Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дођите да видите и чујете „Краља часовника“

Дођите да видите и чујете „Краља часовника“

Дођите да видите и чујете „Краља часовника“

КАДА је Вестминстерска палата страдала у пожару 1834, британски политичари су расписали конкурс. Ко ће понудити најбољи пројекат за нову зграду парламента? Победу је однео сер Чарлс Бари са пројектом раскошно украшене палате у готском стилу у оквиру које би се налазио импозантан четвороугаони торањ са часовником. Владина агенција за управљање краљевском и државном имовином одобрила је градњу „Краља часовника, највећег којег је свет икада видео.“

Овај часовник је један од најчувенијих симбола Лондона, а карактеристичан звук његових звона познат је широм света. Његово име је Биг Бен — иако се тај назив првобитно односио само на његово највеће звоно. Овај часовник који је познат широм света представља право чудо инжењеринга.

Комплексан задатак

Изградња сат куле високе 96 метара започета је 1843. Три године касније кренуло се у потрагу за занатлијом који би могао направити прецизан часовник који би максимално одступао једну секунду по сату. Тај задатак је био велики изазов. На високој кули на отвореном, казаљке сата биле би изложене ветру, снегу и леду — као и голубовима који би слетали на њих! Таква ометања би утицала на рад клатна, чији су уједначени откуцаји неопходни за прецизно мерење времена. Док су стручњаци расправљали о томе како да реше те проблеме, хоролог Едмунд Бекет Денисон понудио је прихватљиво решење, а задатак израде сата био је поверен једном чувеном часовничару.

Након две године часовник је био направљен, али је још пет година стајао у радионици часовничара док изградња куле није довршена. За то време, Денисон је изумео уређај који би штитио клатно од спољашњих утицаја, чиме је засигурана прецизност часовника.

Биг Бен је рођен

Пошто је сатни механизам завршен, следећи корак било је прављење звона. У једној ливници у североисточној Енглеској изливено је звоно које ће се оглашавати сваког сата. Било је много веће него што се очекивало и тежило је више од 16 тона! Било је толико тешко да је оштетило палубу брода којим је транспортовано до Лондона. Ипак, брод је стигао до свог одредишта. Када се најзад нашло на копну, звоно је било пренето у посебно направљеним кочијама које је вукло 16 белих коња. Затим је окачено на један рам испред парламента, где се могло испробати.

Многа велика звона имају своје име а ово огромно звоно названо је Биг Бен. Зашто? То нико са сигурношћу не зна. Неки кажу да је можда добило име по сер Бенџамину Холу, крупном човеку који је радио у парламенту. Други сматрају да је названо по Бенџамину Конту, тадашњем чувеном боксеру тешке категорије. У сваком случају, Биг Бен — што више није назив само за звоно — сада се обично односи на целу кулу са сатом.

Двострука несрећа

Изгледало је да је први бат који удара у звоно био сувише лаган па је замењен много већим од 660 килограма. Међутим, након неколико месеци тестирања догодила се несрећа. Звоно је напукло и није се могло поправити, па је морало бити размонтирано. Метал је претопљен а затим изливен у звоно тешко 13,7 тона. Мноштво људи је још једном испунило улице док су кочије носиле ново звоно до зграде парламента.

Неколико месеци касније, кула је била спремна. Више тимова неуморно је радило како би подигли звоно на кулу. Коначно је огромно звоно постављено уз четири мања која су откуцавала четвртине сата. Затим је уграђен тежак сатни механизам. Најзад је „Краљ часовника“ био спреман за рад — или је бар тако изгледало.

У јулу 1859. Биг Бен је почео да откуцава сате. Али његова слава је била кратког века. Почетком октобра велико звоно је поново напукло! Уклањање звона са куле било је неизводљиво. Уместо тога, радници су га ротирали за четвртину круга тако да бат не удара у пукотину. Затим је, да би се избегла још једна штета, постављен лакши бат. За три године Биг Бен је поново био у функцији! Пукотина и даље постоји и баш она звону даје карактеристичан „бонг“.

Значајни догађаји у историји Биг Бена

Британска радио-дифузна корпорација (BBC) поставила је 1924. микрофон у звоник и започела с редовним емитовањем звоњаве Биг Бена као националног симбола за тачно време. Осам година касније, слушаоци широм Британског Комонвелта такође су били укључени, и данас Биг Бенов мелодични звук одзвања широм света преко Светске службе BBC-ја.

Иако су сат и звоно преживели бомбардовање у Другом светском рату, године 1976. замор метала у механизму за звоњење проузроковао је квар, због чега већи део целокупног механизма није био у функцији. Међутим, велико звоно је остало неоштећено и за само пет седмица наставило је да откуцава сате. Било је потребно девет месеци да би се сат поправио.

Неко време је Биг Бен био највећи часовник који је свет икада видео и још увек је најпрецизнији механички јавни часовник. Његов често копиран карактеристичан звук може се чути како одјекује из малих и великих сатова у многим земљама. Зато нимало не чуди што је Биг Бен постао симбол Велике Британије и њене престонице. Он је заиста „Краљ часовника“!

[Оквир/Слике на 18. страни]

УВЕК ТАЧАН

Три пута недељно један техничар се пење уз 300 степеница спиралног каменог степеништа како би ручно намотао сајлу на чијем се крају налази тежак тег који покреће сатни механизам. Он такође проверава тачност сата. Клатно дуго четири метра помера се сваке две секунде. У малом лежишту при његовом врху налази се неколико старих пенија. Ако сат жури, техничар додаје један новчић, а ако касни он уклања један.

[Слика]

Сат се подешава помоћу старих пенија

[Извори]

Навијање сата: AP Photo/Lefteris Pitarakis; пенији у лежишту: Parliamentary copyright images are reproduced with the permission of Parliament

[Слика на 19. страни]

Велико звоно (Биг Бен) тешко 13,7 тона откуцава сате

[Извор]

Popperfoto/Getty Images