Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко су демони?

Ко су демони?

Гледиште Библије

Ко су демони?

ДУХОВИ, утваре, вампири, вилењаци, вештице и демони — све су то називи за духовна бића у које припадници многих религија верују и за које сматрају да могу бити зли, добри или и једно и друго. Други одбацују веровање у духове сматрајући га пуким сујеверјем или плодом маште. Шта каже Библија?

Свето писмо научава да је сам Створитељ Дух и да су прва његова створења такође духови (Јован 4:24; Јеврејима 1:13, 14). Осим тога, у Библији се помињу зли духови, на које се понекад указује као на демоне (1. Коринћанима 10:20, 21; Јаков 2:19). Али Библија не каже да их је Бог створио. Ко су онда демони и како су настали?

’Анђели који су сагрешили‘

Када је Бог створио духовна створења, дао им је слободну вољу, тако да су могли сами да бирају да ли ће чинити добро или зло. Нажалост, након што су створени људи, непознат број анђела одлучио је да чини зло побунивши се против Бога.

Прво и најозлоглашеније духовно биће које се побунило био је Сатана. Он „није остао постојан у истини“, рекао је Исус Христ (Јован 8:44). Зашто се Сатана окренуо против Бога? Почео је да жуди за обожавањем које припада искључиво Створитељу, а затим је поступио по својој жељи поставивши се као супарнички бог. На тај начин је сам себе учинио „Сатаном“, што значи „противник“. Вековима касније, пре потопа Нојевих дана, и други анђели су се придружили Сатани, напуштајући свој положај на небу како би се материјализовали у људска тела и живели на земљи (Постанак 6:1-4; Јаков 1:13-15). Када је дошао Потоп, материјализовани ’анђели који су сагрешили‘ по свему судећи вратили су се у духовно подручје (2. Петрова 2:4; Постанак 7:17-24). Касније су постали познати као демони (Поновљени закони 32:17; Марко 1:34).

Непослушни анђели су се сада налазили у сасвим другачијој ситуацији од оне у којој су били пре побуне. У Јуди 6 пише: „Анђеле који нису задржали свој првобитни положај, него су напустили своје право пребивалиште, [Бог] чува у вечним оковима у густој тами за суд великог дана.“ Бог није допустио демонима да се врате у пређашње услове које су имали на небу већ их је предао симболичним ’мрачним јамама‘, далеко од сваког духовног светла.

„Заводи цео свет“

Иако очигледно више не могу да узимају људска тела, демони још увек имају велику моћ и утицај на људски ум и живот. Заправо, Сатана заједно с демонским хордама „заводи цео свет“ (Откривење 12:9; 16:14). Како? У великој мери путем „учења демона“ (1. Тимотеју 4:1). Та лажна учења, која су често религиозне природе, заслепљују ум милионима људи како не би видели истину о Богу (2. Коринћанима 4:4). Осмотримо неке примере.

Учење да мртви настављају да живе. Служећи се привиђењима, гласовима и другим лукавим методама, демони заводе људе како би поверовали да могу комуницирати с мртвима. Штавише, циљ те лукаве преваре јесте да се подржи лаж да душа надживљава смрт тела. Међутим, Библија јасно каже: „Мртви нису свесни ничега“ (Проповедник 9:5, 6). Мртви „у тишину силазе“ и чак не могу више ни да хвале Бога (Псалам 115:17). *

Став „све је дозвољено“. „Цео свет је у власти Злога“, стоји у 1. Јовановој 5:19. Сатана и његови демони злоупотребљавају своју моћ користећи медије и друга средства како би унапређивали погрешну идеју да људи треба да дају одушка телесним жељама (Ефешанима 2:1-3). Зато је данас у процвату неморал сваке врсте, укључујући и сексуалне перверзије. Такво понашање се чак сматра нормалним, док се на библијска мерила често гледа као на нешто старомодно и ускогрудо.

Ширење спиритизма и окултизма. Апостол Павле је срео једну слушкињу која је била опседнута „гатарским демоном“, тако да је „прорицањем доносила велику добит својим господарима“ (Дела апостолска 16:16). Знајући ко је извор њених натприродних способности, Павле није хтео да је слуша. Осим тога, он није желео да увреди Бога, који на све облике спиритизма и окултизма — укључујући и астрологију и обраћање окултним силама — гледа као на нешто одвратно (Поновљени закони 18:10-12).

Заштитите се од демона

Како се можете заштитити од злих духова? Библија одговара: „Подложите се, дакле, Богу, а супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас“ (Јаков 4:7). Ми смо послушни томе ако живимо у складу са учењима Библије, једине свете књиге која потпуно разоткрива Сатану, демоне и њихове ’сплетке‘ (Ефешанима 6:11; 2. Коринћанима 2:11). Библија такође говори да зла духовна створења, заједно са свима који се противе Богу, неће заувек моћи да делују (Римљанима 16:20). „Честити ће живети на земљи, и беспрекорни ће остати на њој“, стоји у Пословицама 2:21.

[Фуснота]

^ Више информација о правом стању мртвих и библијској нади у ускрсење налази се у 6. и 7. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

● Да ли је Бог створио демоне? (2. Петрова 2:4)

● Можемо ли разговарати с мртвима? (Проповедник 9:5, 6)

● Како се можемо заштитити од демона? (Јаков 4:7)

[Слика на 21. страни]

Демони на разне начине покушавају да утичу на људе