Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од маленог жира до огромног храста

Од маленог жира до огромног храста

Од маленог жира до огромног храста

Малени жир, који подсећа на минијатурно јаје у чашици, отпада с дрвета и пада на земљу. Након што га ужурбана веверица закопа и заборави, то семе почиње да клија. С временом израста у величанствен храст, највеће и најснажније шумско дрво Велике Британије.

Ово дрво, хваљено кроз историју и у легендама, може живети више од хиљаду година. Нека нарасту и до 40 метара! Стари храстови су познати по својим масивним стаблима и дебелим гранама које се пружају у ширину. Док у Великој Британији постоје две ендемичне врсте храста, широм света има око 450 врста. Све се оне препознају по свом семену, маленом жиру.

Храст је станиште за више животињских врста него иједно друго дрво у Великој Британији. Међу њима су и бројне врсте инсеката. Многе гусенице радо се сладе храстовим нежним зеленим лишћем. Али дрво се брани. Како лишће сазрева, у њему се ствара танин који није нимало пријатног укуса.

Насељен је сваки део дрвета. Мноштво инсеката мами велики број птица и паукова. Бубе буше рупе под дебелом испуцалом кором. Сове и колоније слепих мишева настањују шупљине дрвета. Мале животиње као што су мишеви, волухарице, зечеви, јазавци и лисице проналазе заклон међу корењем.

Храст има своје помоћнике за уклањање отпада. Сваке године са одраслог дрвета опадне четврт милиона листова. Гљивице и бактерије разлажу опало лишће и враћају хранљиве материје у земљу. Дрво ће неколико година давати 50 000 жирова. Углавном их скупљају и једу птице и животиње. Црвићи и бубе разграђују труло дрво, а гљивице се хране кором.

Храстово дрво је изузетно јако и издржљиво. Већ дуго је омиљени материјал за градњу кућа и израду квалитетног намештаја. Одлично је за прављење бачви у којима се чувају пиво и вино. Захваљујући чврстим бродовима саграђеним од храстовине, британска морнарица је дуги низ година владала морима.

Храстовина се још увек веома цени. Ово дрво, које је незаобилазни део британских пејзажа, с правом изазива дивљење због своје чврстоће, постојаности и издржљивости. Из маленог жира израста огромни храст — још једно чудо стварања!

[Слика на 18. страни]

Храст може живети и преко хиљаду година и достићи висину од 40 метара и обим од преко 12 метара

[Извори слика на 18. страни]

Храст: © John Martin/Alamy; жир: © David Chapman/Alamy