Пређи на садржај

Пређи на садржај

„То може бити и само песма“

„То може бити и само песма“

„То може бити и само песма“

Јулијана је била једна драга старија хришћанка са Филипина која је оболела од Алцхајмерове болести. Више није могла да препозна ни своју децу. Ипак, кад год сам била у близини свратила сам да је видим.

Јулијана је била везана за кревет и само је гледала кроз прозор. Пошто ме се више није сећала, било ми је помало неугодно у њеном друштву. Гледала ме је широм отворених очију али у њима није било ни живота, ни најмањег наговештаја да ме препознаје. „Да ли и даље размишљаш о Јехови?“, питала сам је. Испричала сам јој шта ми се десило у служби проповедања и поставила још нека питања, али није било никаквог знака да ме разуме. Онда сам почела да певам. Тада се десило нешто веома дирљиво!

Јулијана је окренула главу, погледала ме и почела да пева са мном. Убрзо сам морала престати јер нисам знала напамет све речи на језику тагалог. Али Јулијана је и даље певала. Сетила се све три строфе. Одмах сам замолила особу која је била са мном да позајми песмарицу од Сведока из комшилука, што је она брзо и учинила. Нисам знала који је број песме али десило се да сам баш отворила праву страницу. Сада смо је заједно отпевале до краја! Када сам је питала да ли зна још неку песму, она је почела да пева једну стару филипинску љубавну песму.

„Не, Јулијана“, рекла сам, „не песму с радија већ из Дворане Краљевства.“ * Тада сам почела да певам једну другу песму из наше песмарице и она ми се одмах придружила. Очи су јој сијале. Укочени поглед је нестао и заменио га је широки осмех.

Утом су комшије дотрчале да виде одакле допире певање. Стајали су код прозора, посматрајући нас и слушајући. Било је заиста дивно видети како је музика дирнула Јулијанино срце! Она јој је помогла да се сети речи песме.

Из овога сам научила да никада не знамо шта може продрети у тихи свет оних који су у великој мери изгубили способност разумевања и комуникације. То може бити и само песма.

Недуго након тога, Јулијана је умрла. Сетила сам се овог догађаја када сам слушала снимке нових дирљивих песама које су 2009. издали Јеховини сведоци. Код Сведока у вашем крају можете се распитати како да добијете те предивне снимке.

[Фуснота]

^ Назив места где Јеховини сведоци одржавају састанке.