Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Задивљујућа је чињеница да је годину за годином Библија и даље најпродаванија књига у Сједињеним Државама, иако 90 посто домаћинстава већ поседује барем један примерак... Према једној процени, сваке године се прода око 25 милиона Библија“ (THE WALL STREET JOURNAL, СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ)

„Сваке године широм света око четири и по милиона људи уједе змија, а према неким умереним проценама најмање 100 000 људи умре од тога, а око 250 000 има трајне последице“ (УНИВЕРЗИТЕТ У МЕЛБУРНУ, АУСТРАЛИЈА)

’Током 2008. године слало се око 210 милијарди мејлова дневно‘ (NEW SCIENTIST, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

Саобраћајна бука погоршава памћење

„Људима који живе близу аутопута, пруге или аеродрома вероватно је теже да се сете неких ствари које су знали, као и да науче нешто ново, чак и ако само спавају у бучном окружењу.“ То су речи Ајсбранда ван дер Верфа са холандског Института за неурологију. Када се некој особи ускрати сан то ће се одразити на њену способност да памти и учи, али исто ће се десити и када је особа изложена „благом ремећењу дубоког сна... без стварног буђења“, каже се у холандским новинама de Volkskrant. Да би хипокампус, део мозга одговоран за памћење, добро радио неопходан му је дубок сан без ометања неким „спољним факторима, као што су бука и светло“.

Ватромет и обољења дисајних путева

Премда ватромет изгледа спектакуларно, честице које се том приликом избацују у атмосферу могу бити штетне по ваше здравље. Да би ватромет био различитих боја, често садржи соли неких метала, на пример со стронцијума за црвену боју и со баријума за зелену. Аустријски истраживачи који су тестирали узорке снега који је пао пре новогодишњег ватромета и који је пао после тога, открили су да је садржај баријума у снегу порастао око 500 пута. Будући да тровање баријумом проузрокује сужење дисајних путева, истраживачи кажу да би удисање дима који ватромет ствара могло погоршати обољења дисајних путева, као што је на пример астма.

Слепи мишеви страдају због турбина на ветар

Часопис Scientific American извештава да се у Алберти у Канади у подножју турбина на ветар често могу наћи мртви слепи мишеви. То је збунило истраживаче, будући да су слепи мишеви познати по својим изванредним способностима летења и ехолокације. Међутим, истраживачи су утврдили да је од прегледаних слепих мишева 92 посто имало унутрашње крварење, што наводи на закључак да њихов осетљив респираторни систем не може поднети нагли пад ваздушног притиска који стварају турбине на ветар. Брзина којом се окрећу крила ових турбина на њиховим крајњим тачкама може износити и до 200 километара на сат. Најугроженији су слепи мишеви који мигрирају и хране се инсектима, па постоји бојазан да би турбине на ветар могле нарушити екосистеме.