Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли жене могу да служе као проповедници?

Да ли жене могу да служе као проповедници?

Гледиште Библије

Да ли жене могу да служе као проповедници?

„ИЗНЕНАДИЛА сам се и разљутила када сам сазнала да се ништа није променило за жене у погледу свештеничке службе“, написала је једна католикиња новинама USA Today. Многи имају исто гледиште. На крају крајева, у другим религијама жене служе као свештеници, пастори и рабини.

Религије које се налазе на супротним странама у том питању — оне које забрањују женама обављање верске службе и оне које им допуштају да поучавају с проповедаонице — тврде да се држе Светог писма. Међутим, Библија не подупире ниједно гледиште. Зашто то можемо рећи? Осмотримо најпре како се у Библији користи грчка реч диаконос.

У првом веку

На шта помислите када се помене израз проповедник? Многи би одмах помислили на верског вођу који председава скупом верника. Међутим, Библија реч диаконос користи у ширем смислу. На пример, апостол Павле је хришћанку Фиву представио као „нашу сестру, која служи [диаконос] у скупштини у Кенхреји“ (Римљанима 16:1).

Да ли замишљате Фиву како стоји пред верницима у Кенхреји и поучава их? На који је начин она заправо служила? У посланици Филипљанима Павле помиње жене које су се с њим „заједно бориле у проповедању еванђеља“ (Филипљанима 4:2, 3Чарнић, курзив наш).

Хришћани у првом веку првенствено су проповедали добру вест „јавно и идући од куће до куће“ (Дела апостолска 20:20). За оне који су учествовали у том делу могло се рећи да служе као проповедници. Међу њима су биле и жене као што је Прискила. Она је заједно са својим мужем ’тачније објаснила Божји пут‘ једном богобојазном човеку који се још није крстио као хришћанин (Дела апостолска 18:25, 26). Попут Фиве, и Прискила је очигледно била делотворна у тој служби, као и многе друге жене.

Достојанствена улога

Да ли је служба проповедања била понижавајућ и мање важан задатак који су обављале жене, док су се мушкарци бавили важнијим послом поучавања верника? Нипошто, и то из два разлога. Као прво, Библија јасно каже да се од свих хришћана — па и мушкараца који су имали озбиљне одговорности у скупштини — очекивало да учествују у служби проповедања (Лука 9:1, 2). Као друго, служба проповедања је била и још увек је главни начин на који хришћани оба пола испуњавају Исусову заповест да ’стварају ученике од људи из свих народа, учећи их‘ (Матеј 28:19, 20).

Постоји још једна важна улога коју неке жене имају у скупштини. Павле је написао: „Старије жене нека... поучавају друге добру, како би могле учити млађе жене да воле своје мужеве, да воле своју децу“ (Титу 2:3, 4). Дакле, зреле жене, које имају искуства у хришћанском животу, имају важну улогу у помагању млађим, мање искусним женама да напредују ка зрелости. То је такође достојанствена и озбиљна улога.

Поучавање у скупштини

Међутим, Библија нигде не каже да жене треба да поучавају друге вернике. Напротив, апостол Павле их је упутио да „ћуте у скупштинама“. Зашто? Један разлог је, према његовим речима, да би све било „онако како је ред“ (1. Коринћанима 14:34, 40). Да би скупштина добро функционисала, Бог је поучавање поверио једној групи. Међутим, вреди запазити да ни сваки мушкарац не може бити надгледник у скупштини, већ само они који испуњавају одређене услове * (1. Тимотеју 3:1-7; Титу 1:5-9).

Да ли је улога коју је Бог доделио женама понижавајућа? Не. Јехова Бог им је поверио један врло важан задатак — да јавно сведоче о њему (Псалам 68:11). Међу данашњим Јеховиним сведоцима, мушкарци и жене који учествују у служби проповедања помогли су милионима људи да се покају и добију спасење (Дела апостолска 2:21; 2. Петрова 3:9). То није мали подухват!

Улога мушкараца и жена у скупштини доприноси миру и исказује част и једном и другом полу. Ево једног примера: Очи и уши врше своју улогу како би пешак могао да пређе прометну улицу. Слично томе, када мушкарци и жене врше Божју вољу у складу са улогама које су им додељене, Бог благосиља скупштину миром (1. Коринћанима 14:33; Филипљанима 4:9). *

[Фусноте]

^ Запазите такође да је ауторитет који мушкарци имају у скупштини ограничен. Они су подложни Христу и треба да поступају у складу с библијским начелима (1. Коринћанима 11:3). Они који имају одговорности у скупштини такође треба да буду „подложни једни другима“ показујући понизност и спремност на сарадњу (Ефешанима 5:21).

^ Поштујући улогу коју је Бог доделио мушкарцима у скупштини, хришћанке служе као пример анђелима на небу (1. Коринћанима 11:10).

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

● Како су жене поучавале у раној хришћанској скупштини? (Дела апостолска 18:26)

● Коме је поверено надгледање у скупштини? (1. Тимотеју 3:1, 2)

● Како Бог гледа на службу хришћанки данас? (Псалам 68:11)

[Истакнути текст на 29. страни]

„Јехова реч шаље — велика су војска жене које добру вест објављују“ (ПСАЛАМ 68:11)