душевне болести, као што је депресија или шизофренија, замолите свог доктора да вам помогне да оставите цигарете. Он може и те како бити спреман да вас подржи, можда тако што ће прилагодити лечење да би ублажио евентуалне последице на ваше здравствено стање или на дејство лекова које узимате.

Ако доживим пад, осећаћу се као губитник.

Чињеница: Ако поклекнете и запалите цигарету — што се многима дешава — ваша ситуација није безнадежна. Једноставно устаните и наставите даље. Пад не значи да сте губитник. Ако одустанете, онда сте губитник. Зато се и даље напрежите. На крају ћете успети!

Осмотримо пример Ромуалда, који је пушио 26 година а прекинуо пре 30. „Више и не знам колико пута сам поклекао“, написао је. „Сваки пут сам се ужасно осећао, као изгубљен случај. Међутим, када сам чврсто одлучио да имам добар однос с Јеховом Богом и непрестано га молио за помоћ, коначно сам успео да заувек оставим цигарете.“

У последњем чланку у овој серији, осмотрићемо још неке практичне предлоге који вам могу помоћи да на ваше задовољство постанете бивши пушач.

[Оквир/Слика на 7. страни]

СМРТОНОСАН У СВИМ ОБЛИЦИМА

Дуван се користи у многим облицима. Неки дувански производи се чак продају у продавницама здраве хране и биљним апотекама. Међутим, према речима Светске здравствене организације, „дуван је смртоносан у свим облицима“. Смрт могу проузроковати бројна обољења која су последица коришћења дувана, као што су рак и кардиоваскуларне болести. Мајке које пуше такође могу наудити свом нерођеном детету. Који се дувански производи најчешће користе?

„Бидис“: Ове мале, ручно умотане цигарете највише се користе у азијским земљама. Ослобађају неколико пута више катрана, никотина и угљен-моноксида од обичних цигарета.

Цигаре: Праве се од дувана који се чврсто умотава у дувански лист или папир добијен од њега. За разлику од киселог дувана који се налази у цигаретама, благо алкални дуван у цигарама омогућава да се никотин апсорбује кроз усну дупљу чак и када цигара није запаљена.

„Кретекс“ или цигарете од каранфилића: Обично садрже око 60 посто дувана и 40 посто каранфилића. Ослобађају више катрана, никотина и угљен-моноксида од обичних цигарета.

Луле: Пушење луле није безбедна замена за цигарете, јер обе навике могу проузроковати исте врсте рака и других болести.

Дуван који се не пуши: Ту спадају дуван за жвакање, бурмут и ароматизована гутка која се користи у југоисточној Азији. Никотин се апсорбује у крвоток кроз усну дупљу. Дуван који се не пуши подједнако је опасан као и друге врсте дувана.

Водене луле (бонг, хука, наргила, шиша): У овим направама дувански дим пролази кроз воду пре него што се удахне. Међутим, тиме се не умањује количина токсина, као што су канцерогене супстанце које доспевају у плућа.

[Оквир/Слика на 8. страни]

КАКО ПРУЖИТИ ПОДРШКУ

Будите позитивни. Похвале и награде имају већи утицај од гунђања и придиковања. Речи: „Мислим да можеш успети ако поново покушаш“ имају снажнији утицај од речи: „Опет си поклекао!“

Не замерајте им. Немојте се вређати када се особа која покушава да остави дуван љути на вас или је нервозна. Користите љубазне речи попут: „Знам да ти је тешко, али се поносим тобом.“ Никад не реците: „Био си бољи док си пушио!“

Будите прави пријатељ. Библија каже: „Прави пријатељ воли у свако доба, и у невољи брат постаје“ (Пословице 17:17). Трудите се да „у свако доба“ будете стрпљиви и пуни љубави према ономе ко покушава да остави цигарете — без обзира на доба дана и расположење те особе.