Пређи на садржај

Пређи на садржај

Стрес озбиљно угрожава здравље

Стрес озбиљно угрожава здравље

Стрес озбиљно угрожава здравље

„Немам утврђено радно време, на послу сам и дању и ноћу. Често након операције у једној болници имам свега неколико минута да се пробијем кроз саобраћајну гужву и стигнем до друге болнице на следећу операцију“ (др Питер Стјуарт, Јужноафричка Република)

ВЕРОВАТНО можете да претпоставите како се др Стјуарт осећа, иако сте ви под стресом услед сасвим другачијих околности. Шта год да је узрок стреса у вашем случају — гужве у саобраћају, затегнути односи у породици, на послу или нешто друго, тај осећај није ништа ново.

Пре више од 30 векова, један прекаљени ратник је отворено рекао: „Страх и дрхтање улазе у мене, језа ме обузима“ (Псалам 55:5). Овај човек је добро знао шта је стрес. Као млади пастир, борио се с лавом, медведом и застрашујућим ратником који је желео да га убије (1. Самуилова 17:4-10, 23, 24, 34-36, 41-51).

Па ипак, стрес није увек лош. Он нас припрема да се суочимо с неким изазовом. На пример, у ситуацијама када им је живот био угрожен, људи су успевали да изврше подвиге за које нису ни слутили да су способни. Када сте имали пред собом неки важан задатак, стрес је изазвао нагли пораст адреналина који вам је омогућио да тај задатак обавите на време. *

Међутим, проблеми се јављају када смо изложени дуготрајном стресу и наше тело не успева да се опусти. Према речима једне лекарке, „стрес је највећа претња по наше здравље и добробит“. Уколико имате осећај да пуцате по шавовима или не желите да вам се то догоди, можда се питате: „Могу ли некако ублажити стрес?“

Добра вест је да је то могуће! Оно што је многима помогло да се изборе са стресом, на располагању је свима. Таква помоћ се налази тамо где је можда нисте очекивали — у Божјој Речи, Библији. Иако Библија није медицински приручник, она нам пружа мудре и делотворне савете. У њој је објашњено због чега данас има толико стресних ситуација и указује се на факторе који проузрокују или повећавају стрес. Корисни предлози који се налазе на њеним страницама могу нам помоћи да ублажимо стрес и успешно се изборимо с њим.

[Фуснота]

^ Адреналин је хормон који лучи надбубрежна жлезда и који вам помаже да брзо реагујете у изненадним ситуацијама.