Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Међународна агенција за истраживање рака је ултраљубичасто зрачење у соларијумима за које је раније сматрала да је „вероватно канцерогено за људе“ сада прогласила „канцерогеним за људе“ (THE LANCET ONCOLOGY, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

Деведесет посто трудница у Аргентини није желело да остане у другом стању (CLARÍN, АРГЕНТИНА)

„Научници стално проналазе нове врсте биљака и животиња. Биолози идентификују око 50 врста дневно. Само 2006. године описано је око 17 000 новооткривених биљака и животиња, што је око један посто од 1,8 милиона врста које већ имају назив“ (TIME, САД)

Да ли су пиштољи заштита?

Да ли ношење пиштоља пружа заштиту у случају напада? Једно истраживање које је спровео Медицински факултет Универзитета у Пенсилванији, САД, показало је да то углавном није тако. Након што су изузели случајеве у којима је учествовала и полиција, затим случајеве саморањавања и ненамерног пуцања, истраживачи су открили да је „вероватноћа да ће неко у случају напада бити упуцан већа за 4,5 пута ако носи пиштољ него ако га не носи“. У овом истраживању се потврђује да неки који носе оружје успеју да се њиме одбране, али су шансе за то мале. У извештају се још каже да мишљење по ком поседовање оружја представља „заштиту у опасним срединама треба да се размотри и пажљиво испита“.

Монаси који се шминкају

Нови монаси на Тајланду су „укаљали углед конзервативног будизма“ јер користе руж за усне, носе превише уске одоре, „врцкају док ходају и носе ташнице“, каже се у једном новинском извештају из Бангкока. Забринуте због понашања нових монаха који су хомосексуалци, верске вође су предложиле да се уведе обука што се тиче пристојног понашања. Један од водећих будистичких свештеника каже да хомосексуалност није забрањена међу монасима, јер би „иначе више од половине њих морало да напусти храм“.

Возови само за жене

Жене у Индији које свакодневно путују крцатим возовима годинама су морале да трпе увреде, непристојно додиривање, штипкање, зурење и слично узнемиравање од стране путника мушког пола. Због многобројних жалби, влада је донела одлуку да у неким случајевима мушкарци буду изузети као путници, извештава се у новинама The Telegraph из Калкуте. Тако је у четири највећа града у Индији — Њу Делхију, Мумбају, Ченаију и Калкути — одређен број возова, названих „Специјали за даме“, резервисан искључиво за жене. Путнице кажу да су веома задовољне.