Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се изборити са усамљеношћу?

Како се изборити са усамљеношћу?

Како се изборити са усамљеношћу?

АКО сте усамљени, може бити од користи да се запитате: ’Да ли постоји нешто што могу да предузмем? Да ли треба да променим нешто у свом животу? Шта би то било?‘ Следећа питања вам могу помоћи да се преиспитате и нађете одговарајући начин да се изборите са усамљеношћу.

Да ли треба да променим став?

Свакоме се може десити да се осећа усамљено. Међутим, то негативно осећање постаје прави проблем само када не јењава. Ако је то случај и код вас, то може значити да треба да преиспитате став према животу. Прави узрок би могао бити у начину на који поступате или говорите када сте у друштву. Фигуративно речено, неки људи могу нехотице подићи зид око себе, спречавајући друге да им се приближе. Понекад само треба променити став.

Осмотримо оно што је доживела Сабине када се преселила у Енглеску. Она је рекла: „Потребно је време да се међу познаницима развије поверење како би били опуштени и осећали се сигурно када су заједно. Зашто не бисте замолили друге да вам кажу нешто о себи? Једном сам чула следећу мисао која ме је охрабрила: ’Ни за једну културу не може се рећи да је изнад других. Из сваке можеш нешто научити.‘“ Сабине је то учинила. Попут ње, потражите и ви добре стране у другим културама.

Да ли сам резервисан према другима?

Можете се питати: ’Да ли сам често резервисан према другима? Да ли би другима било лакше да ми приђу ако бих био приступачнији?‘ Ако сматрате да је то можда случај с вама, потрудите се да будете отворенији. Розелиз, 30-годишњакиња која се преселила с Гваделупа у Енглеску, рекла је: „Они који су усамљени често избегавају контакт с другима.“ Зато је предложила: „Потражите друштво оних за које мислите да су такође усамљени. Преузмите иницијативу и разговарајте с њима. Понекад је довољно поставити само једно питање да би се склопило трајно пријатељство.“

Па ипак, за блиско пријатељство потребно је уложити време и труд. За почетак је добро научити слушати друге. Када пажљиво слушате, биће вам лакше да разговарате с другима о ономе што их занима. Имајте на уму да кад покажете да вам је стало до њих, тада ће вам бити лакше да се с њима спријатељите.

Да ли негативно размишљам?

Лоше мишљење о себи може бити препрека ка започињању пријатељстава. Поставите себи следеће питање: ’Да ли сам претерано склон томе да о себи размишљам негативно?‘ Абигејл, 15-годишњакиња из Гане, признаје: „Понекад сам имала негативне мисли због којих сам се осећала усамљено. Мислила сам да ме нико не воли и да ништа не вредим.“ Можете бити сигурни да ако прилазите другима и помажете им, они нипошто неће мислити да ништа не вредите. Могуће је да ће вам узвратити тако што ће хтети да се друже с вама. Дакле, зашто не бисте направили први корак?

Позитивно размишљање ће вам такође помоћи да се спријатељите и са онима који нису ваших година. Пријатељство с неким ко је мало старији или млађи од вас може веома обогатити ваш живот. Споменутој Абигејл је у борби са усамљеношћу највише помогло то што је склапала пријатељства са старијим особама. Она каже: „Много ми је користило њихово животно искуство.“

Да ли избегавам друштвене контакте?

Многи налазе утеху у томе што сатима гледају телевизију, играју видео-игре и седе за компјутером. Међутим, када искључе те уређаје, усамљени су баш као и раније. Елса, 21-годишња Парижанка, каже: „Телевизија и видео-игре су попут неке дроге која толико обузме особу да она не жели да нађе пријатеље.“

Лоша страна гледања телевизије јесте што нема интеракције, размене мисли, нити прилика за склапање пријатељстава. Слично је и с видео-играма — оне воде људе у нестварни свет који нестаје оног тренутка када се престане са игром. Бесциљно претраживање Интернета може представљати бег од стварности, али вас такође може изложити неморалном материјалу и људима који се лажно представљају. Интернет није добро место за успостављање и неговање искрених пријатељстава.

Да ли тражим брачног друга?

Неки можда желе да ступе у брак само да би нашли излаз из усамљености. Тачно је да добар и брижан брачни друг може унети доста радости у ваш живот, али будите пажљиви како не бисте брзоплето донели тако важну одлуку.

Брак није гаранција да нећете бити усамљени. Каже се да су брачни парови који имају проблеме у комуникацији „међу најусамљенијим људима на свету“. Нажалост, има много више људи у таквим околностима него што се на први поглед чини. Дакле, ако желите да једног дана ступите у брак, зашто не бисте решили проблем усамљености пре него што уђете у везу с неким? Ако промените своје ставове и навике и преузмете иницијативу да нађете пријатеље док још нисте у браку, на правом сте путу да поставите добар темељ за срећан брак.

Усамљеност није непобедива

Не постоји лако решење за усамљеност, али можете је победити ако примените Исусово Златно правило: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима“ (Матеј 7:12). Према томе, ако желите да се други пријатељски опходе с вама, и ви треба да показујете такав став. Ако желите друштво других, немојте бити резервисани према њима. Можда ће бити потребно неко време да би вас они прихватили. Чак и да се то не деси, бићете задовољни што сте покушали.

Исус је навео још једну непобитну чињеницу која вам може помоћи да се изборите са усамљеношћу: „Више усрећује давање него примање“ (Дела апостолска 20:35). Ако одвојите време да помогнете другима, на пример неком детету око домаћег задатка или старијој особи у куповини или уређењу куће и баште, бићете задовољни и можда ћете склопити једно право пријатељство.

Пронаћи најбољег пријатеља

Постоје још неки практични начини да се изборите са усамљеношћу. Немојте само седети скрштених руку код куће. По могућности, прошетајте парком или идите у природу. Када сте сами код куће, искористите време да се бавите нечим креативним, на пример, шивењем, кућним пословима и поправкама или читањем. Један француски писац је написао: „Нема те тескобе која није ишчезла након само сат времена читања.“ Многи су добили утеху посебно када су у Светом писму читали Псалме.

Стручњаци су запазили да дружење са особама исте вероисповести може помоћи у борби са усамљеношћу и такође може бити добро за здравље. Где можете наћи оне који се труде да примењују Златно правило? У једној књизи о верским покретима налази се следећа објективна изјава: „Унутар своје заједнице, [Јеховини] Сведоци негују међусобно поверење и уважавање.“

Исус је навео мерило по ком ће се прави хришћани препознавати: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јован 13:35). Та љубав — најпре према Богу, а затим и према суверницима — главно је обележје оних који припадају правој религији (Матеј 22:37-39).

Пријатељство с Богом је најбољи начин да се изборите са усамљеношћу. Ако је он ваш пријатељ, никада нећете бити усамљени! (Римљанима 8:38, 39; Јеврејима 13:5, 6).

[Оквир/Слика на 8. страни]

КАКО НЕКИ ПОБЕЂУЈУ УСАМЉЕНОСТ

Ани, удовица: „Водим рачуна о чему размишљам и трудим се да гледам позитивно на своје околности.“

Кармен, неудата: „Научила сам да не живим у прошлости, већ да идем даље и налазим нове пријатеље.“

Фернанда, удовица: „Ако сте спремни да помажете другима, тада не мислите на своје проблеме.“

Жан-Пјер, неожењен: „Редовно одлазим у дуже шетње током којих се од срца молим Богу.“

Бернард, удовац: „Одржавам контакт с пријатељима путем телефона, али не да бих се присећао тужних успомена, већ због тога што ме радује да их чујем.“

Давид, неожењен: „Иако уживам у самоћи, радим на томе да будем дружељубив.“

Лорена, неудата: „Не чекам да неко приђе мени, него ја чиним први корак.“

Абигејл, 15 година: „Дружим се са одраслима и учим из њиховог искуства.“

Чери, неудата: „Приметила сам да ће вам људи посветити више пажње ако им кажете да сте усамљени.“

[Оквир/Слика на 9. страни]

КАКО ПОБЕДИТИ УСАМЉЕНОСТ

Развијајте позитиван став

Не проводите пуно времена у забави која вас изолује од других, као што је гледање телевизије

Тражите пријатеље који имају исте вредности као и ви, без обзира на њихове године

Пре свега, будите пријатељ с Богом

[Слика на 7. страни]

Потражите пријатеље и међу онима који нису ваших година