Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да се боље слажем с братом или сестром?

Како да се боље слажем с братом или сестром?

Млади питају

Како да се боље слажем с братом или сестром?

Како се слажеш с братом или сестром?

․․․․․ Најбољи смо пријатељи

․․․․․ Углавном се добро слажемо

․․․․․ Подносимо се

․․․․․Стално се свађамо

НЕКА браћа и сестре су веома блиски. На пример, 19-годишња Сабина каже: „Моја сестра Ирена има 16 година и убрајам је међу своје најбоље другарице.“ * Каролина, која има 17 година, за свог 20-годишњег брата Ерика каже: „Нас двоје се супер слажемо. Никада се не свађамо.“

С друге стране, многи се не могу похвалити добрим односима с братом или сестром, што је случај с Лором и Маријом. Лора каже: „Свађамо се око свега, па макар то била и нека ситница.“ Можда се можеш поистоветити са 12-годишњом Алисом која за свог 14-годишњег брата Дениса каже: „Он ме излуђује! Упада у моју собу и ’позајмљује‘ ствари без питања. Право је дериште!“

Да ли и теби брат или сестра иде на живце? Додуше, за мир у кући су одговорни родитељи, али ти ћеш пре или касније морати да научиш да се добро слажеш с другима. Породично окружење је идеално место за то.

Размисли о свађама с братом или сестром. Шта је најчешћи повод? Погледај доњи списак и стави знак ✔ поред онога што највише одговара вашем случају, или запиши нешто друго што те веома љути.

Личне ствари. „Позајмљује“ моје ствари без питања.

Сукоб личности. Поступа себично или непромишљено или настоји да управља мојим животом.

Приватност. Улази у моју собу без куцања или чита моје мејлове и поруке без дозволе.

Друго. ․․․․․

Ако те брат или сестра стално нервира — било тако што ти увек наређује или нарушава твоју приватност — можда ти је тешко да останеш смирен. Али једна библијска пословица каже: „Кад се удари нос, потече крв, а кад се да одушка гневу, настане свађа“ (Пословице 30:33). Ако се дуго љутиш, вероватно ћеш једном планути, као што ударац у нос проузрокује да потече крв. Тада проблем само постаје још већи (Пословице 26:21). Како можеш спречити да због нечега што те нервира избије жестока свађа? Први корак је да откријеш прави узрок проблема.

Непријатан догађај или дубљи проблем?

Проблеми између деце у породици могу се упоредити с бубуљицама. Споља гледано, то су ружна, загнојена места на кожи, али узрок је инфекција која се не види. Слично томе, ружна свађа између браће и сестара често је само показатељ неког скривеног дубљег проблема.

Можда ћеш покушати да исцедиш бубуљицу како би је се решио. Међутим, тако би се само позабавио симптомима и могао би ти остати ожиљак или би се инфекција могла погоршати. Боље би било лечити инфекцију и тако спречити појаву нових бубуљица. Исто је и са несугласицама које имаш с братом или сестром. Научи да видиш прави узрок проблема па се нећеш толико бавити самим догађајем већ кореном проблема. Такође ћеш моћи да примениш савет мудрог краља Соломона: „Разумевање човека задржава од гнева“ (Пословице 19:11).

На пример, Алиса коју смо раније поменули је за свог брата Дениса рекла: „Упада у моју собу и ’позајмљује‘ ствари без питања.“ То је непријатан догађај. Па ипак, шта мислиш да је прави проблем? Вероватно је у питању недостатак поштовања. *

Алиса би могла покушати да реши тај проблем тако што би рекла Денису да више никада не уђе у њену собу и не узима њене ствари. Али, то би решило само симптоме и вероватно би водило до даљњих свађа. Међутим, ако Алиса увери Дениса да поштује њену приватност и личне ствари, њихов однос ће се без сумње поправити.

Научи да решаваш или избегаваш сукобе

Наравно, откривање дубљег проблема који постоји између тебе и твог брата или сестре само је почетак. Шта можеш да урадиш како би решио тај проблем и спречио будуће сукобе? Покушај да примениш наредних шест савета.

1. Заједно поставите нека основна правила. „Намере пропадају где нема поверљивог разговора“, написао је краљ Соломон (Пословице 15:22). Да би спречио напете ситуације, сети се шта си навео као узрок сукоба између тебе и твог брата или сестре. Покушајте да смислите правила око којих ћете се обоје сложити и која ће вам помоћи да решите дубљи проблем. Примера ради, ако се свађате због личних ствари, прво правило би могло гласити: „Увек питај пре него што узмеш нешто што припада другој особи.“ Правило број два би могло бити: „Поштуј право друге особе да каже: ’Не, не можеш то узети.‘“ Док заједно смишљате оваква правила, узмите у обзир Исусову заповест: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима“ (Матеј 7:12). Тако ћете имати правила којих ћете се обоје придржавати. Затим питајте родитеље да ли се слажу с оним што сте урадили (Ефешанима 6:1).

2. И ти се придржавај правила. Апостол Павле је рекао: „Зар, дакле, ти који учиш друге, не учиш самог себе? Зар ти, који проповедаш: ’Не укради‘, крадеш?“ (Римљанима 2:21). Како можеш применити ово начело? На пример, ако желиш да твоја браћа и сестре поштују твоју приватност, онда и ти треба да куцаш пре него што уђеш у њихову собу, као и да питаш смеш ли да погледаш њихове мејлове или прочиташ поруке.

3. Немој се брзо вређати. Зашто је то добар савет? Као што једна библијска пословица каже, „увредљивост почива у недрима безумних“ (Проповедник 7:9). Ако се брзо вређаш, увек ћеш бити несрећан. Наравно, твој брат или сестра ће сигурно рећи или урадити нешто што ће те наљутити. Али запитај се: ’Да ли сам ја раније урадио тако нешто њему или њој?‘ (Матеј 7:1-5). Дијана каже: „Када сам имала 13 година, мислила сам да је моје мишљење најважније и да га други морају саслушати. Моја сестрица сада пролази кроз сличну фазу. Зато настојим да се не узрујавам превише због онога што она каже.“

4. Опрости и заборави. О озбиљним проблемима треба разговарати и решавати их. Али, мораш ли се објашњавати с братом или сестром због сваке грешке коју начини? Јехова Бог се радује када си спреман да ’пређеш преко преступа‘ (Пословице 19:11). Анита, која има 19 година, каже: „Моја сестра Рахела и ја обично лако решимо несугласице. Обе имамо навику да се брзо извинимо и затим објаснимо због чега мислимо да је дошло до несугласице. Понекад пустим да проблем преноћи. Када се сутрадан пробудим, често ми је много лакше да пређем преко свега. Чак не осећам потребу ни да разговарам о том проблему.“

5. Позови родитеље да пресуде. Ако ти и твој брат или сестра не успете да решите неки сукоб, родитељи вам могу помоћи да се помирите (Римљанима 14:19). Па ипак, упамти да је решавање сукоба без помоћи родитеља знак праве зрелости.

6. Запажај и цени добре особине других. Твоја браћа и сестре вероватно имају особине које ти се много допадају. Овде запиши оно што цениш код сваког од њих.

Име Особина коју ценим

․․․․․ ․․․․․

Потруди се да не запажаш само мане већ и врлине своје браће и сестара, а затим им реци која ти се њихова особина нарочито свиђа (Псалам 130:3; Пословице 15:23).

Непобитна чињеница: Када се будеш осамосталио, понекад ћеш бити окружен људима који ће те нервирати — колегама и другима који су груби, безосећајни и себични. У породици можеш научити да мирно решаваш конфликте. Ако имаш браћу или сестре с којима ти је тешко да се сложиш, гледај то с позитивне стране. Они ти заправо помажу да стекнеш особине које ће ти много користити у животу!

У Библији се признаје да нам браћа или сестре можда неће увек бити најближи пријатељи (Пословице 18:24). Али можеш ојачати пријатељство с њима ако прелазиш преко њихових пропуста чак и када постоји оправдан разлог да се наљутиш (Колошанима 3:13). Ако то будеш чинио, мање ће ти ићи на живце поступци твоје браће и сестара. А и ти ћеш њих мање нервирати!

Више чланака из серије „Млади питају“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фусноте]

^ Нека имена су промењена.

^ Помоћи ће ти и разматрање  доњег оквира.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

● Зашто је важно да увидиш разлику између неког непријатног догађаја и правог узрока проблема?

● Ком од шест наведених савета треба да поклониш највећу пажњу?

[Оквир на 27. страни]

 ОТКРИЈ ПРАВИ УЗРОК ПРОБЛЕМА

Желиш ли да лакше установиш прави узрок проблема између тебе и твоје браће и сестара? Онда прочитај Исусово поређење о сину који је отишао од куће и протраћио своје наследство (Лука 15:11-32).

Обрати посебну пажњу на реакцију старијег брата када се његов млађи брат вратио кући. Затим одговори на следећа питања.

Шта је изазвало такву реакцију старијег брата?

Шта је по твом мишљењу био прави узрок проблема?

Како је отац покушао да реши тај проблем?

Шта је требало да учини старији брат како би решио проблем?

Сада размисли о недавној свађи с братом или сестром и запиши одговоре на следећа питања.

Шта је био повод за свађу?

Шта би по твом мишљењу могао бити прави узрок проблема?

Која правила бисте заједно могли поставити како бисте решили тај проблем и спречили будуће свађе?

[Оквир/Слике на странама 28, 29]

ШТА КАЖУ ТВОЈИ ВРШЊАЦИ

„Волела бих да моје сестре и ја будемо пријатељице до краја живота, зато већ сада желим да поступам тако“

„Имамо заједничке породичне активности и то нас зближава. Због тога се мање свађамо него раније“

„На неки начин, нас две смо као небо и земља. Па ипак, моја сестра је посебна. Не бих је мењала ни за шта на свету!“

„Без брата и сестре, све моје најлепше успомене би нестале. Зато онима који имају браћу и сестре могу рећи: ’Будите срећни што их имате‘“

[Слике]

Тија

Бјанка

Саманта

Мерилин

[Слика на 27. страни]

Проблеми међу браћом и сестрама су попут бубуљица — да би их се решио, треба да се позабавиш правим узроком а не само симптомима