Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вешт подводни копач прставац

Вешт подводни копач прставац

Игра случаја или дело Створитеља?

Вешт подводни копач прставац

● Премда се на први поглед чини да нема довољно снаге да се пробија кроз песак, шкољка прставац (шљанак, морска бритва) копа кроз густе слојеве песка таквом брзином да је неки називају „фераријем међу подводним копачима“. То је пробудило знатижељу научника. „Знали смо да је посреди нека мајсторија“, каже Анет Хосои, ванредна професорка на Технолошком институту у Масачусетсу. Како ова шкољка успева да копа тако брзо?

Размислите о следећем: Прставац започиње укопавање тако што лагано гура стопало у песак и ствара удубљење које се брзо испуњава водом и песком. Шкољка се затим помера горе-доле и при том отвара и затвара љуштуру. Тако вода продире у песак око ње и омогућава јој да се лакше пробија. Прставац може да копа око седамдесет центиметара у дубину, брзином од једног центиметра у секунди. Након што се безбедно укопа, њега је јако тешко извадити из песка. У ствари, када се упореде сила која је потребна да би се прставац извадио и енергија коју користи да би се укопао у песак, види се да је он десет пута ефикаснији од најбољих сидара које су људи направили.

Проучавајући одлике прставца, инжењери су добили идеју за конструисање првог „паметног“ сидра. „Оно се отвара, затвара и креће горе-доле, попут праве шкољке“, каже професорка Хосои. Такво снажно, ефикасно сидро би се могло користити у пловилима за подводно истраживање, на нафтним платформама и за опрему помоћу које се ископавају и уништавају мине.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је вешти копач прставац настао пуким случајем или је дело Створитеља?

[Слике на 23. страни]

Приликом укопавања, овај прототип „паметног“ сидра се покреће попут прставца

[Извори]

Прставци: © Philippe Clement/naturepl.com; „паметно“ сидро: Courtesy of Donna Coveney, Massachusetts Institute of Technology