Пређи на садржај

Пређи на садржај

Остеопороза — тиха болест

Остеопороза — тиха болест

Остеопороза — тиха болест

Деветнаестогодишња Ана, која се успешно опорављала од поремећаја у исхрани познатог као анорексија нервоза, изненада је осетила снажан бол у леђима и срушила се. Поломила је два лумбална пршљена и изгубила пет центиметара у висини. Кривац је била остеопороза.

„ОСТЕОПОРОЗА“ дословно значи „шупљикава кост“. Позната је као тиха болест јер често не постоје видљиви симптоми губитка коштане масе све док кости не постану толико слабе да већи напор, ударац или пад изненада проузрокују прелом. Углавном долази до фрактуре кука, ребара, пршљенова или ручног зглоба. Људи најчешће повезују остеопорозу са слабашним, старијим женама. Међутим, као што показује Анин случај, млади такође могу оболети од ове болести.

Озбиљна претња по здравље

Међународна фондација за остеопорозу извештава да „сваких тридесет секунди у Европској унији неко доживи прелом услед остеопорозе“. У Сједињеним Државама од ове болести пати 10 милиона људи и још 34 милиона је у опасности због смањења коштане масе. Надаље, амерички Национални институт за здравље извештава да ће „свака друга жена и сваки четврти мушкарац од 50 и више година у току живота имати прелом узрокован остеопорозом“. Нема изгледа да ће се стање побољшати.

Према билтену Светске здравствене организације током наредних 50 година у свету се очекује двоструко већи број фрактура услед остеопорозе. Ова претпоставка се вероватно темељи на очекиваном порасту старије популације. Па ипак, последице су застрашујуће. Остеопороза проузрокује високу стопу инвалидитета, чак смртности. Скоро 25 посто пацијената преко 50 година који су имали прелом кука умре услед здравствених компликација у року од годину дана.

Да ли сте у опасности?

Недавна истраживања су открила да су наследни чиниоци важан фактор ризика. Ако су родитељи имали прелом кука, двапут је већи ризик да ће њихова деца то исто доживети. Још један фактор ризика је неухрањеност фетуса, која проузрокује мању густину костију у детињству. Старост такође повећава ризик. С годинама кости постају порозније. Неке болести, као што је Кушингов синдром, дијабетес и хипертиреоза, такође могу допринети појави остеопорозе.

Жене у менопаузи имају нижи ниво естрогена који штити коштано ткиво. Због тога оне скоро четири пута чешће оболевају од остеопорозе у односу на мушкарце. Мањак естрогена изазван хируршким одстрањивањем јајника може довести до превремене менопаузе.

У факторе ризика на које се може утицати спадају навике исхране и начин живота. Исхрана сиромашна калцијумом и витамином Д доприноси слабљењу костију. Прекомерна употреба соли може повећати ризик, будући да убрзава губитак калцијума из организма. Претерано конзумирање алкохола, које је често пропраћено лошом исхраном, такође утиче на губитак коштане масе.

Као што је поменуто у уводу, Ана је оболела од остеопорозе због поремећаја у исхрани. То је водило до недостатка хранљивих материја, ниске телесне тежине и чак прекида менструалног циклуса. Као последица тога, њен организам је престао да лучи естроген, што је довело до слабљења костију.

Још један фактор за развој остеопорозе јесте седелачки начин живота. Пушење је такође значајан фактор ризика, пошто смањује минералну густину костију. Према Светској здравственој организацији, свака осма фрактура кука доводи се у везу с пушењем. Међутим, истраживања показују да се с престанком пушења смањује губитак коштане масе и ризик од прелома.

Превентивне мере

Превентива од остеопорозе почиње у детињству и адолесценцији. Тада се формира 90 посто укупне коштане масе. Залихе калцијума, важног састојка за развој јаког скелета, налазе се углавном у костима. Неки од главних извора калцијума јесу млеко и млечни производи као што су јогурт и сир, конзервирана сардина и лосос (које треба јести с костима), бадеми, овсено брашно, сусам, тофу и тамнозелено лиснато поврће.

Да би организам апсорбовао калцијум, неопходан је витамин Д. Овај витамин се производи у кожи под дејством сунчеве светлости. Мануел Мирасу Ортега, доктор интерне медицине и члан Мексичког удружења за метаболизам костију и минерала, објашњава: „Десет минута сунчања дневно спречава развој остеопорозе, јер обезбеђује око 600 јединица витамина Д.“ Овај витамин се такође налази у намирницама као што су жуманце, морска риба и џигерица.

Вежбање је веома важна превентивна мера. Током детињства и адолесценције, вежбање помаже да се повећа коштана маса, док у старости спречава њен губитак. Најпрепоручљивије су вежбе оптерећења — физичке активности при којима се мишићи супротстављају гравитацији и другим физичким силама а кости и зглобови се претерано не оптерећују. Ходање, пењање уза степенице и чак плесање једноставне су али ефикасне вежбе оптерећења. *

Превенцијом се може много постићи у борби против ове тихе болести. Као што смо видели, то може укључивати промену навика исхране и начина живота како би се сачувала коштана маса и ојачале кости. Тачно је да већини људи који воде седелачки начин живота може бити веома тешко да то промени. Али они који се потруде могу имати велике користи! Можда чак могу избећи да буду међу милионима широм света који пате од остеопорозе.

[Фуснота]

^ Екстремно вежбање, које доводи до престанка менструалног циклуса код жена, може проузроковати порозне кости услед недостатка естрогена. Препоручује се да жене преко 65 година ураде мерење густине костију како би се утврдило да ли је дошло до губитка коштане масе и у којој мери. Ако је губитак озбиљан, могу се преписати лекови којима се спречава и лечи остеопороза. Међутим, пре него што се започне с терапијом треба узети у обзир и ризике и користи.

[Истакнути текст на 21. страни]

Превенција може укључивати промену навика исхране и начина живота како би се сачувала коштана маса и ојачале кости

[Оквир/Слике на 19. страни]

Остеопороза је стање које карактерише мала густина и слабљење костију, због чега оне постају крте и склоне преломима. Може се утврдити помоћу дијагностичких поступака са слабијим зрачењем којима се мери минерална густина костију.

[Слике]

Здрава кост

Остеопороза

[Извор]

© BSIP/Photo Researchers, Inc.

[Слика на 20. страни]

Вежбе оптерећења спречавају губитак коштане масе

[Слике на 20. страни]

Бадем и млечни производи су одличан извор калцијума