Пређи на садржај

Пређи на садржај

Крило вилиног коњица

Крило вилиног коњица

Игра случаја или дело Створитеља?

Крило вилиног коњица

● Неке врсте вилиних коњица могу да једре 30 секунди, остајући при том на истој висини. У чему је њихова тајна? У аеродинамичном крилу какво још ниједан конструктор авиона није направио!

Размислите о следећем: Ултратанко крило вилиног коњица има правилне наборе који спречавају његово савијање. Осим тога, научници су установили да ти набори дају вилином коњицу већи узгон док једри. „То се дешава јер ваздух циркулише кроз простор између набора, чиме се смањује чеони отпор, а дуж крила се појачава струјање ваздуха које ствара узгон“, каже се у часопису New Scientist.

Након што су проучавали крило вилиног коњица, конструктор авиона и свемирских летелица Ејбел Варгас и његове колеге закључили су да је „копирање грађе крила летећих створења од велике помоћи при конструисању минијатурних летелица“. Ти летећи роботи који могу да стану на длан, опремљени камером и другим уређајима, имају различите намене — од сакупљања информација с подручја погођених природним катастрофама до праћења нивоа загађености.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је ултратанко крило вилиног коњица с правилним наборима настало пуким случајем или је дело Створитеља?

[Слика на 25. страни]

Ова минијатурна летелица у облику вилиног коњица, тешка 120 милиграма и широка 6 центиметара, има ултратанка силиконска крила која лепршају када се кроз њих пропусти струја

[Извор]

© Philippe Psaila/Photo Researchers, Inc.