Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„У јануару 2009, осам држава поседовало је укупно 23 300 нуклеарних бојевих глава“ (СТОКХОЛМСКИ МЕЂУНАРОДНИ ИНСТИТУТ ЗА МИРОВНА ИСТРАЖИВАЊА, ШВЕДСКА)

Десетине хиљада бунара и пумпи у Африци, од којих су многе недавно направљене захваљујући иностраној помоћи, оронуле су „из једноставног разлога који се могао избећи, а то је неодржавање“ (МЕЂУНАРОДНИ ИНСТИТУТ ЗА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ И РАЗВОЈ, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

Научници скенирају младунче мамута

Руски научници су направили детаљне снимке унутрашњих органа једног мамута. Нераспаднут леш животиње која је имала три или четири месеца пронађен је нетакнут у леду у Јамало-Ненецком округу Арктика који припада Русији. „То је најочуванији примерак не само мамута већ и уопште неке животиње из преисторијског доба“, рекао је Алексеј Тихонов, заменик директора Института за зоологију на Руској академији наука. Компјутеризована томографија, слична оној која се користи за скенирање људи, показала је да мамут није имао никаквих озледа. То што су дисајни путеви и органи за варење тог мамута били „запушени“ по свему судећи муљем, научнике наводи на закључак да се ова животиња „сигурно удавила“.

Експресни разводи

Од недавно се у граду Мексику развод може добити много лакше него раније, каже се у новинама El Universal. Године 2008. из закона је избрисан 21 разлог за добијање развода — неверство, насиље у породици и тако даље. Све што особа сада треба да уради јесте да уплати таксу од око 260 евра и пошаље суду потписани захтев за развод брака, преузет са Интернета, у ком стоји да он или она више не воли свог брачног друга. Ништа се не мора доказивати пред судијом. За два до четири месеца добија се развод, што је раније трајало годинама. Старатељство над децом, алиментација, подела имовине и друго решава се касније.

Колибри — ’бржи од борбеног авиона‘

Када је реч о брзини кретања у односу на дужину тела, колибри који се устремљује на нешто бржи је од борбеног авиона, каже један истраживач с Калифорнијског универзитета Беркли у САД. Кристофер Кларк је снимио удварачки лет мужјака врсте Анин колибри и израчунао да када се стрмоглаво устремљују на нешто да би задивили женке „ове пернате акробате достижу брзину од скоро 400 дужина свог тела у секунди“. Та брзина је сразмерно „већа од оне коју достиже борбени авион“ у пуној брзини, каже Кларк. При заустављању, на птицу у стрмоглавом лету делује сила која је десет пута јача од гравитационе — при којој би се пилот борбеног авиона онесвестио.