Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Према једном истраживању, око 10,3 посто сексуално активних мушкараца у Бразилу који имају између 15 и 64 године имали су полне односе са бар једном особом коју су упознали преко Интернета у последњих годину дана (МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА БРАЗИЛА)

Северни ледени океан је дуго био прекривен великим слојем леда дебљине и до 80 метара. Сада је тај „лед који се годинама стварао... скоро потпуно нестао, што ће олакшати отварање поларних поморских путева“ (НОВИНСКА АГЕНЦИЈА РОЈТЕРС, КАНАДА)

Москва и Ватикан су најавили успостављање дипломатских односа (РИА НОВОСТИ, РУСИЈА)

Килиманџаро, највиша планина у Африци, „изгубила је 26 посто леденог покривача у периоду од 2000. до 2007. године“ (DAILY NATION, КЕНИЈА)

Индивидуализам и депресија

Према мишљењу истраживача, у Британији је „индивидуализам, то јест тежња појединца да се издвоји из друштва, израженији него у било ком другом делу света“, извештава лондонски Daily Telegraph. Једно друго истраживање је показало да су код Британаца депресија и забринутост израженији него код других људи. Неки стручњаци сматрају да између депресије и индивидуализма постоји веза. У истраживањима су друштва попут оних на западу упоређивана са онима у Кини и на Тајвану. У овим другим друштвима већа важност се придаје хармонији у друштву него индивидуализму, што изгледа да чува душевно здравље људи. Нас који живимо на западу „себично друштво... чини депресивнима“, каже Telegraph.

Шведска црква венчава особе истог пола

У октобру 2009. године Шведска лутеранска црква одобрила је венчавање хомосексуалаца. Та одлука је уследила неколико месеци након што је парламент Шведске усвојио закон којим се дозвољава склапање брака између особа истог пола. „То значи да је Шведска црква међу првим већим црквама у свету које су одступиле од традиционалног гледишта да је брак заједница мушкарца и жене“, стоји у новинама Dagens Nyheter.

На ком језику бебе плачу?

Бебе већ од другог дана живота плачу по мелодији матерњег језика, сматрају истраживачи са Универзитета у Вирцбургу, у Немачкој. Они су снимали плач 30 француских и 30 немачких новорођенчади и анализирали фреквенцију, мелодију и висину њиховог гласа. Плач француских беба често би ишао од нижих ка вишим тоновима, док би плач немачких беба ишао од виших ка нижим тоновима. У оба случаја бебе су опонашале мелодију језика својих родитеља. Према томе, сматра се да језички развој почиње у мајчином стомаку и да плач бебе представља њен први покушај комуникације.