Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто треба да бринем о свом здрављу?

Зашто треба да бринем о свом здрављу?

Млади питају

Зашто треба да бринем о свом здрављу?

Стави знак ✔ поред сваког циља који би желео да оствариш.

Смршати

Поправити тен

Имати више снаге

Побољшати концентрацију

Ублажити забринутост

Имати више самоконтроле

Стећи веће самопоуздање

У ЖИВОТУ постоје ствари које ти као млада особа не можеш бирати — родитеље, браћу и сестре или место где живиш, да набројимо само неке. Међутим, твоје здравље је нешто сасвим друго. Да ли ћеш имати добро здравље или не, зависи од наследних фактора, као и од твог начина живота. *

’Али, ја сам и сувише млад да бих бринуо о здрављу!‘, можда кажеш. Ипак, да ли је стварно тако? Погледај списак циљева које смо навели у уводу. Колико њих си означио? Веровао или не, добро здравље ти је преко потребно да би остварио сваки од њих.

Додуше, можда се осећаш попут 17-годишње Ане, * која каже: „Нема шансе да једем само зрневље и храну без масноће и шећера!“ Ако се слажеш с њом, не брини — не мораш бити опседнут вежбањем, престати да једеш слаткише или трчати до изнемоглости сваке седмице. У суштини, можда је потребно да само мало измениш своје навике да би изгледао боље, осећао се сјајно и био у пуној форми. Хајде да видимо како су неки твоји вршњаци успели у томе.

Правилно се храни, изгледај боље!

Библија подстиче на умереност у навикама. „Не буди... међу изјелицама“, стоји у Пословицама 23:20 (Даничић-Караџић). Није увек лако применити тај савет.

„Попут многих тинејџера, и ја сам увек гладан. Родитељи ми кажу да је мој стомак рупа без дна!“ (Андрија, 15).

„Пошто не видим одмах како ми нека храна штети, не мислим да је толико лоша“ (Данијела, 19).

Да ли ти треба више самоконтроле када је у питању храна? Погледај шта су неки твоји вршњаци рекли да им је помогло.

Слушај свој стомак. „Раније сам бројала калорије“, каже 19-годишња Јулија, „али сада једноставно престанем да једем кад осетим да сам сита.“

Избегавај нездраву храну. „Када сам престао да пијем газиране сокове“, каже 21-годишњи Петар, „изгубио сам пет килограма за само месец дана!“

Промени лоше навике у исхрани. „Трудим се да не сипам у тањир два пута“, каже 19-годишња Ема.

Тајна успеха: Не прескачи оброке! Тако ћеш изгладнети и бићеш у искушењу да се преједеш.

Више вежбај, осећај се сјајно!

Библија каже да вежбање доноси извесне користи (1. Тимотеју 4:8). Па ипак, многи млади нису баш вољни да вежбају.

„Не бисте веровали колико је њих имало јединицу из физичког када сам ишао у средњу школу. То је био најлакши час, мало тежи од великог одмора!“ (Раде, 21).

„Неки мисле: ’Зашто бих трчао унаоколо по врелом сунцу док се не ознојим и уморим кад могу играти игрицу у којој ћу се претварати да то чиним?‘“ (Радмила, 22)

Да ли се умориш чим ти неко спомене реч „вежбање“? Ако је тако, погледај како ти може користити навика да редовно вежбаш.

1. корист: Вежбање јача имунитет. „Мој отац је увек говорио: ’Ако не можеш да нађеш времена за вежбање, мораћеш да нађеш времена да будеш болесна‘“, каже 19-годишња Рахела.

2. корист: Док вежбаш, мозак ослобађа хемијске супстанце које те смирују. „Трчање ми много прија када ми је глава пуна свега“, каже 16-годишња Емилија. „То ме и физички и емоционално освежи.“

3. корист: Вежбање може бити веома забавно. „Волим да сам напољу“, каже 22-годишња Радмила, „тако да пешачим, пливам, бавим се сноубордингом и возим бицикл.“

Тајна успеха: Три пута седмично издвој барем 20 минута за бављење неком физичком активношћу при којој се троши много енергије. Нека то буде нешто у чему уживаш.

Довољно спавај, буди у пуној форми!

Библија каже: „Боља је једна шака починка него две шаке труда и трчања за ветром“ (Проповедник 4:6). Уколико не спаваш довољно, мало тога ћеш постизати.

„Ако се не наспавам, нисам ни за шта. Концентрација ми је на нули!“ (Рахела, 19).

„Око два сата поподне сам толико уморна да ми мало фали да заспим усред разговора!“ (Кристина, 19).

Да ли ти је потребно више сна? Ево како су неки твоји вршњаци решили тај проблем.

Немој ићи на спавање превише касно. „Трудим се да идем у кревет у разумно време“, каже Катарина која има 18 година.

Избегавај ћаскање до касно у ноћ. „Понекад ме пријатељи зову или ми шаљу поруке врло касно“, каже 21-годишњи Раде, „али однедавно настојим да скратим разговор и одем на спавање.“

Буди доследан. „У последње време се трудим да сваког дана лежем и устајем у исто време“, каже 20-годишња Јасмина.

Тајна успеха: Постави циљ да сваке ноћи спаваш осам до десет сати.

На ком од три подручја која смо управо разматрали треба да радиш?

исхрана вежбање спавање

Овде запиши како би могао да се побољшаш у томе.

․․․․․

Можеш постићи пуно тога уколико предузмеш неколико једноставних корака да би бринуо о себи. Не заборави да ће добро здравље допринети да изгледаш боље, да се осећаш сјајно и будеш у пуној форми. За разлику од неких ствари у животу, на здравље донекле можеш утицати. „На крају крајева“, каже 19-годишња Ема, „твоје здравље зависи само од једне особе — од тебе.“

Више чланака из серије „Млади питају“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фусноте]

^ Свесни смо да многи имају неки здравствени проблем или хендикеп на који не могу утицати. Овај чланак им може помоћи да побољшају здравље у оквиру својих околности.

^ Нека имена у овом чланку су промењена.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

● Како ће то што бринеш о здрављу утицати на твоје самопоуздање?

● Како можеш показати разумност када је у питању твоје здравље? (Филипљанима 4:5)

[Оквир/Слике на 13. страни]

ШТА КАЖУ ТВОЈИ ВРШЊАЦИ

„Људско тело је попут кола — власник је дужан да их одржава. То је један од разлога што волим да вежбам“

„Ако вежбаш с неким, добијаш додатну мотивацију јер не желиш да разочараш ту особу“

„Добро се осећам после вежбања. А када запазим да због тога и изгледам боље, имам много више самопоуздања!“

[Слике]

Итан

Брајана

Емили

[Оквир на 14. страни]

„ПРОМЕНИЛА САМ НАЧИН ЖИВОТА“

„Када сам имала шест година, већ сам била буцмаста. Затим се моја навика да ту и тамо нешто поједем постепено претворила у непрестано грицкање! Такође, никада нисам била физички активна — нисам то ни волела. И пре него што сам постала свесна тога, претворила сам се у гојазну тинејџерку, што никада нисам желела да будем. Због свог изгледа и незадовољства које сам осећала, била сам веома несрећна! С времена на време сам покушавала да смршам држећи неке посебне дијете, али су се килограми увек враћали. Зато сам са 15 година решила да окренем други лист. Желела сам да смршам на прави начин — тако да то буде трајно. Купила сам једну књигу у којој су објашњена основна начела правилне исхране и вежбања. Примењивала сам све што сам прочитала. Била сам одлучна да никада не одустанем, чак ни ако се накратко вратим старим навикама или се обесхрабрим. И замислите — успела сам! За само годину дана сам изгубила 25 килограма. Од тада је прошло две године и још увек имам исту тежину. Мислила сам да се то никада неће догодити! Кључ мог успеха није само дијета већ и потпуна промена начина живота. Када сам једном схватила и прихватила чињеницу да ће то утицати на читав мој живот, била сам спремна и желела сам да начиним неопходне промене“ (Кетрин, 18)

[Слика на 14. страни]

Твоје здравље је попут кола — ако их не одржаваш редовно, поквариће се