Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како држати стрес под контролом

Како држати стрес под контролом

Како држати стрес под контролом

Библија је прорекла да ће настати „нарочито тешка времена“. Вероватно се слажете да те речи прикладно описују време у ком живимо (2. Тимотеју 3:1)

КАО што нам је добро познато, лакше је угасити малу ватру него зауставити разбеснели пожар. Слично томе, лакше је контролисати мањи стрес него стрес који се накупљао током дужег периода. Према речима једне лекарке, „пресудно је да и поред бројних обавеза свакодневно настојимо да ублажимо стрес“. *

Свакодневно овладавање стресом доноси нам двоструку корист. Као прво, помаже нам да смањимо узрочнике стреса на које можемо утицати. Друго, помаже нам да овладамо својом реакцијом на стресне ситуације које не можемо избећи.

Да ли Библија пружа савете који нам могу помоћи да изађемо на крај са стресом?

Библијска учења су драгоцена помоћ

На страницама Библије налазимо мисли чије писање је надахнуо наш Створитељ, поуке које нам подижу дух и уливају снагу. Божја Реч је извор драгоцених савета. Она је попут огромне ризнице учења која ублажавају стрес. Помаже нам да се ’не бојимо и не плашимо‘ и да успешно изађемо на крај са свакодневним притисцима (Исус Навин 1:7-9).

Библија нас уверава да је наш небески Отац, Јехова, „веома самилостан и милосрдан“ (Јаков 5:11). То сазнање је изузетно делотворно у отклањању стреса. Патриша, која је предавала на једном калифорнијском универзитету, каже: „Увек ме охрабри размишљање о Божјој вољи и предивним стварима које он чини.“

Вреди запазити како су пре много векова саосећајне речи и поступци Исуса Христа позитивно утицали на његове слушаоце који су били угњетавани и потиштени. „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени“, позивао је он, „и ја ћу вас окрепити“ (Матеј 11:28-30).

Као што показују ове речи, Исус није био груб. Уместо тога, узимао је у обзир емоционалне и физичке потребе својих ученика и чак је водио рачуна да се они одморе када би се уморни вратили из службе проповедања (Марко 6:30-32). Можемо бити уверени да Исус, који је сада Краљ на небу, саосећа и с нама када подносимо притиске који нам одузимају снагу. Он је спреман да нам самилосно притекне у помоћ када је то потребно (Јеврејима 2:17, 18; 4:16).

Улога добре комуникације

Добра комуникација је један од кључних фактора за успешно савладавање стреса. Библија каже: „Намере пропадају где нема поверљивог разговора, а успех лежи у мноштву саветника“ (Пословице 15:22). У складу с овим речима, велику помоћ у ублажавању стреса многи налазе у разговору с брачним другом, пријатељем или колегом.

Најважнији, најделотворнији и увек доступан вид „поверљивог разговора“ јесте молитва Богу. Редовна молитва вам може помоћи да не будете претерано забринути. Многи су захваљујући молитви осетили „Божји мир који превазилази сваки ум“. Као што Библија обећава, њихово ’срце и мисли‘ били су заштићени (Филипљанима 4:6, 7; Пословице 14:30).

У једној књизи о стресу каже се да „они који имају подршку пријатеља углавном лакше излазе на крај са стресом и бољег су менталног здравља од људи који настоје да све реше сами“. Нико нам не може пружити бољу подршку од оних који служе истинитом Богу Јехови. Из послушности библијској заповести, они се редовно састају и међусобно храбре (Јеврејима 10:24, 25). Један човек који долази на те састанке рекао је: „Понекад сам под великим стресом након дугог радног дана. Међутим, када одем на састанак, након закључне молитве сам окрепљен а стрес је ишчезао.“

Не треба превидети ни благотворно дејство хумора. У Проповеднику 3:4 се каже да постоји „време кад се плаче и време кад се смеје“. Смех нас развесељава и позитивно утиче на здравље. Према речима једног стручњака, „када се смејемо, наше тело производи ендорфин и зауставља лучење адреналина“. Једна жена је рекла: „У најстреснијим ситуацијама мој супруг каже или уради нешто смешно. То стварно пуно помаже.“

Особине које умањују стрес

Библија нас подстиче да развијамо особине које умањују стрес. Међу њима су „љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброта, вера, благост [и] самосавладавање“. Све оне чине „плод [Божјег] духа“. Осим тога, Библија нас опомиње да из свог живота уклонимо ’злобну горчину и гнев и срџбу и вику и погрдан говор‘. Затим додаје: „Будите добри једни према другима, самилосни, спремно опраштајући једни другима“ (Галатима 5:22, 23; Ефешанима 4:31, 32).

Један лекар објашњава колико је вредно примењивати те библијске савете, нарочито у данашњем свету: „Када се према другима опходимо с поштовањем, то нас добрим делом ослобађа стреса.“ Библија нас такође саветује да будемо скромни, што подразумева разумну процену својих способности (Михеј 6:8).

Бог очекује да понизно признамо да имамо физичке, менталне и емоционалне границе и да не можемо урадити све што бисмо желели. Колико год да нам то тешко пада, можда је потребно да научимо када и како рећи „не“ захтевима који превазилазе наше реалне могућности.

То не значи да је довољно да примењујете све библијске савете па да у вашем животу не буде ни трунке стреса. Чињеница је да су они који служе Богу посебна мета Сатане Ђавола који жели да докаже да ће они окренути леђа Богу ако буду под довољно великим притиском (Откривење 12:17). Ипак, као што смо видели, Бог нам на много начина пружа правовремену помоћ да ублажимо стрес и лакше изађемо на крај с њим. *

[Фусноте]

^ Уколико сте изложени стресу који је дуготрајан или толико интензиван да проузрокује здравствене проблеме, можда би било добро да потражите стручну медицинску помоћ.

^ Додатни савети о савладавању стреса могу се наћи у серијама чланака „Како ублажити стрес“, у издању Пробудите се! од 8. фебруара 2005, и „Изаћи на крај с брзим темпом данашњице“, у издању од 8. фебруара 2001.

[Оквир на 9. страни]

КАКО УБЛАЖИТИ СТРЕС

● Не очекујте савршенство ни од себе ни од других (Проповедник 7:16)

● Исправно постављајте приоритете (Филипљанима 1:10, 11)

● Уживајте у Јеховиним делима (Псалам 92:4, 5)

● Издвајајте време за себе (Матеј 14:23)

● Редовно вежбајте, нађите времена за умерену разоноду и довољно спавајте (Проповедник 4:6)

[Слика на 7. страни]

Комуникација нам је неопходна да бисмо смањили стрес

[Слика на 7. страни]

Испољавање хришћанских особина ублажава стрес