Пређи на садржај

Пређи на садржај

Заштитите своју породицу од грипа

Заштитите своју породицу од грипа

Заштитите своју породицу од грипа

Када је говорио о крају садашњег поретка, Исус Христ је прорекао да ће бити „зараза по разним местима“ (Лука 21:11, Савремени српски превод). Једна од њих је грип или инфлуенца.

УЗРОЧНИК грипа је микроскопски вирус који продире у живе ћелије, преузима контролу над ћелијским механизмом и почиње да се размножава. Вирус грипа који напада дисајне органе преноси се с једне особе на другу првенствено путем капљица које заражена особа избацује када кија, кашље, чак и када говори. Пандемија настаје када се болест прошири на много људи на већем подручју.

Вируси не нападају само људе већ и животиње и птице. Вируси грипа се сврставају у три групе или типа — А, Б и Ц. Тип А је најчешћи узрочник ове болести. Врсте вируса се сврставају у различите групе углавном на основу два протеина који се налазе на површини вируса: то су хемаглутинин (Х) и неураминидаза (Н).

У вези с вирусима грипа, највећу забринутост изазива чињеница да се они могу размножавати великом брзином, уз стално стварање нових подтипова. Осим тога, различите врсте се могу комбиновати и створити нову врсту вируса. Уколико се он доста разликује од осталих, људски имунолошки систем можда неће успети да се избори с њим.

Грип се најчешће јавља током хладнијих месеци. Недавно истраживање је показало да се на ниским температурама спољашњи омотач вируса претвара у заштитни гел који продужава опстанак вируса на ваздуху. Тај омотач се топи на вишим температурама у људским дисајним органима, проузрокујући инфекцију. Хладан ваздух не изазива вирусне инфекције, али може поспешити њихово ширење.

Мере заштите

Увиђајући да је важно унапред предузети одређене мере, многе државе су припремиле програме за превенцију грипа. Али, шта ви лично можете учинити? Осмотримо три основна корака:

Ојачајте свој организам. Водите рачуна о томе да сви чланови породице довољно спавају и узимају храну која ће ојачати природну одбрану тела. У вашој исхрани треба да буде доста свежег воћа и поврћа, интегралних житарица и немасних протеинских намирница које садрже амино-киселине неопходне за јачање имунолошког система.

Спречите ширење бактерија. Сваког дана што чешће темељно чистите кухињске површине и столове. Перите кухињско посуђе и прибор за јело после сваке употребе и редовно мењајте постељину. Дезинфикујте предмете које сви додирују: кваке, телефоне, даљинске управљаче. Редовно проветравајте просторије у којима боравите.

Водите рачуна о личној хигијени. Темељно перите руке сапуном и водом или неким средством на бази алкохола. (Ако можете, носите са собом бочицу са средством за дезинфекцију руку.) Избегавајте да пешкире за брисање руку или лица делите с другима, чак и са члановима породице.

Не додирујте очи, нос или уста неопраним рукама. Ако је могуће, користите папирне марамице да покријете уста и нос кад кашљете или кијате, и баците их одмах после тога. Избегавајте заједничко коришћење телефона и других предмета путем којих се шире бактерије. Децу треба поучити да стекну такве навике. Оне су добре увек, а посебно у време кад влада грип.

Будите обзирни према другима

Ако сте заражени вирусом грипа, можете га пренети на другу особу један дан пре него што се код вас појаве симптоми и пет дана након што се разболите. Симптоми су слични обичној прехлади, али су много јачи. Међу њима су температура (обично висока), главобоља, исцрпљеност, суви кашаљ и болови у мишићима. Кијавица и стомачне тегобе — као што су мучнина, повраћање и дијареја — чешће се јављају код деце него код одраслих. Уколико имате такве симптоме, било би добро да останете код куће како не бисте заразили друге.

Доста се одмарајте и узимајте пуно течности. Антивирусни лекови могу помоћи само ако се узму чим се појаве симптоми. Деци која имају грип не треба давати аспирин (ацетилсалицилну киселину). Одмах се обратите лекару ако имате симптоме који указују на упалу плућа, као што су отежано дисање, бол у грудима или јака, непрестана главобоља.

Није нимало пријатно имати грип, али биће вам лакше да се изборите с њим уколико предузмете све потребне мере. Што је најважније, можете се радовати времену када, као што Библија обећава, „нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘“ (Исаија 33:24).

[Оквир на 27. страни]

ТЕЖИ ОБЛИК ГРИПА

Вирус грипа који је први пут регистрован у Мексику 2009. припада подтипу Х1Н1 и сличан је вирусу шпанске грознице која је 1919. однела десетине милиона живота. Међутим, он такође садржи елементе присутне у вирусима који нападају свиње и птице.

[Оквир/Слике на странама 28, 29]

6 НАЧИНА ДА ЗАШТИТИТЕ СЕБЕ И ДРУГЕ

1. Покријте уста кад кашљете

2. Перите руке

3. Проветравајте свој дом

4. Одржавајте чистоћу

5. Ако сте болесни, останите код куће

6. Током болести избегавајте директан контакт

[Оквир/Слика на 29. страни]

КАД ИЗБИЈЕ ЕПИДЕМИЈА

Као прво, слушајте упутства здравствених стручњака. Немојте правити панику и не реагујте претерано. Обратите још већу пажњу на добре навике које смо навели у овом чланку. Ако је могуће, избегавајте места на којима има пуно људи. Уколико сте болесни, могли бисте да носите одговарајућу маску за лице. Често перите руке. За случај да не можете ићи у продавницу, направите двонедељну залиху некварљивих намирница, лекова и средстава за хигијену.

Када сте на послу, у неком верском објекту или било ком месту где сте окружени великим бројем људи, придржавајте се здравствених упутстава. Осим тога, редовно проветравајте просторије у којима боравите.

[Слика на 27. страни]

Увеличан вирус грипа Х1Н1

[Извор]

CDC/Cynthia Goldsmith