Пређи на садржај

Пређи на садржај

Упознајте разнолика планинска племена Тајланда

Упознајте разнолика планинска племена Тајланда

Упознајте разнолика планинска племена Тајланда

На пијацама Чианг Маја све врви од живота. Мноштво људи се гура око тезги дуж пута које су препуне егзотичне робе. Људи се цењкају с трговцима покушавајући да надјачају буку коју ствара саобраћај. Овде на северу Тајланда можете срести припаднике разноликих планинских племена.

ТАЈЛАНД има 65 милиона становника, међу којима су и припадници 23 мањинске етничке групе које се називају планинским племенима. Већина тих племена живи на северу Тајланда, на брдовитом подручју богатом рекама и плодним долинама, које се простире и на територији Мјанмара и Лаоса.

Већина планинских племена дошла је на Тајланд током протеклих 200 година. Припадници племена Карени, највећег од шест главних племена, дошли су из Мјанмара. Племена Лаху, Лису и Акха дошла су из планинског предела Јунана на југозападу Кине. А племена Мони и Мин дошла су из централне Кине. *

Та племена су углавном мигрирала да би избегла ратове, социјалне немире и борбу за плодну земљу. * Показало се да је север Тајланда идеално уточиште јер је то удаљено, брдовито и углавном ненастањено подручје. Сем тога, досељеницима је било дозвољено да ту и остану. Убрзо су једна поред других никла села у којима су живели припадници различитих племена, чиме је створен прави мозаик култура и језика.

Карактеристична одећа и занимљиви обичаји

Свако племе је препознатљиво по својој одећи. Примера ради, жене из племена Акха носе раскошне сребрне украсе за главу који личе на елегантне куле украшене ресама, везом и новчићима. Неки други украси за главу подсећају на кациге направљене од металних плочица украшене светлуцавим дугмадима, перлицама и куглицама. Жене из племена Мин изгледају упечатљиво у својим богато украшеним панталонама чија израда може трајати и до пет година. Елегантни турбани, дуге тунике са црвеном меканом крагном и индиго плаве ешарпе употпуњују њихов раскошан изглед.

Уз ту свечану ношњу жене из ових племена носе доста сребрног накита који звецка и светлуца и који задивљеним посматрачима и могућим просцима открива њихов статус и богатство. Додатни украси могу бити од стакла, дрвета и конца.

Већина ових људи је поносна на своје обичаје. Примера ради, тинејџери из племена Карени свечаније се облаче за сахране него за било који други догађај. Зашто? Многи тинејџери се скупљају таквим поводом надајући се да ће упознати будућег брачног друга. Након заласка сунца, момци и девојке полако круже око покојника држећи се за руке и читаву ноћ певају традиционалне љубавне песме.

Тинејџери из племена Мони удварају се док играју једну посебну игру на прослави Нове године. Заљубљени момци и девојке стају један наспрам другог удаљени на пар корака. Затим једно другом добацују мекану лопту од платна. Кад је један испусти, намерно или случајно, он или она мора оном другом дати неки мали комад накита. Касније током вечери тај накит се може вратити у замену за песму. Ако неко лепо пева не само што може привући друге да га слушају, већ може и придобити срце особе којој се удвара.

Привикавање на промене

Раније је већина планинских племена долазила до обрадиве површине крчењем и паљењем вегетације. Тако су уништавали прашуме да би засејали њиве и гајили стоку. То је довело до озбиљних еколошких проблема. Али сада више воде рачуна о земљи, што доноси добре резултате.

Будући да живе у Златном троуглу — подручју које обухвата део Тајланда, Лаоса и Мјанмара — многа планинска племена су се бавила производњом опијума. Међутим, данас гаје кафу, поврће, воће и цвеће захваљујући субвенционисаним програмима које финансирају тајландска краљевска породица и међународне хуманитарне организације. Многи припадници ових племена баве се трговином, услужним делатностима и израдом сувенира за све већи број туриста.

Па ипак, сиромаштво, лоши хигијенски услови и неписменост многима отежавају живот. Додатне проблеме доноси нестајање природних богатстава, културне промене, расне предрасуде, дрога и алкохол. Преци ових људи су бежећи од сличних проблема потражили уточиште на Тајланду. Али где ови људи данас могу наћи уточиште?

Сигурно уточиште

Многи припадници ових племена пронашли су најбоље могуће уточиште — истинитог Бога, Јехову. У Библији се у Псалму 34:8 каже: „Испитајте и видите да је Јехова добар; срећан је човек коме је он уточиште.“ Јола, из племена Лаху, каже: „Кад сам се са 19 година оженио већ сам био пијаница и наркоман. Без дроге нисам могао да радим, а кад нисам радио нисам ни имао новца. Моја супруга Анотај се осећала напуштено и невољено. Стално смо се свађали.

„Кад нам се родила ћеркица, Супавади, Анотај је почела да проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Али ја сам бежао у шуму кад год су Сведоци долазили код нас. Међутим, убрзо сам приметио да се моја жена мења набоље. С поштовањем је разговарала са мном и више је водила рачуна о кући. Зато сам прихватио њен предлог да и ја почнем да проучавам.

„Библијска учења су допирала до мог срца и постепено сам се и ја мењао. С временом сам уз Божју помоћ престао да будем зависник од дроге и алкохола. Сада је моја породица заиста срећна јер смо нашли најбољи начин живота. Уживамо у томе да надасве корисна библијска учења преносимо својим сународницима.“

Јолине речи нас подсећају на пророчанство из Откривења у коме се каже да ће се током последњих дана овог садашњег злог света ’вечна добра вест‘ објављивати „свим народима и племенима и језицима и народностима“ (Откривење 14:6). Јеховиним сведоцима је част што учествују у том делу које пружа доказ да Бог воли све људе, укључујући и разнолика планинска племена Тајланда (Јован 3:16).

[Фусноте]

^ Племена могу имати и по неколико имена. На пример, племе Мин се у неким земљама зове Лу Мин, Јао, Дао, Зао или Ман.

^ Велики број планинских племена још увек живи у Кини, као и у Вијетнаму, Лаосу и Мјанмару. Задњих година су у Аустралији, Сједињеним Државама, Француској и другим земљама настале прилично велике досељеничке заједнице припадника ових племена.

[Оквир/Слика на 16. страни]

ДА ЛИ ОГРЛИЦЕ У ОБЛИКУ СПИРАЛЕ ИЗДУЖУЈУ ВРАТ?

Многе жене из племена Кајан се украшавају на врло необичан начин тако што око врата носе сјајне бронзане огрлице у облику спирале чија висина може бити и до 38 центиметара. * Тај процес почиње када девојчице имају око пет година. Сваких неколико година стављају им дуже и теже огрлице, а одрасле жене носе огрлице и са 25 прстенова које су тешке скоро 13 килограма! Иако изгледа да им је због тога врат издужен, заправо није. Те огрлице у ствари притискају кључну кост и сабијају грудни кош.

[Фуснота]

^ Племе Кајан дошло је на Тајланд из Мјанмара, где још увек живи око 50 000 припадника овог племена. Тамо се зову племе Падаунг, што значи „Дуги вратови“.

[Извор]

Hilltribe Museum, Chiang Mai

[Оквир на 17. страни]

ЛЕГЕНДЕ О ПОТОПУ

Племена Лису и Мони имају легенде о потопу. У једној легенди племена Мони, „Господар неба“ је упозорио двојицу браће да ће ускоро бити потоп на земљи. Старијем брату који је био насилан рекао је да направи чамац од гвожђа, а млађем брату који је био добар рекао је да направи чамац од дрвета. Затим је млађем рекао да са собом поведе и своју сестру, да узме мужјаке и женке од свих животиња и по два семена од свих врста биљака.

Када је дошао потоп, чамац од гвожђа је потонуо, а онај од дрвета је пловио. Затим је змај у облику дуге исушио земљу. На крају се млађи брат оженио својом сестром и њихови потомци су поново населили земљу. Запазите сличности између ове легенде и чињеницама потврђеног извештаја који је у Светом писму забележен у Постанку, од шестог до десетог поглавља.

[Слика на странама 16, 17]

Припаднице једног планинског племена у свечаној ношњи

[Извор]

Hilltribe Museum, Chiang Mai

[Слике на 17. страни]

Јола са својом породицом

[Извор слике на 15. страни]

Обе слике: Hilltribe Museum, Chiang Mai