Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Канадски истраживачи желели су да утврде какав утицај порнографија има на мушкарце. „Своје истраживање започели смо тражећи мушкарце у њиховим двадесетим годинама који никада нису гледали порнографију“, објашњава један члан истраживачког тима, али „нисмо могли да пронађемо ниједног“ (УНИВЕРЗИТЕТ У МОНТРЕАЛУ, КАНАДА).

Највиша зграда на свету, Бурџ Калифа, свечано је отворена у јануару. Овај небодер, који се налази у Дубаију, висок је 828 метара, има преко 160 спратова и може се видети са удаљености од 95 километара (GULF NEWS, УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ).

„Реформисани јудаизам иде у корак с временом. Однедавно је у богослужење ове религије укључена и посебна молитва за оне који се подвргавају операцијама ради промене пола“ (THE NEW YORK TIMES MAGAZINE, САД).

Деца која не умеју да комуницирају

У односу на раније генерације, данашњи родитељи издвајају мање времена да разговарају са својом децом током оброка и да им читају пред спавање. „Нека деца која крећу у основну школу говоре као да имају годину и по дана и све их је више која не могу да саставе просту реченицу“, извештава лондонски The Times. У Британији, „говор 18 посто петогодишњака (више од 100 000) није на очекиваном нивоу за тај узраст“. Стога су на часовима многа деца потпуно изгубљена, јер не разумеју чак ни једноставно градиво и не умеју да објасне шта им треба.

Цркве у Ирској без свештеника?

„Сведоци смо краја доминације свештенства Католичке цркве“, наводи се у новинама The Irish Times. Пре 50 година, Ирска је била на првом месту по броју нових свештеника. Сада је ирско свештенство у позним годинама, што значи да ће неке жупе остати без свештеника, пошто се они са навршених 75 година пензионишу. Неки сматрају да је ова криза последица једне одлуке која је имала велики одјек. Наиме, реч је о одлуци коју је папа 1968. објавио у својој енциклици, то јест посланици, под називом Humanae Vitae, према којој је забрањено коришћење контрацептивних средстава. У поменутим новинама се даље каже да је тај документ најпре довео до тога да „људи почну доводити у питање учења Цркве“, а затим и до „губитка поверења у црквене вође“.

Магнетни север у покрету

Када је 1831. откривен, магнетни Северни пол налазио се у северној Канади, „на око 2 750 километара од географског Северног пола“, каже се у француским новинама Le Figaro. Све до 1989, магнетни север се приближавао географском полу брзином од 5 до 15 километара годишње. Према Институту за физику Земље у Паризу, магнетни пол се тренутно креће „брзином од око 55 километара годишње“ и 2007. налазио се на само 550 километара од географског Северног пола. Ако задржи исту брзину и смер, до 2020. године доћи ће до тога да аурора бореалис, поларна светлост која прати магнетни север, „буде јаснија изнад Сибира и Канаде“, извештава се у поменутим новинама.